vasárnap, március 02, 2008

PRT és fejlesztési hírek

Néhány újabb tanulmány jelent meg a PRT koncepcióról. Most csak belinkelem őket aztán ha marad erőm majd el is olvasom őket.

Ez itt egy kb 60 oldalas tanulmány (Provincial Reconstruction Teams: Lessons and Recommendations) a függelékben esettanulmányok a kanadai, amerikai, német, brit, olasz és litván PRT-król. Meg kell jegyezzem ebben az iraki PRT-ban szerzett tapasztalatokat is feldolgozták.

Itt egy nyolc oldalas testimony, amely az USA képviselőház Honvédelmi Bizottsága előtt hangozott el és elsősorban stratégiai jellegű dolgokat boncolgat illetve a fegyveres erők egyre nagyobb szerepét az alapvetően civil fejlesztési feladatokban.

És ha már a fejlesztéseknél tartunk itt egy másik meghallgatás jegyzőkönyve a brit parlament nemzetközi fejlesztési bizottsága előtt (nálunk nincs ilyen, alapvetően a külügyi bizottságban történik ilyen meghallgatás nagyon ritka, bár azt inkább beszámolónak nevezném). Itt a téma Afganisztán, illetve, hogy a brti fejlesztési minisztérium (DFID), hogy működik, miként hajt végre fejlesztéseket, milyen területeken mit csinál. Sok bírálat érte, mert lássuk be Helmandban nem sok eredmény látszik az rengeted elköltött pénzből. A tanulmány 7x oldal és ez cak az első rész.

És ha már a fejlesztéseknél tartunk még egy tanulmány a National Solidarity Programról Gaps in Accountability címmel. Sok minden egyéb mellett kiderül, hogy az afgán büdzsé 72 százaléka még mindíg donoroktól érkezik, akik 2002 és 2006 között majd 20 milliárd dollárt ajánlottak fel és ebből 15öt utaltak át. Ja és hogy mi az NSP?
The National Solidarity Programme (NSP) was created by the Government of Afghanistan to develop the ability of Afghan communities to identify, plan, manage and monitor their own development projects. The program has laid foundation for a sustainable form of inclusive local governance, rural reconstruction, and poverty alleviation. NSP is the largest community development programme in the history of Afghanistan and is recognized as one of the main instruments for achieving the objectives of Afghanistan National Development Strategy (ANDS).

Nincsenek megjegyzések: