kedd, április 15, 2008

Karzai interjú és Kül-Világ

Április negyedikén látogatott Magyarországra Karzai elnök, megpihent a Gresham palotában, aztán nekiállt sűrű programjához. Ha jól emlékszem találkozott a államfővel (katonai tiszteletadás stb.) a házelnökkel, a külügyminiszterrel és a hadügyminiszterrel. Úgy látom a miniszterelnökkel is. És este már állt tovább.

A Panoráma készített vele interjút, amely tegnap jött le a M1-en. Itt a link. Az interjú teljesen rendben volt, csak egy apróbb tévedése volt Benda lászló részéről, amikor a Tartós Szabadság hadműveletet összekeverte az ISAF műveletekkel.

Itt van egyébként egy interjú Benda Lászlóval, nagybátya volt Benda Kálmán!

Némi kavarodás után a Népszabadság is készíthetett interjút az afgán államfővel, de ők ezt titkolják vagy a keresőjük szar!

Nagy örömömre, meg jelent a Kül-Világ folyóirat újabb száma. Mindegyik tanulmány érdekes, de ami ide kapcsolódik, az az interjú, amelyben egy holland szakember többek között elmondja, milyennek ítéli a magyar minisztériumok közötti együttműködést az afganisztáni misszió kapcsán, illetve milyen tapasztalatokat szerzett a magyar politikusok érdeklődését és felkészültségét tekintve ebben az ügyben.

Jordán Gyula:
A kínai reformfolyamatot kísérő ideológiai áramlatok és viták 1979-től napjainkig (II. rész)

    A két részből álló tanulmány azokkal az ideológiai áramlatokkal foglalkozik, amelyek a reformidőszakban a legjelentősebb hatást gyakorolták. Az első részben először két olyan ideológia bemutatására kerül sor, amely a hatalom magatartását, felfogását lényegében az egész reformidőszakban meghatározza, illetve befolyásolja, a második rész legnagyobb terjedelemben a nacionalizmussal foglalkozik.

Hegedűs Éva:
Angola és Magyarország kétoldalú kapcsolatai 1975 és 1993 között

    A tanulmány a 70-es, 80-as évek angolai-magyar kapcsolatait mutatja be: milyen "ösztönzésre" vettük fel Angolával a hivatalos kapcsolatokat, hogyan illeszkedett ez az akkori magyar külpolitikába, mit és miért nyújtottunk. Elemzi, hogyan és miért csökkent a magyar vállalkozókedv, és süllyedtek a rendszerváltást követően a kétoldalú kapcsolatok fokozatosan a minimális szintre.

Rácz András:
Az EU Belarusz-politikája és a belarusz EU-politikák

    A tanulmány célja, hogy összehasonlítsa az Európai Unió Belarusszal kapcsolatos politikai céljait és eszközeit a belarusz EU-politikákkal. A többes szám használata nem véletlen, egyik oldalon sem beszélhetünk ugyanis homogén megközelítésekről. Az EU-nak a rezsimhez és az ellenzékhez fűződü viszonya jelentősen különbözik, mint ahogy a belarusz oldalt tekintve is eltérőek az EU-val kapcsolatos álláspontok. Jelen tanulmány ezek összehasonlító elemzésére törekszik.

A magyar fejlesztési együttműködés kihívásai
Interjú Jan Bertelinggel, nemzetközi fejlesztési együttműködési szakértővel

Palanovics Norbert
Szerdahelyi István - Wintermantel Péter (szerk.): Japanológiai körkép

tovább a cikkhez.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

hm honlapján:

"Afganisztán újjáépítése az afgán kormány által kidolgozott Afgán Nemzeti Fejlesztési Stratégia (ANDS), és Tartományi Fejlesztési Terv (PDP), valamint ezekkel összhangban az ISAF és az MH PRT fejlesztési tervei alapján történik. Ehhez a hosszú és nem könnyű folyamathoz nyújt segítséget a NATO."

biztonság kedvéért 2szer is elolvastam, de lehet hogy nem jutottam még el a szövegértő olvasás szintjére... szóval akkor Afganisztánt az MH PRT tervei alapján fejlesztik? nem semmi vaze... ha látott ilyen tervet valaki, szóljon!