csütörtök, augusztus 10, 2006

HVG és hadurak

Épp a héten gondolkodtam azon, hogy a HVG még nem is foglalkozott az afgán PRT-vel. Most megtette, semmi extra, de legalább viszonylag pontos. Itt van

Népszabadság hír Afganisztánról. két rész fontos: a nurisztáni PRT-t megtámadták kelet-Afganisztánban, de megvédték magukat.
Északon Farjab tartományban Rashid Dosztum és Abdul Malik miliciái között összecsapások törtek ki. Mintegy 400 fegyveres vett részt Farjáb tartományban az Abdul Rasíd Dosztum és Abdul Málik osztagai közötti, tíz napja tartó csatározásokban. A hadurak háborúja tovább bonyolítja az ázsiai ország helyzetét, és nehezíti a nemzetközi békefenntartó erők feladatát. Ilyen súlyos összecsapásra emlékezetem szerint északon nem nagyon volt példa 2001 óta.
Dosztum még a kommunista rezsim alatt lett északon egy, főleg üzbégekből álló milícia vezetője. Természetesen a Nadzsibullah rezsim oldalán. átállása 1992-ben az ellenállókhoz nagy szerpet játszótt utóbbi bukásában. A polgárháború alatt mindenkivel szövetséget kötött és mindenkit elárult.
Állítólag alkoholista.
1997-ben aztán összeveszett egyik helyettesével, a hírben említett Abdul Malikkal, állítólag azért mert kivégeztette annak tesóját. Az is tábornok volt és Dosztum helyettese. Hatalmi harc?
Malik a tálibokkal szövetkezett, akiknek a segítségével elfoglalta Mazar-i Sharifot, majd mikor a tálibok ki akarták rúgni, őket is lemészárolta. Na aztán 98-ban visszatértek a tálibok és nagy vérengés közepette immár végleg (2001-ig) elfoglalták Mazart. Dosztum és Malik a világ különböző részein (Közép-Ázsia, Törökország) számüzetésbe mentek, hogy aztán 2001 után visszatérjenek újból a pozíciókért.

Dosztum a nagyobb hal ez tény. ő Mohamed Attával is megmérkőzött egész északért a poszt tálib időszakban, aztán Karzai mindenféle politikai manőverekkel megpróbálta ellehetetleníteni, utoljára a funkcióval nem járó vezérkari főnöki címet adta neki (Maliknak saját pártja van). Atta tádzsik, ő most Balkh tartomány (ennek fővárosa Mazar), Maszúd embere volt a ph alatt, így Dosztum ellensége. 2004-ben majdnem harcok voltak Mazarban de akkor az ottani brit PRTnak sikerült békét közvetíteni.

A hír másik mondanivalója, hogy a miliciák lefegyverzése, amely 2001 óta folyik és dollárszázmilliókat öltek bele (japán pénzből) igen kevés eredményt hozott. Ha egy hadúr akarja, még bármikor összeránt ennyi fegyverest északon. Talán kiderül mi volt a hajba kapás oka.

Az vicces, hogy a google on nem találtam hírt ma erről az eseményről. Az MTI mindenki előtt jár!!! éljen. Nem, tévedtem itt van egy hír a témáról igaz nem túl sok plusz infóval

Izraelben leváltották a libanoni hadműveletet irányító parancsnokot, ha jól értem

Nincsenek megjegyzések: