péntek, február 15, 2008

Kelet-timori válság

Néhány nappal ezelőtt váratlan - legalábbis a külső szemlélőnek - puccskísérlet történt Kelet-Timoron. Az ország államfőjét és miniszterelnökét próbálta megölni egy korábbi lázadásban már résztvett katonatiszt. A híradások megható beszámolója szerint az államfő, miután értesült a rezidenciáját ért támadásról - éppen a tengerparton sétált - visszasietett, és a birtok bejáratánál érték a súlyos lövések (súlyos lövések? miféle szófordulat ez).

A probléma gyökereit nem is tudja az ember hova vezesse vissza. Az indonéz megszállás idejéhez? Az indonéz kivonulás okozta romboláshoz? vagy a helyi és nemzetközi politikai közösség újjáépítési kudarcához?

Az újjáépítést tekintve kínálkoznak párhuzamok Afganisztánnal, de nem igazán emiatt írok erről. Az International Crisis Group egyik friss, 2008 januári anyaga (TIMOR-LESTE: SECURITY SECTOR REFORM) pontosan a biztonsági szektor reformjának kudarcára hívta fel a figyelmet és lám mi történt egy hónappal később. Persze a problémák korábban is nyilvánvalóak voltak, lásd katonai és rendőri erők lázadása tavaly és tavalyelőtt (asszem volt akkor is).

Az Opendemocracy.net-en most jelent meg egy remek, de rövidre fogott elemzés (East Timor: the crisis behind the coup), amely egy kicsit túlmutat a SSR témán és egy kicsit általánosabb szemszögből próbálja elemezni a puccskísérlet okait. Benne van ebben az ausztrál kormány szerepe, fellépése, az ENSZ közigazgatás hiányosságai és a lakosságon belüli szubnacionális tényezők problémája.

És akinek még mindíg marad kedve erről az országról olvasni, itt van Igaz Leventének a Kül-Világ folyóiratban megjelent tanulmánya 2004-ből, ahol a történelmi szálak kerülnek felbontásra. A gyarmati uralom, az indonéz megszállás, a kibontakozó timori politikai és katonai ellenállás, majd a szabadság kivívásának furcsa körülményei.

Nincsenek megjegyzések: