hétfő, február 04, 2008

Mégsincs akkora nyugalom Csádban

A tegnapi hír abban a formájában mégsem volt igaz. A fővárosban ma is egész nap harcok voltak tankokkal, harci helikopterekkel, utcai összetűzésekkel. Megkezdődött a külföldiek tömeges kimenekítése, ami azt jelenti, hogy tényleg komoly lehet gond. Az AP híréből talán az egyetlen újdonság nekem kezdő Csád érdeklődőnek a következő:
The rebels currently fighting in the city are a coalition of three groups. The biggest is led by Mahamat Nouri, a former diplomat who defected 16 months ago. They others are led Timan Erdimi, a nephew of Deby who was his chief of staff and the third is a breakaway from Nouri's group headed by Adelwahid Aboud. They have long been fighting to overthrow Deby, whom they accuse of corruption.

Az nem tudom mekkora meglepetés, hogy a franciák és csádi vezetés Szudánt vádolja a puccs kísérlet megszerzésével. Gondolom ez nem először fordul elő.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem, nem először. A franciák a múltkori komolyabb kísérletnél, 2006-ban, beküldték a Mirage-okat elrettentésül - rácsapásokat repültek a kormányellenes erők ellen. Most viszont csak mesterlövészeket mozgósítottak egy-két helyen (eddig), gondolom a legfontosabb francia érdekek védelmében.
De hogy ezt miért így csinálják? Sárközy állítólag tudatosan kevésbé aktivista afrikai kliensek, ő, izé, szövetségesek ügyében, mint Chirac volt, meg ott volt az NGO-s botrány is nemrégiben. Na de Csád nekem sincs a középpontban.
Még a Balkánra gondolok - mi van, ha belátták, hogy most nem a csádi kalandot kéne erőltetni, mikor kicsit jobban kellene a szomszédságra figyelni, és ezért hagyták esetleg elhalni az ESDP-s akciót? Ott van egy rakás francia katona a Balkánon, lehet, hogy kell majd alkotniuk valamit. Csak tipp persze.
Na, megyek, írok valamit Uruzgánról :)