hétfő, augusztus 13, 2007

dél-afganisztán és a büdös bogár

Gabi ismét valami fontosat tett hozzám:
A norvég példád tökéletes. Nekik is hasonló merci terepjáróik voltak mint nekünk, aztán 2006 februárban egy támadásnál az egyik merci totál kiégett. (http://www.mil.no/languages/english/start/article.jhtml?articleID=117775) Ezután villámgyors döntés született 25 db MLV (http://www.defense-update.com/products/m/MLV.htm) azonnali beszerzéséről, plusz opció további 47db-ra. Az első 15 db-ot még 2006-ban meg is kapták. Megemlíthetnénk még a németeket is, akik szintén a merci terepjárókat cserélik le a DINGO-ra; vagy a kanadaiakat, akik a humvee-k helyett rg-31-eseket vettek, és így tovább. Mi mire várunk?

Egyrészt köszönöm az infót, fontos érv lesz majd a megfelelő pillanatban. Az első link sajnos nem működött, (elküldenéd még egyszer!). Mire várunk szól a kérdés? Nem akarok cinikus lenni, mert ez mégis valakinek, valakiknek az életére mehet, de mire vártak a hollandok, meg a németek? Ők is addig halogatták a dolgokat, amíg lehetett. Lehet, hogy így működnek a dolgok.

Mindjárt felrakok képeket ezekről a járgányokról. Kezdjük a DINGO-val. Találkoztam már ilyennel Afganisztánban, és biztos vagyok benne, hogy a benne ülő katonákon kívül mindenki utálja. A fejed valahol a motorháztető közepén lehet, taxiból szemlélve úgy érzed bármikor áthajthat rajtad, anélkül, hogy észrevenné a DINGO sofőrje. Német darab, biztos a legbiztonságosabb, de counterinsurgency tanfolyamokon biztos nem ajánlják használatát a katonáknak.

A holland MLV egy fokkal barátságosabb, nem tűnik olyannak, mint ami sokat tud, de biztos csak rejtegeti. Itt van róla egy kép, hogy lássuk ezt is.


Iveco, azt látom az orrán, biztos a neten van róla több info, vegyünk mi is ilyet. Megnéztem az RG-31-es is. Na ilyet láttam Kandahárban a reptéren. Ez nyilvánvalóan olyan helyekre készült, ahol a robbantás veszély egy kicsit nagyobb mint északon, ezért használják a kanadaiak és a hollandok délen. (vagy a hollandok még nem?)

Gabi, akkor küld a linket megint. Ja és még benyomom a saját RG-31-es fotómat is. Ime:

Még van mit tanulnom a képek elhelyezéséről. Szóval visszatérve Dél-Afganisztánhoz felhívom a figyelmet (ismét) Marton Péter állandóan frissülő blogjára, amely főleg az uruzgani (holland és ausztrál) eseményeket követi tisztes alapossággal. A Radio Netherland (gondolom, mint nálunk a kossuth) mostanában kiemelt figyelmet szentel annak a régiónak, ahol a hollandok vannak. Megtalálták és interjút készítettek azzal az amerikai Spec Forc. parancsnokkal, aki egységével először ért 2001-ben Tarin Kowt-ba (uruzgan "fővárosa") és Hamed Karzai-val közösen kavartak arra. És ezt megtalálta Péter.

Végül néhány szó a sajtóban nagy figyelemmel követett afgán-paki békedzsirgáról. Polikai esemény volt, kevés konkrét eredménnyel, sok távol maradó pakisztáni (főleg vazirisztáni) törzsfőnökkel. Talán a BBC-n jött le, hogy a legfőbb érdemének azt tartják, hogy végre volt egy forum, ahol beszélhettek, vitatkozhattak egymással a két ország képviselői, törzsfőnökök stb.

A mozgolódás egyébként Irakban van mostanában, a Maliki kormány az összeomlás szélén, gyakorlatilag a teljes szunnita blokk érdektelenné vált, mindenki mindenkit bojkottál a parlamentben. Az amerikai új stratégia még nem dőlt el, Dijala és Bagdad továbbra is szívás, de Anbarban és Szalahuddin-ban javult a helyzet. Mahdi hadserege és asz-Szadr mostanában low-profile, valahogy nem szólnak róluk a hírek. Maliki végső kétségbe esésében nemzeti párbeszéd vagy mivel próbálkozik. De kérdem miért pont most változtatna mindenki a hozzáállásán.

Fúú, bejött valami kitinpáncélos bogár a lakásba, nagyon hangos, megyek kiűzöm.

p.s.: egy büdösbogár volt és felszippantottam a porszívóval.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes, nálam működik a link rendesen, nem tudom mi lehet a probléma...
http://www.mil.no/languages/english/start/article.jhtml?articleID=117775

De ha a goggle-ba beírod ezt(a cikk címe):
February: Norwegian soldiers attacked in Afghanistan
akkor rögtön az első találat az, a cikk elején egy kép van a lángoló terepjáróról.

Addig halogatjuk a dolgot, amíg lehet.. na ja, de nem lehetne egyszer a más kárából tanulni? Mindenképpen meg kell várni, hogy néhányan lezárt fémkoporsóban jöjjenek haza? Ezek a járművek sem csodafegyverek, egy RG-31-esben is meg lehet halni, de legalább elmondhatnánk, hogy amit lehetett, azt megtettük.

Itt egy jó kis cikk az RG-31-esről:
www.defense-update.com/ products/r/RG-31.htm

Különösen ajánlott az utolsó kép és a hozzá tartozó szöveg. Egy "sima" terepjáróból egyik se szállt volna ki a saját lábán...