szerda, január 17, 2007

lövöldözés Baghlanban, afgán jogrendszer, titkos tárgyalások a Golanról

Lövöldözés Baghlanban: hírek szerint a pastunok lakta Baghlan Jadid körzet és Nahrin körzet határán lövöldözés volt, amikor két jármű nem akart megállni egy csekkpointál. A rendőrök tüzet nyitottak az autókra, és az egész öt percig tartott. Végül a járművek elhajtottak anélkül, hogy viszonozták volna a tüzet. Elég furcsa hír. Hogy lehet öt percig lövöldözni egy csekkpointnál, úgy hogy nem lősz vissza? Milyen hír ez egyáltalán?

Afghanistan: Local Taliban Defeat Raises Hopes For Dam ProjectÍgy is járhatnak azok a hadurak akik akadályozzák az újjáépítést. Bár ez dél-Afganisztánban történt, a cikk és a NATO nem nevezi Talibánnak a megölt hadúrt. Olvassunk a sorok között, egy értetlen erős ember volt, akit zavart a kormány fejlesztési elképzelése.

Israeli, Syrian representatives reach secret understandings. Ez a magyar napilapokban idézett cikk, amelyben a Haaretz megszellőztette, hogy Izrael és Szíria között két éve folynak tárgyalások a Golan fennsíkról. Ez szép és örülök neki, mert megint megmutatja, hogy a közele-keleten sem csak fanatikusok léteznek, és még az olyan rosszhírben álló országok mint Szíria is alapvetően érdekközpontú politikát folytatnak valahol. Képzeljük csak el, hogy mennek a vádaskodások, meg a keménykedések és közben titiben tárgyalnak valahol. Van egy érdekes pontja a megállapodásnak, amit nem láttam az újságokban:
- According to the terms, Syria will also agree to end its support for Hezbollah and Hamas and will distance itself from Iran
- Ez a térkép a demilitarizálásról




Relations Between State and Non-State Justice Systems in Afghanistan ez minden bizonnyal egy nagyon érdekes tanulmány lesz, ha elolvasom. Most nézem, hogy ez itt egy link gyűjtemény a korábbi anyagokról. Thomas Barfield az egyik legismertebb afgán specialista orientalista. Még visszatérünk az anyagokra később.

Nincsenek megjegyzések: