vasárnap, április 29, 2007

Haditechnikai fáradás a hollandoknál

Marton Péter ismét beleszaladt egy holland/afgán cikkbe. A Statefailure blog rendszeresen foglalkozik Afganisztánnak eme déli részével, és Péter hihetetlen dolgokat tud kibányászni. Most is ráakadt egy nagyon jó anyagra, egy kiszivárgott hágai jelentésre, amely igen kritikusan ábrázolja a holland hadsereg jövőjét Afganisztánban, ha csak valami gyorsan nem történik. Gyakorlatilag a vártnál gyorsabban amortizálódik a technika a éjjellátó készüléktől kezdve, a gumikon, helikoptereken és terepjárókon át az UAV-kig gépfegyverik bezárólag. Ha valakit érdekel hollandul itt van.

Ha valakit angolul a holland anyag elemzése: itt talál egy jó felsorolást. Érdemes ezt és a statefailure blogot is elolvasni hozzá.

Én más következtetésre jutottam mint a Péter, aki mintha nem tudná eldönteni, hogy optimista vagy pesszimista legyen. (itt most valahogy átveszi a cikk kétségbe esést sugalló felsorolását) Pedig ebben a kérdésben a dolog szerintem annyira nem vészterhes:
- a katonák mindig szeretik rosszul látni a dolgaikat, szeretnek pesszimisták lenni, mert maximum biztonságra törekszenek
- az angol cikkből nekem egy dolog jött át: igazából pénz problémák vannak csak. Egyedül a helikopter esetében látok hosszútávú problémát, mert ott valóban nem találni egyik napról a másikra, de még hat hónap alatt sem (ennyi egy váltás) új embereket. A felsorolás össze többi része visszavezethető pénzre.

A bökkenő egy rövid mondatban van: a spending freeze mandated by the new Dutch Government means that it is hard to order new spare parts. Azaz a kormány egyáltalán nem tervezi a pénztárcája megnyitását, s ez valóban ellehetetlenítheti a missziót. De ha kinyitja, ez még nem dőlt el, akkor flottul mehet tovább a dolog, mert a lista legtöbb tétele megvásárolható.

Kicsit hülyének érzem, hogy pont a norvégokkal tárgyalnak, akik haditechnikában a közelükbe sincsenek a hollandoknak szinte csak a csapatok légi mozgékonyságára és az Apache-okra gondolok), ilyen nagyméretű egységek expedíciós hadviselésére szintúgy nincsenek felkészülve.

Egyszer írtam egy tanulmányt arról, hogy a hollandok a 90-es években hogyan döntötték el és VALÓSÍTOTTÁK MEG a haderőreformjukat, kitalálták, hogy mire akarják használni majd 10 év múlva, finanszírozták és most képesek majd 3000 katonát a világ különböző pontjain állomásoztatni, úgy hogy azok harcolnak is!!! Kiküldenék egy HM delegációt tanulni, bár valószínűbb, hogy inkább az OGY Honvédelmi Bizottságát kellene kiküldeni.

Visszatérve, előbb fogják az ausztrálok átvenni Uruzgánt, sokkal jobban passzolna nekik a feladat.

Még egy utolsó érv arra, hogy ha mégis kidőlnének a Patriak, Mercedes terepjárók, Cougar és Apache helikopterek stb. Azt el tudom képzelni, hogy pl alegységekkel bejöjjenek a norvégok és akkor lesz hozzák magukkal majd a terepjárókat vagy a PSZHikat.

Statefailure arra a következtetésre jut: So, if all this is correct, then the coming summer review of the Dutch military presence in Uruzgan is likely to bring the decision that they won't keep up their military commitment there after mid-2008.

Én inkább arra, hogy semmi para. Ez egy cikk, nyugaton hál’istennek működik a kiszivárogtatás így nem csak a diadalokról hallunk. A probléma meg lesz oldva, hollandok ha a kormány összetudja szedni a támogatást a hosszabbításhoz, pénzt is fognak adni a szükséges cserékre. Vagy más külföldi alegységekkel lesznek kiváltva. Vagy átveszik az ausztrálok. Vagy vegyes megoldás lesz.

Nincsenek megjegyzések: