csütörtök, március 27, 2008

Burmai elitről szerényen

Burmához végképp nem értek, de találtam egy cikket, ami pont azzal a kérdéssel foglalkozik, ami a legjobban érdekel engem ebből a témából. Nevezetesen, hogy a hírekben a burmai katonai junta sosem név szerinti vezetőkkel van megnevezve, hanem mint kollektív testület stb. Nincsenek nevek. Évtizedek óta van diktatúra, de nem tudjuk egyetlen ember nevéhez sem kötni. Nincs egy Franco, egy Pinochet, egy Nasszer. Ez pedig azért furcsa, mert alapvetően hierarchikus szervezetekben, ha a hatalomátvétel kollektíven is történik, előbb utóbb kitermelődik egy első az egyenlők között. De Burmában nem termelődött ki, vagy ha igen jól titkolták, vagy én voltam figyelmetlen.

Szóval az Asia Time Online-ban van egy cikk, a belső, juntán belüli, hatalmi harcokról, mivel a főtábornok Than Shwe egyre betegesebb. A ranglétrán második tábornok és Shwe hívei alkotják a két rivális csoportot, s mindketten az utódlásra készülnek.

Van ugyanitt egy korábbi, február végi cikk is ugyanattól a szerzőtől, amiben ha jól látom arról van szó, hogy korábban hogyan működött a junta és Than Shwe, hogy állította félre a különbötő riválisait.
Jó.

Nincsenek megjegyzések: