csütörtök, február 11, 2021

Europai részvétel a Barkhane műveletben, a Task Force Takuba

 Tegnap elkalandoztam a franciák Maliban folyó műveletei felé. Különösen ez a Task Force Takuba érdekes, mert itt a franciák mellett észtek már vannak és csehek és svédek jönnek (és gondolom még vannak tárgyalás más európai országokkal. A TF Takuba feladata advise, assist and accompany (azaz kb. tanácsadás, támogatás és [műveletbe] kísérés). Ez így első hallásra olyan, mint az OMLT volt Afganisztánban (Operational Mentoring and Liason Teams). Ilyet a magyarok is csináltak, a különleges műveletiek mellett ők láttak még sok harcot – már amikor harcolni ment Baghlanban az oda települt afgán zászlóalj. Az ottani OMLT kezdetben magyar-amerikai volt, de idővel az amcsik száma csökkent.

A FT Takubát úgy említik, hogy különleges műveleti erőkkel végzik a küldő országok. Nem néztem utána, hogy a biztos-e de legyen úgy. Mindenesetre ez egy potenciális lehetőség lenne Magyarországnak, a Magyar Honvédségnek is, remélem vizsgálják. Rövid távon biztos nem, mert valamelyik interjúban olvastam, hogy 2021-ben Irak jön, de a tervezést időben el kell kezdeni 😊

Amit nehéz átlátni – ezért az alábbi gondolatmenet hibás lehet – hogy hol lesz a helye a TF Takubának abban a kavalkádban, amelyet a már jelenlevő különböző formációk jelentenek.

-       Operation Barkhane, ez a francia művelet, kb 5100 fő, harcolnak a terroristák ellen (Iszlám Állam, Maghrebi al-Káida+ennek kiterjesztett helyi változata a JNML ellen

-       EUTM Mali, ez az EU kiképző missziója a Malii hadsereg számára, jót még nem hallottam róla, hatékonysága szerény

-       MINUSMA, az ENSZ misszió kb. 12000 fővel. Nem látom még, hogy a feladatuk miben különbözik a Op Barkhane-tól, mert elég sok áldozatuk van, ez a leghalálosabb ENSZ misszió jelenleg. De talán nem a terroristákra utaznak?

-       G5 Sahel Force. Ez, ahogy elnézem több mint egy közös katonai erő, de engem most ez érdekelne. 5000 fő papíron, hét zászlóalj jelenleg, amelyet öt szomszédos, és terrorizmustól érintett ország össze. Mauritánia, Niger, Csád, Burkina Faso és Mali. A MINUSMA támogatja logisztikával, az EU fizeti (2017 óta 115 millió euroval), a G5 meg harcol.

-       Van még a Mali hadsereg, ki ne felejtsem, valamit ők is csinálnak, amikor nem puccsolnak

-       Ja és van még az EUCAP Mali is, egy másik EU-s misszió, amely a hely belbiztonsági erők kiképzését és a civil adminisztráció északra történő visszatelepítését támogatja. Most ránéztem, 2021-2023 ra a költségvetése 89 millió euro, majdnem annyi, mint amennyivel a G5-t támogatta az EU 2017-2021 között.

Szóval idejönne meg a Task Force Takuba, de hova is. Ha jól értelmezem az olvasmányaim, a TF Takuba az Op Barkhane része lesz, de a feladata attól annyiban független, hogy nem a franciákkal üldözi a terroristákat, hanem a malii hadsereg egységeit (zászlóaljait) mentorálva, velük harcolva. Akik persze a Op Barkhane francia erőivel és a G5 erőivel KÖZÖSEN üldözik a terroristákat.

Mondják erre az egészre, hogy valójában itt a franciák különböző kiszervezési kísérleteinek vagyunk a tanúi, a G5-t a franciát „hozták össze” és az EU fizeti (micsoda biznisz-e a franciáknak, nem?) a Takuba pedig az EU tagországokat hozza be a franciák háborújába.

Azt gondolom ez durva leegyszerűsítés és félrevezető, mert abból indul ki, mintha a franciák akarnának Maliban háborúzni és nem lenne jobb dolguk. Malinak mindegy? A szomszédos államoknak (G5) mindegy? Az EU tagországoknak mindegy (migráció, terrorizmus)? Nem tudom mi a francia narratíva, de lehet az is, hogy miért mi harcoljunk egyedül Maliban, nekünk is vannak érdekeink, DE MÁSOKNAK is. Kicsit lehetne tehermegosztás?

Nem vagyok az intervenciók híve (főleg az aminek nincs nemzetközi jogi alapja) de lehet beavatkozás és beavatkozás között is különbség.

Egyébként mindez onnan kezdődött, amit az alábbi gifben látunk. Valahogy rátaláltam erre tegnap, és meglepődtem, hogy a harci cselekmények nem is északon vannak, hanem keleten, az ún. Liptako régióban (Burkina, Mali és Niger hármashatára). És azért lett érdekes, mert TF Takuba kapcsán is épp azt említették a források, hogy ebbe a régióba kerül bevetésre majd a harcsoport.

https://julesduhamel.files.wordpress.com/2021/02/operation-barkhane-animated-1.gif

Nincsenek megjegyzések: