szombat, június 20, 2020

Dán szerepvállalás az iraki NATO műveletben

Dánia lakossága fele Magyarországnak, a a szárazföldi ereje (hadserege) kb ugyanakkora papíron, vagy a légiereje nagyobb, és van haditengerészete is. A védelmi költségvetése, 4 milliárd euro felett, nekünk 2 milliárd felett kb. Igaz nekik évtizedek óta, nekünk meg egy vagy két éve? És akkor még a két ország stratégiai kultúrájáról (mennyire szívesen mennek háborúba, műveletekbe? hol látják a helyüket a NATO és EU műveletekben? milyen szerepet látnak maguknak a nemzetközi rendszerben?) nem is beszéltem.

Csak azért írom, mert a dán parlament döntése alapján az ország fogja vinni az irak NATO kiképző missziót,ha jól értem másfél évig. 285 katona, plusz három szállítóhelikopter (azok egy évre). Egy ekkora ország részére ez egy hatalmas elismerés politikai és katonai értelemben a NATO-ban és a USA tól közvetlenül is. (emellett még ők is ott vannak Afganisztánban és balti NATO műveletben).

A dán katonák idáig az al-Asad bázison voltak, ahol az utóbbi két évbebn az egyik helyi szunnita milíciát képezték illetve az iraki hadsereg 8. dandrának a katonáit. Amíg aktív harcok folytak az Iszlám Állam, az egyik helyi milíciát "partnerálták" a szíriai-irakik határ menti harcokban (Qaim város környékén és valszeg Anbar tartományban). Ez utóbbi feladatot a dán különleges műveleti erők vitték (Jaeger Corps), előbbi reguláris dán alakulatok. Miért írom ezt? Magyarországnak jelenleg 200 katonája van Irakban (papíron), ennek csak egy kis része végez valódi kiképző tevékenységet

A jelenlegi misszió a célját nagyérszt elérte hónapok, ha nem évek óta megy a gondolkodás, hogy mi legyen a kurdisztáni kiképző misszióval. A amerikai misszió szóvivője szerint: Now, he said, “We have transitioned from training to mentoring and the next step of this will be with NATO Mission Iraq.” Azaz valami készül. Egyéb jelek is utalnak rá, hogy a jelenlegi struktúra át fog alakulni és az NATO missziója lesz a fő csapásirány. Lehet csak átsapkázás lesz, lehet a kiképzőhelyek is bezárnak is itt ott. Lehet, hogy nálunk is lesz bejelentés majd? Még egy pár év, és a Magyar Honvédség gyatyába lesz rázva. Kiváncsi leszek, hogy ki fog e lépni a hadsereg ezekből az biztonságos de alacsony presztízsű/kihívást jelentő kiképző és őrző-védő feladatokból és ellépünk-e valamilyen ambíciózusabb, önbizalom növelő és nemzetközi elismertséget jelentő feladatok felé.

https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/06/iraq-terrorism-isis-nato.html?fbclid=IwAR2Cp1um587WmzedMCi8VuuVPM6_hwRYLjLiu9X4RaxrF1iZd6z2TarEZoA#ixzz6PjHeNRm4

Nincsenek megjegyzések: