csütörtök, január 10, 2008

Kicsit elmaradtam

The Aims and Impacts of Aid in Afghanistan címmel most került fel egy anyag a netre, amely elsősorban a tálib időpszak alatt segélyezési fejlesztési politikával foglalkozik. Különösen a katonáknak ajánlanám, azoknak akik abban a megyőződésben vannak, hogy az NGO-k csak a katonák nyomában jönnek és nem nagyon tudnak önállóan, saját biztonságukra figyelve dolgozni konfliktusos terepen. Talán ebben van egy kis információ arról, hogy a nyugati civil/NGO jelenlét nem 2001 után kezdődött el Afganisztánban :)

Civil katonai kapcsolatokhoz nagyszerű lehet ez a tanulmány, ha lenne hozzáférésem. A holland tapasztalatokat foglalja össze Baglán tartományban, a kapcsolatrendszerét PRT elemzi külső szereplőkön keresztül. Talán a Zrínyire jár a folyóirat, valaki utánajárhatna és letölthetné. Sebastiaan J. H. Rietjens: Managing Civil-Military Cooperation A rezümé egy része: By means of multiple case study research, the article applies the model to eight partnerships between the Dutch Provincial Reconstruction Team and civilian actors (nongovernmental organizations, district governors, local constructors) in Baghlan, Afghanistan.
Akkor ez egy kötelező olvasmány a a magyar PRT, katonai, minisztériumi, és civil munkatársai számára.

Ez itt egy 122 oldalas tanulmány a békemissziók koordinációja kapcsán szerzett tapasztalatokról Libéria és Afganisztán kapcsán. Nem is elsősorban a katonai feladatokról szól, hanem a nemzetközi együttműködés koordinációjáról, amely óhatatlanul szükséges a hatékonyság érdekében, amennyiben többszereplőssé válik a játék.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv!
Az Armed Forces & Society sajnos csak járt a Zrínyire, de 2005-ben ügyesen lemondták...