csütörtök, augusztus 24, 2006

Afganisztán és Irak

Itt az amerikai számvevőszék (ha jól fordítom) két jelentése az afgán helyreállításról 2004 és 2005-ből. Tudom mi kevesebbet költünk ott, de remélem a PRT 10 milliárdos költségvetését különösen a fejlesztési pénzek kapcsán majd a magyar számvevőszék is vizsgálni fogja. Persze csak akkor tegye ha ilyen alapos és informatív anyag lesz a végeredménye
A magyar PRT segélyezése, ha hatékonyan akarjuk csinálni és magyarokkal, akkor nagyon nehéz. Egy nagy sötét lyuk Afganisztán és fél-egy milliárd forintot elnyel egy pillanat alatt.

Sok minden összegyűlt mára. Ez egy blog Irakról, főleg katonai témában. Sorolja az összes jelentett emberrablást, gyilkosságot stb. Két linket emelnék ki belőle. Az egyik két amerikai kutatóintézet javaslata, miszerint a tengerészgyalogságnak sürgősen javítania kell a helyzetét leharcolt helikopter flottája tekintetében- Mivel a tervezett modernizálás ideje 1015-re van időzítve, és mivel az iraki háború nagyban leamortizálta az eszközöket, ők a Sikorsky helikoptereket javasolják. Ez hülyeség én elolvastam az egész anyagot (30 oldal), és erről alig van szó. Általában írnak a Marines attrition problémáiról, köztük a helikopterekről. Gyökér riporter. Két idézet: Only about 5 percent of the total Marine Corps personnel are deployed to Iraq at any one time, but over the past three years the Corps has deployed about 40 percent of its ground equipment, 50 percent of its communications equipment, and 20 percent of its aircraft to Iraq. p.7.
Humvees have an estimated useful life of 14 years, but they need to be replaced after only four years of operating in Iraq’s harsh desert environment. p. 8.
Egy másik érdekes hír a britek dél-Irakban áttérnek a II.VH-s sivatagi felderítő harcmodorra a táborban történő ücsörgés és fix védelem helyett. A cikkben konkrétan hivatkoznak a Long Range Desert Group tevékenységére. Be a dél-iraki mocsarakba, utánpótlás légi úton. Innovatívak és bepróbálkoznak.

Politikusjelöltek a nagykövetek között címmel a HVG-ben jelent meg egy rövid összegzés a fontosabb cserékről. Lehet, hogy van egy teljesebb lista is? Utánakérdezünk holnap.

Nincsenek megjegyzések: