péntek, június 13, 2008

Drog, parfüm és párizsi segélyek

Ma péntek van, elkezdem írni hétfői blogot mintha már hétfő lenne.

Már elkezdődött és talán be is fejeződött a nagy donorkonferencia Párizsban. Magyarország is ott van, alacsony szinten biztos, nem tudom magas szinten is-e. A cél, hogy összekalapozzon Afganisztán újabb milliárdokat a fejlesztésre. Már korábban tudott volt, hogy a Karzai-kormány mintegy 50 milliárd dollárt szeretne az első ötéves fejlesztési tervéhez. Hogy ebben pontosan mi van, nem tudni, állítólag csak Párizsban prezentálják. A magyar küldöttség remélem hoz haza egyet.

A nemzetközi közösség végül 20,1 milliárd dollárt ajánlott fel, ami még ugye messze van attól amit valóban kifizetésre kerül. Senki sem egyszerre fogja adni, hanem az elkövetkező 3-5 év alatt. Az USA adja a felét. Magyarországot nem látom a listán, de Szlovákia egy millió, Csehország 22 millió, Horvátország 27,77 millió USD-t ajánlott fel (a "csúcs" szerintem Kínáé, amely 2,17 millió dollárt ad csak!). Ezt a három országot csak a viszonyítás kedvéért sorolom fel, hogy lássuk, hasonló kaliberű országot mennyit fog akadni. Szerintem ezekben az összegekbe nincs benne, vagy csak egy része a PRT-k által elköltött pénzek. De majd megkérdezzük.

Ja megkérdeztem. Magyarország 3 millió dollárt ajánlott fel. Egyelőre még nem tudom, hogy jött ez ki. Végül is ha évente 500 milliót elköltünk (2007-ben és 2008-ban ennyi volt a magyar keret), akkor ezt a 2009-es tervezettet biztosan fel lehet ajánlani (ez valahol 2 és 3 millió USD között van). Többet azért nem lehet, mert elvileg, hivatalos meghosszabbítás csak 2009-ig van, gondolom a 2010-es hosszabbítás majd idén a második félidőben jelentjük be (a 09-es hosszabbítás bejelentését is elhúzták. Itt nyavalyogtam a lehetetlen megfogalmazáson 2007 márciusában). Olyat is hallottam egyébként, hogy PRT vállalás meghosszabbítása most már nem dátumhoz kötött, azaz nem lesz évente bejelentés, hanem csináljuk, amíg be nem jelentjük, hogy vége.

Marton Péter szkeptikus posztja, (A lot of countries made pledges that included sums of money already earmarked to be spent. Or making pledges taking into account their flow of aid precalculated years ago, announcing a part of that sum for an x number of years from now on as a new commitment) mondjuk felmeríti bennem a kérdést, hogy ha a többi segély is ilyen kötött, azaz a donor megmondja, hogy mire adja, vagy ő dönt róla teljesen (még ha figyelembe is veszi az afgán szempontokat), akkor annak mennyire örülhet az afgán kormány. Kaptam 20 milliárdot, de a donorok fogják eldönteni, hogy mikor és hova költik. Én nem ott fogom fejleszteni az országot amivel szeretném, hanem amit kapok annak örülök.

Mindez már csak azért is probléma, mert a az afgán büdzsé nagy része, egyes források szerint (lásd pl alább) 90 százaléka a segélyekből jön össze. Szerintem ez túlzás, régen így volt, de manapság már kétlem.

No itt még befigyel a CSM cikk, kicsit személyes, életszerű Párizsiból. While $25 billion in nonmilitary aid has been proffered to Kabul over the past seven years, about $15 billion has been dispersed. Of this, as much as 30 or 40 percent was recouped by foreign corporations and salaries. Igen, ezt a katonákat is meglepetésként érte.

Hogy addig is mi fűti a gazdaságot? Hát marad a kábítószer. A paki-afgán határon lefoglaltak 237 tonna hasist. Hát ha ezt nem írták el, akkor óriási mennyiség, 20 nagy kamion. Ami érdekes a cikkben, hogy a határon foglalták le, ami feltételez valami afgán állami vagy ISAF jelenlétet. A másik, hogy a kannabisz termelése folyamatosa növekedett az elmúlt években (70000 hektár 2007-ben). Ahogy területileg szorul vissza a már termesztés (mert területileg tényleg szorul vissza!), úgy térnek át a farmerek a mák helyett a fűre.

Jó, persze vannak, akik gabonatermesztésre adják a fejüket, persze csak ott ahol van ehhez elég víz. Kicsit utánanéztem, hogy áll ebben Afganisztán, különösen, hogy az emelkedő alapanyag árak miatt éhezés fenyeget és a fő beszállító Pakisztán is korlátozta az exportot. Képben innen:
2008 januári hír szerint 2006 aszályos volt, de 2007-ben jó volt a termés, így kb 5,6 millió tonna volt a termés. Ide vagy oda, a farmerek egy része mégiscsak ráállt a termelésre, bíznak valamiben, ha így megugrott a búzatermelés (2003 3 millió tonna, 2006-ben majdnem a duplája). Az önellátáshoz 6,1 millió kellene, erről vagy inkább főleg a már említett élelmiszer-alapanyag árak költségeiről Afganisztánban, itt. Még egy utolsó cikk a várható idei eredményekről, amelyek rosszak lesznek, a kevés eső miatt. Ez a cikk némi ellentmondásban van az előzővel, mert eszerint 2007-ben csak 4,6 millió tonna gabonaféle termett (ebbe ők beleszámolják a gabona mellett babot, rizst stb.)

A parfüm részt lemarad, majd megírom legközelebb

Nincsenek megjegyzések: