vasárnap, július 08, 2007

Baglani rendőrfőnök és a kábítószerbiznisz

Pakisztánban ismét letartóztatták Omár molla néhány közeli munkatársát. Pakistan arrests 'Taleban aides' Mint már említettem ezekről az emberekről csak akkor derül ki, hogy közeli tanácsadók, amikor letartóztatják őket. They have been named as Mullah Jahangir and Mullah Mohid. Others now in detention are said to be Mullah Nazir, who was Taleban commander in the southern Afghan province of Uruzgan, and Mullah Tahir, the former Taleban commander for the capital, Kabul.

Én értem, hogy Kvettában szinte minden sarkon találni egy volt tálib mollát, de azért kicsit sok, hogy előre sosem mondják meg kik is a közeli emberek. Be lehet írni a google-ba, nem írt róluk senki (az első kettőről), még a jól informált paki újságírók sem (feltételezve, hogy az interneten minden rajta van)

És akkor jöjjön az ex-bagláni rendőrfőnök. Olvastam egy érdekes írást a kanadai Policy Outlook című folyóiratban. Magára a tanulmányra nincs közvetlen link, a fenti oldalon kell rákattintani Arthur Kent Covering Kazai and Co. című cikkére.

A 10 oldalas írás az afgán korrupcióval foglalkozik, amely egészen a legmagasabb körökig, az államfő munkatársaiig ér. Jelenleg Karzai tesója a kormányzó Kandahárban, ahol kiugróan magas a máktermelés (mellékszál: lemondott a kábszer elleni minszter, mielőtt bejelentenék a legújabb brutális eredményeket). Az egyik eset szerint egy rendőr le akart húzni egy teherautó vezetőt, de egy szintén feltartóztatott tábornok közbelépett. A rendőr erre felhívta magát a belügyminisztert Zarar Ahmad Muqbul-t, mivel azon a vidéken dolgozott, amely a miniszter bázisának számít, s főember reakciója az volt, hogy letartóztatta a tábornokot és a sofőrt is kábítószercsempészet vádjával.

A cikk foglalkozik a volt baglani rendőrparancsnokkal. Kasim tábornok ellen (nem derül ki mikor volt rendőrfőnök) több vesztegetési eljárás is érvényben volt, amikor az új főügyész Abdul Jabar Sabet magához emelte, a kabuli 10-es rendőri körzet parancsnokának nevezte ki és azóta a főügyész kommandó egységeként, ökleként funkcionál.

Ő verte szét a TOLO TV stúdióját rendőreivel, amikor azok bírálták a főügyészt. Máskor bántalmaztak egy külföldi NGO munaktársát Kabulban, mert szemtanúja volt, ahogy alkoholizálnak (ha jól értem).

A főügyész - Kasimhoz hasonlóan - korábban Hekmatyar pártjához tartozott, a 99-ben az USA-ban akart letelepedni, de ott elutasították, így Kanadához fordult, azok megadták az állampolgárságot. 2003-ban visszatért Kabulba, s a szerző szerint egy amerikai igazságügy minisztériumi munkatárs őt találta meg arra, hogy elmenjen Guantanamóra és igazolja, hogy ott minden a legnagyobb rendben van. Innentől meg volt az USA támogatása (bár korábban - 90 es évek - gyanúsnak találták személyét) és gyorsan karriert csinált.

Na jó. Egyéb események: A Washington Postban van egy jó cikk Uruzganról, ahol a kormányzó volt tálib miniszterhelyettes. U.N., U.S. Actions Sometimes at Odds On Afghan Policy Állítólag az előzőt a hollandok mozdítatták el és elégedettek a Abdul Hakim Monibbal. A probléma csak ott van, hogy az 1999-ben hozott ENSZ BT határozat szerint ezzel az emberrrel szemben szankciók vannak érvényben, számos más tálib vezetőhöz hasonlóan. A listán rajta van néhány halott tálib is, de nem lehet hozzányúlni, mert ahhoz mind az öt bt állandó tag hozzájárulása kell. Oroszország valamiért nem járul hozzá.

Pénteken meghalt két valszeg amerikai katona, szerdán pedig hat kanadai katona és egy tolmács Nato troops killed in Afghanistan

Találtak egy nagy tömegsírt Kabulban
, ahol több szobányi hulla van összegyűjtve még az szovjet megszállás időszakából. Egy bácsi mutatta meg, aki most tért vissza Afganisztánba.
The prison, a former military barracks on the outskirts of the capital, Kabul, dates from the Soviet occupation of the 1980s, officials say. A senior police officer in Kabul says that many of the bodies were found blindfolded with arms tied. The find was revealed by a 70-year-old Afghan who worked for the Russians and only recently returned to the country.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Király post, Péter. Szokás szerint tömöd az infót az emberekbe. Önkritikaként mondom, hogy ebből én lehet, hogy több külön írást is csináltam volna, lustaságból.
Az uruzgani kormányzó témájához én annyit tudok hozzátenni, hogy nem tűnik túl jó húzásnak a hollandoktól a pali bevetése. Azért "hozták" magukkal, mikor bementek uruzgánozni, hogy a tálibok felé ezzel tegyenek egy nyitó gesztust, ne legyenek kapásból ellenérzések meg minden. Munibot most egy csomóan anyázzák korrupció vádjával, pedig első ránézésre látszik két alapvető probléma: kívülálló, Ghilzai pastu Paktiából, aki egy olyan tartományt kapott, ahol Jan Mohammed Khan (az előző kormányzó) félreállítása miatt jól bepöccent a Populzai-törzs. Szóval ha ötvözné magában Macchiavelli és Gandhi legjobb tulajdonságait, akkor se lenne nyert ügye, azt hiszem.