péntek, április 11, 2008

Új homokjáró a brit hadseregben

Nem tudom mi lehet a rendes neve magyarul.

Nos úgy látom a képek valahol lemaradtak, hehe

A brit különleges erők leváltották (vagy éppen folyamatban van) azokat járműveiket, amelyekkel idáig a régi SAS mintájára az ellenség hátában kalandoztak. többnyire ezek átalakított Land Roverek voltak, de most valami igazán különlegeset és a célra tervezett járművet kaptak. A Roverek így néztek ki:

Az új jármű elég gnóm, dehát istenem biztos ez van, ha egy négykerekű járművet, minimális páncélzattal, nagy tűzerővel és hatótávolsággal akarsz létrehozni.

Az első dolog, ami eszembe jutott róla, hogy négy személyes é van rajta biztonsági öv is. Hogy melyik az orra, csak onnan vettem észre, hogy láttam a kormányt. Nem tudom hova teszik a sebesült katonákat majd, meg a felugráló katonákat, de ez csak az én fantáziám szegénységét bizonyítja. Ezen a képen látszik a másik oldala is, onna tö9bb hely látszik plusz egy hely a gunnernek. Akkor lehet mégis, hogy hátra lehet felkapaszkodni:

Ezek a járművek egyből Afganisztánba fognak menni, ha jól látom, 130-at rendelt meg belőle az MoD. Akit érdekelnek technikai adatok is, annak itt van még egy cikk, a kettő együtt talán mond valamit.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Péter,

van itt egy angol blog, ahol védelmi kérdésekről van szó. Kigyűjtöttem a WMIK írásokat neked:
http://defenceoftherealm.blogspot.com/search?q=rover

Van egy cikk, ami arról a gépről szól, amiről itt írsz,

More coffins for the troops címmel
http://defenceoftherealm.blogspot.com/2008/03/more-coffins-for-troops.html

A szerző nagyon határozott álláspontja röviden az e kérdésben, hogy csak IED-védett járműveket szabad küldeni a jelenlegi színterekre (és valószínű a jövőleniekre is). A rendes védelemmel ellátott gépek ijesztőek, ami nehezíti a lakossággal való kontaktust (MoD kifogás), illetve az IED elllen nem lehet másra tervezett, utólag hqaspáncélozott gépekkel küzdeni, csak olyan gép jó, aminek V formájú a hasa.

Rémisztő mennyiségű embert vesztettek (+ amputálások) az angolok az IED-k miatt, miközben a kanadaiak, amerikaiak alig. (Más gépeket használnak.)

Én nem értek a témához, de számomra meggyőzően érvel a szerző ezügyben.

Az is érdekes a sztoriban, hogy évekre visszamenőleg látszik, mit csinált az MoD ezügyben. Tanulságos.

Üdv,

ukridge