péntek, április 27, 2007

Karzai Musarraf találkozó

Április 29-30-án Ankarában találkozik ismét Hamed Karzai és Pervez Musarraf. Ahogy egy barátom mondta, kék sarok, piros sarok, boksz (de ezt egy másik barátomra és rám mondta, mikor állandóan vitatkoztunk).
A török államfő, Ahmed Necdet Sezer hívta meg őket, hogy háromoldalú tárgyalásokon próbáljanak meg, a török fél mediálásával, közös nevezőre jutni a paki-afgán kérdésekben. (erre még visszatérek)

Az egész csak azért érdekes, mert a két vezető utoljára Bush oldalán találkozott Washingtonban, akkor Karzai a az ilyenkor szokásosnál sokkal élesebben, ott mindenki előtt bírálta Musarrafot és kezet sem fogtak, hiába az amerikai elnök unszolása. Karzai szerint Pakisztán támogatja a tálibokat. Musarraf szerint az ok afgánok és Afganisztánban működnek, és Karzai ne másra hárítsa a problémát, hanem államfőhöz méltóan próbálja megoldani a dolgokat (kicsit kiszíneztem) Szóval van honnan előrelépni.

A fő téma természetesen a tálibok feltételezett pakisztáni támogatása (amíg nem ismerik el, csak feltételezés marad, hiába ismerünk ezer apró bizonyítékot). Emellett ott van a visszatelepítésre váró afgán menekültek ügye és a gazdasági kapcsolatok.

A következők várhatók:
- Tálib támogatás ügyben áttörés nem lesz. Musarraf ezt nem Karzainak jelentené be, hanem Bushnak (+CNN, amerikai média stb.)
- Mindkét fél a saját belpolitikájának fogja. Musarraf, ezért most nem vállalhatja, hogy elidegenítsen tálib szimpatizáns tiszteket, főtiszteket a hadseregen és titkosszolgálatokon belül. A paki főbíró elmozdítása óta egyrészt a szekularizált lakosság egy része is kiment az utcára tiltakozni. Másrészt az iszlamisták folyamatosan tesztelik a diktatúra hatalmát még a fővárosban is.
- Voltak előrelépések az elmúlt időszakban. A NATO/ISAF kordinálásval elvileg működik egy 3 oldalú katonai bizottság (erről már írtam egyszer) erre még nem volt példa a két ország történetében.
- Az ISAF sokkal aktívabb délen, voltak már hírek, hogy úgy támadtak meg tálib csapatösszevonásokat, hogy azok épp csak átértek Paksiztánból. Ez csak paki segítséggel mehetett
- A törzsi területeken az elmúlt hónapokban óvatos átrendeződés ment végbe. A tálibok ugyan nem lettek gyengébbek de az al-Kaida meggyengült az üzbég csoportosulások megritkításával.
Hogy ez utóbbi ide? Nem tudom, valahogy idekívánkozott.

Visszatérve a várható dolgok folytatására:
- A két fél nyilvánosan nem fog egymás nyakába borulni, látványos kibékülés nem lesz. Semmi sincs ami erre indítaná őket.
- A kömmünikében szerintem majd ilyesmi lesz: nyugodt/baráti légkörben, konstruktív párbeszéd, elkötelezettség a további tárgyalásokra, a két nép több évszázados/évtizedes egymás mellett élése.

Gyakorlatilag nem várok semmit különlegeset, de írtam róla fél oldalt.

Musarraf még elmegy innen Boszniába, Lengyelországba és Spanyolországba. Itt lesz a szomszédban

Nincsenek megjegyzések: