hétfő, február 11, 2008

Elismerések és bejelentések (Vilniusz, München)

Itt volt a vilniusi NATO csúcs plusz a müncheni biztpol. konferencia. Afganisztán mindenhol fő téma volt és némi fejlődés mutatkozott a katonai erők szempontjából. Ebből a két MTI hírből ollóztam ki: Koszovó, Afganisztán és a rakétatelepítés, NATO védelmi miniszterek vilniusi tanácskozása

- Németek plusz 3000+ fő, nyugatra is: Ezzel egy időben vált viszont ismertté az a Franz Josef Jung védelmi miniszter által nem cáfolt terv, amely szerint Németország mintegy 1000 fővel - 4500-ra - növelné afganisztáni katonai kontingensének létszámát, s annak tevékenységi körét állítólag a nyugati tartományokra is kiterjesztené. - Franciák mennek délre, valszeg a kanadaiakat segíteni: Hervé Morin francia védelmi miniszter a tanácskozáson azt jelentette be, hogy Franciaország eleget tesz az amerikai kérésnek, s kész a tálibok által ostromlott déli körzetekbe is katonákat küldeni.
-
Norvégia márciustól a 200 mellé +500 és helikopterek (egyébként most vonták ki Mazarból az RC(N) számára felajánlott gyorsreagálású erőket - 250 fő): Norvégia megerősítette, hogy márciusban a jelenlegi kétszáz katonán felül ötszáz fővel, valamint helikopterekkel erősíti meg afganisztáni szerepvállalását.
-
Magyarország felajánlotta, hogy ha a NATO felújítja gépeket, kiküldünk két Mi-8-as szállító- és Mi-24-es harci helikoptert. A kérdés persze, hogy hova, de elsőre már maga a gondolat is szép: A honvédelmi miniszter elmondta: kezdeményezte katonai helikopterek közös finanszírozással történő felújítását és alkalmankénti közös feladatra történő használatát. Magyarország két harci és két szállító helikoptert tudna felajánlani.

Elismerték eközben az mind a magyar PRT, mind a Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét Kabulban. A Baptistákról nem szólnak a hírek, vagy rossz a kommunikációjuk.

Kormányzati szintű elismerés a magyar PRT-nak címmel küldték a tudósítást a PRT-ból. A lényeg: Az afgán kormány menekültügyi minisztere Sher Mohammad Etebari 2008. február 03-án Kabuli irodájában fogadta Rózsa Tibor ezredest, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokát, hogy emléklapot adományozzon a kontingens részére, a Baghlan tartományban menekültügyben kifejtett tevékenységének elismeréseként.

Az Ökumenikusokat is megplakettozták. Idézet a sajtóközleményükből:

2008. február 3-án állami elismerő oklevelet vehettek át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai – Sasvári Gábor, Fekete Dániel, Szelényi Gábor és Nawid Parsa – Kabulban Sher Mohammad Etabritól, az afgán menekültügyi és újjáépítési minisztertől. Az eseményen részt vettek a minisztérium Baghlan-i vezetői is.
A közel egy évtizede tartó afganisztáni humanitárius és fejlesztő munkáját, ezen belül pedig a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával jelenleg Baghlan tartományban zajló munkahelyteremtő és oktatásfejlesztő PRT programot (tartományi újjáépítés) elismerő oklevél átadásakor a miniszter külön megköszönte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, hogy a téli fagyok során ilyen gyorsan és szakszerűen tudta segíteni az Etehadi táborban élő több mint 700 visszatelepült és rendkívül nehéz körülmények között élőket. Elismerően nyilatkozott továbbá a Segélyszervezet által a táborban közel két éve indított programokról, mint például a téglagyár és a szőnyegszövő tanfolyam, mely a menekültek megélhetését segíti.

A muki nevét tehát nem tudjuk pontosan, ilyen nevű minisztériumot nem ismertem. Írtam az ökumenikusoknak, akik válaszukat pontosították: Ministry of Refugees and Repatriation - az anyagban véletlenül menekültügyi és újjáépítési volt, de a MoRR a helyes - mnekültügyi és hazatelepülési
minisztérium.

Szóval magyar nap volt a minisztériumban :)

Nincsenek megjegyzések: