kedd, január 23, 2007

Irán, Irak

Ahmadinedzsád az iráni elnök belső támogatottsága is gyengül. Állítólag. Valahol persze logikusnak tűnik ez a trend, mert ha valakit populista jelszavakkal választanak meg és nem tud javítani a helyzeten, az népszerűségvesztéssel jár. Márpedig Ahmadinedzsád főleg belpolitikai populista jelszavakkal operált. Lássuk gondolatot alátámasztó két cikket.

Ahmadinejad under pressure at home over UN sanctions Bírálja a saját parlamentje a nukleáris ügyek vitele, az infláció elharapózása és a költségvetés késése miatt. Két hatalomközeli (azaz saját politikai tábora) lap arra szólítja fel, hogy tartózkodjon a nukleáris kérdésekben való megszólalástól. Ez ám a pofon.
The two newspapers that ran editorials criticizing Ahmadinejad belong to the most senior figures handling the nuclear case: One is run by an aide to Iran's chief nuclear negotiator, Ali Larijani; the other belongs to the supreme religious leader Ayatollah Ali Khamenei, who has the final word on state matters.
The editorials directly called on the president to refrain from involvement in the nuclear issue.


Így a magam oldaláról csak azt sajnálom, hogy megválasztása idején egyetlen tudósnak, vagy kutatónak sem jutott eszébe (nekem se), hogy legalább lehetőségként felvesse a népszerűség csökkenés kockázatát. Pedig azt már akkor is lehetett tudni, hogy életszínvonal emelésére tett ígéretek tarthatatlanok lesznek.

A másik cikkben Montazeri ajatollah nyilatkozott a BBC-n, de nem találom.

U.S. Toll in Iraq Is 27 for Deadly Weekend Ez a cikk már csak pár napig látható. Ami újszerű a hírben, hogy iraki felkelők amerikai katonáknak akarták álcázni magukat.
But Iraqi officials said the gunmen disguised their intent with uniforms, American flak jackets, guns and a convoy of at least seven GMC sport utility vehicles, which are usually used by American officials in Iraq. Hoppá, ezzel fájdalmas lehet szembesülni.