szombat, november 24, 2007

Baglan város robbantás V - Kabuli robbantás

Ezt még a hétvégén írtam

Barnett R. Rubin cikke az IHT-ben kicsit reflektál a tegnapi posztra (mi a jó hír és mi a rossz). Rubin az egyik legrégibb és legnagyobb tudású amerikai Afganisztán szakértő. HA jól értem a cikkét, arra igyekszik felhívni a figyelmet a Baglani robbantás kapcsán, hogy számos, fejlődést mutató eredmény olvasható ki az eseményekből. Ami talán nekünk leginkább idevágó, a nemzetközi segítség, együttműködés:
Germany had provided technical assistance. The UN Food and Agricultural Organization had helped organize farmers to assure a steady supply of sugar beet. A USAID-funded program helped the Afghan government restructure the enterprise for privatization. The Afghan private sector raised €8 million of investment.

Meg kell mondjam BRR-nek sincs új tippje az elkövetőket illetően.

Itt egy pár napos hír, ami egy UNDSS dokumentumra hivatkozva állapítja meg, hogy: as many as two-thirds of the 77 killed and more than 100 wounded were hit by gunfire; however, some estimates said the number of people shot was much lower.

"Regardless of what the exact breakdown of numbers may be, the fact remains that a number of armed men deliberately and indiscriminately fired into a crowd of unarmed civilians that posed no threat to them, causing multiple deaths and injuries," the report said.

"It is believed that at least 100 rounds or more were fired into the crowd with a separate group of school children off to one side of the road bearing the brunt of the onslaught at close range," it said.

A BBC által említett - az öngyilkos merénylő által használt golyók alkalmazása - a cikk szerint a afgán belügyminisztérium változata az eseményekről. A szerv szerint ez okozta a sok halottat nem a testőrök lövöldözése.

Végül egy rövid hír az egyik parlamenti képviselő temetéséről, akit Helmandban temettek el. Kicsit semmitmondó cikk, részleteket a családról, a törzsről nem tudunk meg, de abból szempontból érdemes végigolvasni, hogy belelássunk egy kicsit a afgánok paranoid gondolkodásába. Van aki szerint a kormány követte el a merényletet a saját képviselői ellen, van aki szerint a UNF párt/frakció végzett saját képviselőivel, van aki meg a tálibokra vagy a Hizb-i Iszlamira mutogat.

Szombaton Kabul mellett robbantás volt, amibe néhány civil mellett egy olasz katona is meghalt. Éppen gyaloghidat építettek.

Nincsenek megjegyzések: