vasárnap, november 17, 2013

Hány Tomahawk kellett a jugoszláv védelmi minisztérium pusztításhoz?

A nyáronk kint voltam Belgrádban és a városon való többszöri átutazások során mindig érdekes látvány volt a lebombázott jugoszláv hadügyminisztérium épülete. Az egyik alkalommal a kocsiból csináltam néhány fotót. Egyszeer egy kicsiti keresgéltem a neten, hogy hátha van valami részlet a támadásról, de a szokásos dolgokon túl (háborús kontextus, időpont, és az eszköz), azt nem találtam meg, hogy hány darab Tomahawk-ot is lőttek ki pontosan a minisztérium két szárnyára.






Az út másik oldalán ( ez van a baloldalon) volt a minisztérium másik szárnya, az is meg van bombázva. Meghagyták mementónak állítólag.
Olvastam valahol, hogy a két épület alakja (?) és a közöttük húzódó út, a Sutjeska völgy azon részét szimbolizálja, ahol a partizánok fő aktivitása volt (gondolom nagy lépétékben árbárolja). A főút a Sutjeska folyót szombolizálja.

Ha véletlenül valalki tudja, hogy hány rakétát lőttek ki a épületre, azt megköszönném.

6 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Nem mentettem el a linket, de azt olvastam 8 rakétát indítottak aznap, és a helyszínen három robbanást hallottak.

Névtelen írta...

ez ok, köszi
wp

Névtelen írta...

Üdvözlet .
Van pár szerb katonai fórum ami szintén boncolgatja a témát egyelőre senki nem írt pontos választ arról hogy hány Toma csapódott anno a belügybe, csak találgatás folyik. Ha esetleg találok pontos adatot jelzem itten .
War Balkan (Wolfline)

Névtelen írta...

Az egyik legsúlyosabb támadást intézte a NATO a szerbek ellen, mikor 1999.tavaszán a NATO kétszer is csapást mért a Jugoszláv Hadsereg vezérkari stábjának , Védelmi minisztériumának épületére ( Knez Milisa és Nemanjina utcák sarkánál) . A komplexum „A” épülete 12654 m2 a „B” épülete 36581 m2 terül el. A két épületet a Nemanjina utca választotta el. A komplexum magába foglalta a hadsereg vezérkari stábját , védelmi minisztériumot . 1956-tól 1965-ig építették.
A komplexum (A és B épület) hadsereg vezérkari stábjának épület részét (fotón ami van ha jól tudom az A épület) két esetben érte NATO repülőgépek általi rakéta találat , április 29-30. és május 7-8. között.

Wolfline
http://www.ekapija.com/website/sr/page/166223/Zgrada-General%C5%A1taba-u-Beogradu-50-000-m2-mo%C5%BEe-da-promeni-namenu-ali-ne-i-prvobitni-izgled-

Névtelen írta...

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/1999/05/01/glavne-vesti.html

Az első támadás április 29-30 közt zajlott le, ekkor (péntek hajnalban) 02.30 órakor csapódott be az első rakéta aztán utána rá tizenöt percre a második . Ez eddig két becsapódás .
A május 7-8 közti támadásban 8-án hajnalban 01.50 órakor csapódott be egy rakéta . Ezzel már három.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/srpski/arhiva-index.html

„glas –javnosti” belgrádi hírportál kalendáriuma :

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/srpski/arhiva-index.html

Wolf

Névtelen írta...

köszönöm!
wp