kedd, október 16, 2007

Nemzetközi szemle

Átfutok néhány ország afganisztáni problémáin. Ebből is látjuk, mi milyen szerencsések vagyunk, hogy itt nincs vita.

Lengyelek még csak most küldtek ki 1000 katonát, de már is népszerűtlen a misszió. Kb. ugyanez némi nagyobb részletességgel és talán egy készülő lengyel katonadiplomáciai sikerrel itt.

Hollandia lesz az első ország (a déli régióból) amelynek döntenie kell a misszió meghosszabításáról. Múltkor írtam a politikusok egy kicsit félre informálták a lakosságot az elején és most óriási az ellenállás (persze nem csak ezért. Már uruzgáni misszió előtt is jelentős volt az ellenállás, a hollandok állítólag pacifisták). A döntésnek nagy hatása lehet a következő, kanadai döntésre is. Itt egy cikk, ha valakit érdekelnek a részletek.

Németország már döntött, arányok, részletek, alkuk ebben a cikkben. Itt meg egy Spiegel cikk a KSK nevű katonai elitkalakutalról (különleges műveleti egység?), amelynek afganisztáni jelenlétéről kiderül egy s más. A cím sokatmondó BEER, BRATS AND BAD BEHAVIOR, bár van szó a kezdeti nehézkes együttműködésről az amerikaiakkal Kandahárban.

Irak után Afganisztánban is meg akarják rendszabályozni a PMC-ket (private security companies.). Az elképzelésekről itt, kettőt már készülnek betiltani. Hozzá kell tegyem az amerikaiak néha a helyi hadurakkal közösen hoznak létre ilyet, pl. Bagram és környékén, ahol az amerikai bázis van. Barnett R. Rubin is szentelt ennek egy posztot tegnap? ma? Afghanistan: Corruption and Private Security Contractors Ja, ez a Jurat volt az, akiről olvastam.

Végül két ENSZ-es dokumentum Afganisztánról. Az egyik a közgyűlésnek készült 19 oldalas jelentés az utolsó hat hónap eseményeiről fejleményeiről. A másik a UN Department of Safety and Security (UNDSS) féléves jelentése a biztonsági helyzetről. Nem ismertetem részletesen, megtette az Afghanistanica blog, kivéve a szép ábrákat és képeket. Mindössze az egyik ábrát másolom be, amely egymás mellé vetítve mutatja a 2003 óta az incidensek számát.
Mindenki értelmezze kedvére, én mint kutató csak abbéli szomorúságomat fejezem ki, hogy a féléves jelentésről most hallok először. Mint neve is mutatja már máskor is készülhetett ilyen, kár hogy csak most hozták nyilvánosságra. Remélem ez jó szokásuk megmarad.

Nincsenek megjegyzések: