vasárnap, március 02, 2008

Hírek Dél-Afganisztánból update

Lássuk milyen újabb felajánlások, csapatküldések, események történtek a Dél-Afganisztánban.

Két lengyel katona meghalt Kelet-Afganisztánban egy IED támadás következtében. Az hogy van Humveejük a lengyeleknek, biztos csak nekem új. Majd megkérdek valamit, mi volt a közvélemény reakciója az üggyel kapcsolatban. A párhuzam adott, hogy mi lesz ha velünk történik valami. Biztos készült már felmérés arra nézve, hogy mi lesz a magyar lakosság reakciója magyar katonák halálára, de ez gondolom titkos. A HM csinált felmérést a Szonda Ipsossal, ennek néhány adatáról nyilatkozott Szekeres a Honvédelmi Bizottság előtt. Abból az derül ki, hogy a megkérdezettek kb. háromnegyede támogatja a terror elleni háborút és kicsivel többen a külföldi missziókat. A reakció szerintem leginkább érdektelenség lesz, a sajt átvesz egy MTI hírt (jobb esetben) vagy csak egy HM hírt. Még két napig pörögnek, a Fókusz és az Aktív meginterjuvolja a családot az csá.

A pártpolitikusokat mint hallottam egyelőre nem érdekli a dolog. Lesz majd erről egy jó interjú a Kül-Világ folyóiratban egy pár hét múlva.

Nem teljesen új hír, de most lejött valamiért megint, hogy Norvégia küld délre is katonát. Ha jól látom az az új, hogy délre is küldenek. Idáig csak annyi volt, hogy a északról kivonják a gyorsreagálású erőket és Kabulba küldenek kb ugyanannyit. Most még pluszba, hogy délre megy 50 katona valszeg OMLT-nek. Néhány adat vana fejlesztésire költött összegekről is a hírben:
Norway also contributed about 500 million crowns ($95.84 million) in development aid in 2007, and said it would raise civilian aid to 750 million crowns this year.

Szingapúr 10-ről 50 főre növeli kontingensét. Ha jól értem Uruzgánba a kanadai újjáéíptési csoportba fogknak menni illetve öten a Bamijáni Új Zélandi PRT-be.

A németek az állandó felszólítgatást most részben azzal akarják kivédeni, hogy a EU Police Missionhoz való hozzájárulásukat megduplázzák 30ról 60 főre. AZ egész EUPM egyébkét több sebből vérzik és továbbra sem tűnik úgy mintha röid időn belül valami érdemi változás következne be a rendőrség képzését tekintve.

A cseh miniszerelnök Kanadában járt és azt mondta: He also indicated that the Czech Republic will double its number of soldiers taking part in the US-led International Security Assistance Force in Afghanistan this year to about 550.

Nincsenek megjegyzések: