szombat, november 24, 2007

Zsoldosok Afganisztánban és máshol

Nemrég már említettem a témát, de akkor csak annyi volt, hogy az afgán kormány rendszabályozni készük a PMC-k működését. Barnett R. Rubin is foglalkozott ezzel akkor, érdemesebb őt olvasni: Corruption and Private Security Contractors

Ami a frissebb anyagok illeti itt a Blackwater egyik katasztrófát szenvedett járatának a története. Az amerikai légihatóság nyilvánosságra hozta annak a gépnek a forgalmazását, amely valahol Közép-Afganisztánban szenvedett katasztrófát. Ebből kiderül, hogy a pilóták figyelmen kívül hagytak minden szabályt, előírást és just for fun berepültek az egyik völgybe, hogy izgalmasabb legyen a repülés. Aztánn nem tudták bevenni a kanyart, vagy nem tudták kiemelni a gépet és szépen lezuhantak. A gépen amerikai katonák is voltak és ez volt, ami kiverte a biztosítékot a hatóságoknál. Ilyen párbeszédek mentek le:

PILOT: I hope I'm goin' in the right valley.

CO-PILOT: That one or this one?

PILOT: I'm just gunna go up this one.

CO-PILOT: Well, we, we've never or at least I've never done this Farah.

PILOT: We'll just see where this leads.

CO-PILOT: Twenty seven million people in this country, boy, you wouldn't wouldn't guess that cause there just everybody's scattered out.

PILOT: Yeah.

PILOT: But I'm now I mean I was really surprised at how you can almost always look down and see somebody or somethin' er.

CO-PILOT: Yeah, yeah, there's seem to be dwellings just about every where you go.

CO-PILOT: Yeah this is fun!

PILOT: We're not suppose to be havin' fun though.

CO-PILOT: Exactly.

PILOT: No fun allowed god-(expletive).

CO-PILOT: It's supposed to be all work we can't enjoy any of it.

PILOT: Exactly.

CO-PILOT: Cause we're getting' paid too much to be havin' fun.

PILOT: You're god-(unintelligible) right.

Ok, legalább ők jól szórakoztak. Itt egy másik anyag, egy tanulmány a PMCkről Afganisztánban és Angolában. Ebben nem csak a PMC-k számáról, fizetésükről, működésük jogi hátteréről van szó, hanem az afgán lakossághoz való viszonyukról is. Afganisztánban nemzetközi és afgán PMC-k is működnek, utóbbiak többsége ex hadurak vezette ex milicistákból áll, akinek tevékenysége nem sokban különbözik, attól amit a tálib idők előtt csináltak ezek az emberek.

Ha valaki szét akar esni az élvezettől akkor, javaslom a Vanity Fair magazin novemberi számát, ahol egy prímán megírt cikkben járhatjuk a jog útvesztőit azok számára, akik PMC-vel dolgoztak Írakban és aztán megszívátk. Ezek az emberek jelenleg perlik a PMC-ket. Rengeteg személyes történet, botrányos leleplezés, magasszintű összefonódás a cégek és az állami vezetők között. A cikk az amerikai oknyomozó újságírás egyik remeke, élvezetes írás.

Akiket tovább érdekel a PMC-k tevékenysége, vethet még egy pillantást erre a dokumentumra is, amelyet az ENSZ egyik munakcsoportja készített a zsoldosokkal kapcsolatban. Bár az anyag konkrétan nem érimti Afgaisztánt sőt a közel-keletet sem ha jól látom, viszont foglalkozik olyan kevéssé felkapott területekkel mint Latin- Közép-Amerika. Voltak a Fidzsi szigeteken is, ahonnan szintén jelentős számban érkeznek ilyen szervezetekhez munkavállalók. Most látom hogy az anyag végén, minden nagyobb földrajzi egységen végigmennek 4-5 oldal erejéig, így pl Kelet-Európán is.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Üdv!

Lehet, h csak naív vagyok, de valaki tűlélte a rep.katasztrófát? Bár a gép típusától nem vár csodát az ember!