péntek, január 11, 2008

Németek és PMC-k

A németek afganisztáni szerepvállalásáról 15 oldal a SIPRI-től Still on the way to Afghanistan? Germany and its forces in the Hindu Kush címmel. A németek is csak pár hónapja hosszabították meg missziójukat, otthon továbbra is kiemelt figyelem kiséri tevékenységüket (lásd közvélemény), és továbbra sem hajlandók a politikusok délre küldeni katonai egységeket. Ez a bírálat tehát továbbra is elkíséri őket. A tanulmány összefoglalja a misszió politikai hátterét, a német döntéshozatal kulisszatitkait (Kunduz for Baghdad alcím elég sokatmondó) és a magának az német erőknek az összetételét és elhelyezkedését. Így szó esik a PRT-tól és Észak-Afganisztánról is. És hát ami egy ilyen tanulmányból sosem maradhat ki, az a kritika, mennyire felelnek meg a német erők a velük szemben támasztott követelményeknek, milyen szerepet játszanak Észak-Afganisztánban, betöltik-e az ISAF mandátumban vállaltakat. Jó anyag.

The Gunmen of Kabul címmel egy esszéjellegű anyag az afgán PMC-kről szervek. Már írtam róla korábban, hogy a kormány néhány hónappal nekikezdett a regulációnak és ennek keretében több csoportot bezártak. A valódi célokat akkor még csak találgatták, ma már biztosabbak az elemzők egy kicsivel.
Barnett Rubin, an Afghanistan expert and head of New York University’s Center for International Cooperation, said experienced international officials working in Kabul told him that the latest crackdown on security companies is an effort by one criminal group to eliminate its competitors. Apparently, he said, foreign contracts are being offered to “favored Afghan families.”

Röhej.

In September, on a tree-lined street in the most expensive neighborhood in Kabul, dozens of men rolled out of armored vehicles in front of a little-known U.S. security company. Backed up by Blackwater guards, Afghan authorities and Americans from the FBI and the U.S. State Department quickly headed for the offices of United States Protection and Investigations (USPI)... What made the USPI raid unusual was the U.S. government’s role. The State Department and FBI spearheaded the operation and accused the company of defrauding the United States, according to USPI guards in Kabul and Afghan officials who did not want to be named because the investigation is classified.

Mint a cikk is megjegyzi, a furcsa az volt, hogy az egyik PMC-t (Blackwater) használtak egy másik ellen. Másik röhej.

Ha még nem említettem volna itt egy másik tanulmány a PMC-kről, Angola és Afganisztán kapcsán. Jóval hosszabb és alaposabb és a helyi lakosság szemszögéből is rátekint a problémára.

Nincsenek megjegyzések: