kedd, április 08, 2008

Magyar fejlesztések és déli hírek

Ma hallottam, hogy a MÖSZ nyert a japán kormánytól pénzt helyi, azaz bagláni projektek végrehajtása még egy hónappal ezelőtt. Március 5-én írták alá: A Segélyszervezet most induló programja az következő területeken szeretne pozitív változást hozni: rendszeres és hosszú távú munkalehetőségek, tőkehiány kisvállalkozások beindításához, képesítés és szaktudás hiánya – mindezt egy asztalosműhely létrehozásával és asztalos-tanfolyamokkal, valamint szőnyegszövő tanfolyamok szervezésével kívánja elérni.
A 30 millió forintos program összesen több mint 1240 rászorulón és családján segít.

A mai HVG online-ban nyilatkoztam a várható dél-afganisztáni jelenlétről és hogy ezt jelent-e terror fenyegetettséget Otthagyhatjuk a fogunkat Afganisztánban címmel.

Dél-Afganisztánnál maradva a NATO készített egy kiadványt Bukarestre, benne van a HVG cikkben is, amiben sok hasznos infp van. A biztonsági helyzet szempontjából, ami lényeg, hogy a NATO állítása szerint az ország 389 körzetének 10 százalékában történt a biztonsági események 70 százaléka. Így néz ki a térkép rossz felbontásban:

A ausztráloknak van egy érdekes összehasonlítása az NATO országok által elszenvedett áldozatokról itt. Ebből az derül ki, hogy arányosan a kanadaiak szenvedték el idáig a legsúlyosabb veszteségeket délen.

Láttam valamiben egy olyan táblázatot is, ami azt mutatta, hogy Afganisztán Irakhoz, Koszovóhoz, Boszniához, vagy Németországhoz hasonlóan lakosság/katona arányokban mennyire alul van tervezve. Hol az a cikk? Megvan! Itt olvastam. Egy holland NGO anyaga a holland kormányhoz.
A szerzők egyik érve az afgán misszió átgondolásához, hogy ennyi katonával nem is lehet megvívni ezt a háborút.

A jövőbeni tálib akciókkal kapcsolatban némi idegességet válthatott ki gondolom, hogy J. Haqqaniról kiderült, hogy él, s ennek bizonyítására videot is küldött magáról. Az Asia Times itt elemzi az új fejleményeket Haqqani visszatérésével kapcsolatban. Elvileg a video fent van a neten, de nem kerestem. Ez a cikk is említi ami alább jön.

Az új közös afgán-paki-USA hírszerzési támaszpontokról, amelyekről ítt már írtam. Az új anyag egy kicsit hosszabb, a bázis Torkhamnál, a Khyber hágón lesz (afgán oldal : Nangarhar tartomány). Megjegyzem egy Khyber hágó nevű utca van Lerwickben is, Shetland szigetek "fővárosában", hehe. Szóval a cikk informatív, az amcsik nagyon bíznak a hasznosságában:
The centers are designed to coordinate intelligence gathering and sharing between the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) and the intelligence agencies of Afghanistan and Pakistan. The project is an outgrowth of the earlier Joint Intelligence Operations Center (JIOC) established in Kabul in January 2007. This center, comprising 12 ISAF, six Afghan and six Pakistani intelligence officers, was initiated by the Military Intelligence Sharing Working Group, a subcommittee of the Tripartite Plenary Commission of military commanders that meets on a bimonthly basis (American Forces Press Service, January 30, 2007).

Nangarhar, Kunar, Nuristan nem tűnnek annyira biztos helynek. G. Hekmatyart is megrakétázták állítólag Nurisztánban: Nem tudni, hogy tényleg ő volt-e, az afgánok civil áldozatokat jelentettek.

A cseh PRT máris átadta első EÜ intzéményét, jó gyorsan összehozták, igazi bravúr lehetett, hehe.

Nincsenek megjegyzések: