kedd, január 28, 2014

Látogatás Mogadishuban

Marsai Viktor barátom Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít és fő kutatási területe Szomália. Nemrég jelent meg Hettyei András kollégámmal közösen írt könyvük: Szomália címmel. Két fiatal kutatóról van szó, akik nagy alapossággal évek óta foglalkoznak fekete Afrikával, és a térséghez kapcsolódó biztonságpolitikai kérdésekkel (ja a könyvet meg lehet venni a boltokban)

Ha jól tudom már mindketten voltak kint a térségben, András biztosan tudom, hogy volt Kenyában interjúzni. Gondolom mindenki előtt világos, hogy elég nehéz Magyarországon elfogadtatni, hogy miért lenne fontos ez a térség.

Pontosan nem tudom, hogy mi történt, de mintha Viktor pályázati forrásokból összehozott volna egy utat szintén Kenyába, és valahogy talált alkalmat arról, hogy megvalósítsa (gondolom) régi álmát és a saját szemével is megnézze Mogadishut (ismerem ezt az érzést, mikor elmentem először Afganisztánba, már hat éve olvastam, írtam róla, mikor először beleszagolhattam). Remélem majd elmeséli, hogy ez hogy jött össze.

A lehetőségek korlátozottak voltak, egy civilnek még mindig nem annyira biztonságos. Blogbejegyezéseiből úgy tűnt a landolás után bement a fővárosba egy szállodába, majd pár nap után visszament Kenyába. A lényeg, hogy csinált néhány képet, ami saját bevallása szerint nem több néhány hangulat fotónál, de szerintem élvezhetőek.

Mogadishui repülőtér

Szomáli kormányerők a reptérhez vezető úton

Az AMISOM páncélozott járművei őrjárat közbe

Mogadishu a Jazeera tetejéről

Ugandai katonák a reptér bejáratánál


 Viktor blogja itt olvasható vagy így: http://nemzetikivalosag.hu/web/marsaiviktor/

Remélem a jövőben még rá tudom venni néhány blogposzt írására is :)


Nincsenek megjegyzések: