péntek, január 26, 2007

USAID szakemberek Magyarországon

Furcsa, hogy pont a Metro újsághozta le, hogy a USAID három képviselője jön Magyarországra előadást tartani a szervezet által végzett fejlesztlési munkákról. A HM sajtószemle más forrást is talált:
USIAD Seminar: help for Hungarians in Afghanistan – Az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) január 23-án szemináriumot rendez az afganisztáni újjáépítési program magyar résztvevői számára. Másnap a program Szolnokon állomásozó katonai résztvevői számára ugyanebben a témában tartanak szemináriumot.
A szeminárium szuper jó volt. Az előadók jelentős Afganisztáni tapasztalattal rendelkeztek, a témák között volt project management, a tervezett baghlani fejlesztések, a várható nehézségek, a USAID afganisztáni tevékenysége. Az előadók amerikai módra nyitottak, közvetlenek és barátságosak voltak, az előadások pedig informatívak.

ENSZ közeli források szerint letartóztatták Baghlan tartomány eddig rendőrfőnökét mert elrabolt egy kislányt. Ez Afganisztán!

Think Tank Says U.S. Aid Helped Afghanistan, Not Uzbekistan Valaki végre elolvasta azt a RAND tanulmányt, amit egy korábbi postban említettem. Most nézem, ez inkább egy interjú az egyik szerzővel.

A HM szemle tartalmaz egy Magyar Nemzet cikket is, ami a PRT-t bírálja. Az MNO-n csak egy részletet találni, abban meg nincs semmi.

NATO külügyminiszterek tárgyaltak ma Brüsszelben, így mi is. A két fő téma a rádiók szerint Afganisztán és Koszovó. A BBC szerint előbbi esetében megegyeztek to step up their military and economic assistance to Afghanistan, officials have said. Reméljük idővel kiderül, mit takar ez az optimista megfogalmazás. Emelett az USA planned to spend an additional $8.6bn on security, including training and equipping Afghan forces, while $2bn would go towards reconstruction. It is a big funding increase over the $14bn the US has spent in Afghanistan since 2001. Különösen az arányok érdekesek ebből a szempontból.

Nem teljesen ide tartozik, de meghalt Ryszard Kapuscinski, 79 éves korában Varsóban. A világ olyan helyein utazgatott a hidegháború idején, ahova más újságíró nem nagyon merte betenni a lábát. Itt egy nekrológ róla, reméljük hamarosan magyarul is lehet majd valami méltatást olvasni. Az Széchenyi Könyvtár katalógusából itt vannak a lefordítot könyvei. Lengyel volt, úgyhogy jól állunk a lefordított munkáinak arányát tekintve.

Valaki megadta a Montazeri interjú linkjét, köszönöm. Iranian cleric attacks president

Az International Crisis Groupnak (ICG) kijött egy anyaga pár napja Jihadism in Indonesia: Poso on the Edge címmel. Sok már mellett azért érdekes az írás, mert a nemzetközi terrorizmusnak a helyi szintjét mutatja be (nem ellentmondás?). Hol és hogyan működnek azok a csoportok, akiknek tagjai aztán véletlenül egy repülőgép kormánya mögött bukkannak fel évekkel később. Egyetlen szervezet sem működhet valamilyen helyi bázis nélkül, itt most a Jemaah Islamiyah indonéziai terrorszervezet (egyébként több ilyen nevű szervezet van az iszlám világban, de csak a nevük hasonlít) egyik sejtjét látjuk. beleolvasva elképsztő a tanulmány részletessége. A színhely egy kisváros, Central-Sulawesi tartomány Poso kisvárosának Tanah Runtuh negyede, ahol egy olyan radikális közösség gyűlt össze, amely a város, majd az egész tartomány nyugalmát veszélyeztette. hogy sikerült-e, kiderül a tanulmányból.

Ha már itt tartunk Szomáliáról is megjelent egy breefingje ma az ICGnek Somalia: The Tough Part Is Ahead címmel. Ki lehet találni, a etióp kivonulás utáni helyzetet fogják benne elemezni, merre, hogyan tovább. Esély van békére? Szerintem nincs.

Nincsenek megjegyzések: