péntek, október 29, 2021

Operation Pitting, brit tapasztalatok a kabuli evakuálásról

Nos, a britek már előálltak a saját nyilvános "tapasztalatfeldolgozásukkal" a kabuli evakuációt illetően (Operation Pitting), kifejezetten az "operational and tactical lessons"ket vizsgálják (Rusi honlapjáról).  Vizsgálják, az túlzás, három tiszt mondja el az eseményeket a saját szemszögükből, egyrészt a 2 ejtőernyős zászlóalj (2 Para, bár néhol harccsoportként beszélnek magukról) szemszögéből, akik az evakuálásban részt vettek, másrészt a 16 Air Assault Brigade Combat Team (átvették az amerikai szervezési modellt) szemszögéből, amelynek része a 2 Para és amely - ha jól értem - a műveletet irányította.

A fő feladat a tömegkezelés volt, 5000 fő evakuálával készültek, 15000 fő lett belőle. Ha jól értem már két nappal Kabul eleste után ott voltak, augusztus 17-én, első körben két századdal, majd jöttek a megerősítő erők, részben Ciprusról. 

A britek a reptér melletti Baron hotelben rendezték be a "útlevélkezelő" részlegüket, és akik itt leokéztak az sétálhatott át az Abbey Gate-hez (kapuhoz), amelyet a britek működtettek és ahol aztán beengedték a reptérre a családokat. Augusztus 22-től a távozásig öt századdal működött a művelet, egy a Baron hotel biztosításával, egy a menekülök "feldolgozásával" a hotelben, három pedig a hotel és az Abbey Gate közötti szakasz biztosításával, illetve a reptéri kapu működtetésével 

Van pár szó arról is, hogy a kommunikációs rendszerek felállítása milyen kihívás volt (honnan volt mobil internet és wifi) a járművek biztosítása, a menekültek ellátása. A logisztikai biztosítás nagyon érdekes, mert nem csak a katonák élelmezéséről kellett gondoskodni, több ezer bébiételt, pelenkát és egyéb gyerekek számára szükséges dolgot is be kellett szerezni/szállítani.

A britek narratívája azért is érdekes számunkra, mert a magyar kontingens a britekkel szoros együttműködésben dolgozott (bár ez nem tervezett volt, hanem a helyszíni események hozták úgy), ami térképeket látunk a brit tevékenységről, az nagyrészt a magyar jelenlét szempontjából is informatív.

A rendezvénynek van még egy tanulsága. A három előadó nagyrészt felolvassa, ami  mond. Ez lehet a magabiztosság miatt, de lehet azért is, hogy csak biztos olyat mondjanak, ami nem érzékeny. A konferenciának van azonban a kérdezz felelek része, ami - be is mondják az elején - nem nyilvános, nem kerül fel a netre, csak azok hallják, akik előzetesen regisztráltak az eseményre és zoomon követik, nem Facebookon. Persze a rendezvényre bárki regisztrálhatott, azaz nem a titkolózás volt az elsődleges cél (úgy nehéz is lenne tapasztalatot feldolgozni), hanem az, hogy az információk ellenőrzött körben hangozzanak el, és ott mindenki tudja, hogy off the record az előadók válaszai. Ez egy okos megoldás ha itthon akarnánk hasonló rendezvényt rendezni.

Nincsenek megjegyzések: