vasárnap, október 27, 2013

A magyar különleges műveleti szerepvállalás Afganisztánban novembertől

Valamikor jó múltkor három részletben megemlékeztem arról, hogy mit is csinálnak a magyar különleges műveleti katonáink Afganisztánban. A lényeget úgy foglalhatná össze, hogy amerikai irányítás/ellátás mellett, Kelet-Afganisztánban, hasonlóan más kelet-európai országok egységeihez ,alapvetően az adott tartomány különleges rendőri erőit, a Provicial Response Company-ket (PRC) mentorálják. Egy 12 fős csoport  egy tartományi PRC.

Összesen, e 2012-es cikk szerint , 20 PRC működik, csak a miheztartás végett. A PRC képzése az ISAF-en keresztül történik. Az ISAF-nek van egy Különleges Műveleti Parancsnoksága, amiben csupa nem-amerikai ország vesz részt saját SOF erőivel, persze az amerikaiak is. A lényeg ebbe az esetben, hogy ez egy NATO művelet részeként folyik, elsősorban képzéssel/mentorálással foglalkozik, nem kill or capture jellegű feladatokkal. Elsősorban. Hogy másodsorban még mivel, arról csak pletykák vannak. Az idézet cikk szerint a 20 PRC képzésének (és így a 20 különleges műveleti csoport?) irányítója a Combined Special Operations Task Force 10. A cikkben is említik, hogy magyarok, románok, szlovákok is dolgoznak velük.  
Emellett az amerikaiaknak van saját különleges műveleti tevékenysége az OEF misszió keretében, az ellenség darálása főleg annak keretében folyik.

2012 végén a szerepvállalásunk növeléseként, az addigi egy csoportot (és a néhány fős törzselemet) a még egy csoport (és talán további törzselem) egészítette ki. Így le az addig Különleges Műveleti Csoportból (KMCS) Különleges Műveleti Kontingens  (KMK). A két csoport egyben azt is jelentette, hogy az újabb csoport egy másik tartományban kezdte meg működését, szintén valahol Kelet Afganisztánban.

Nem tudom pontosan mikor, de legkésőbb mire létrejött a KMK, a magyar különleges műveleti katonák elhagyták Wardakot és két másik tartományba mentek át. Hogy hova, az egyesek szerint hadititok, mások szerint nem. Én nyugodt vagyok, mert már elhangzott nyilvános eseményen is, de ennek ellenére nem írom le, hogy hol vannak a HM kérésére.. Egyébként más indirekt bizonyítékot is kínál a honvedelem.hu fotósorozata, ill. annak képaláírása: Sándor Tamás ezredes, a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Kontingensének (MH KMK) parancsnoka figyel egy felszálló amerikai katonai helikoptert a Kelet-Afganisztánban lévő bázison, közel a pakisztáni határhoz, 2013. február 28-án.
Nekem speciel nem tetszett, hogy a sok képaláíráshoz semmitmondó szöveg került (gyakran ugyanaz), de mindegy, a lényeg, hogy ha valaki ránéz egy Afganisztán térképre a válasz világos lesz

Összefoglalva, most novemberig tehát lesz egy KMK, két 12 fős csoportunk Kelet-Afganisztánba, plusz egy törzselem (talán Kabulban?). Mi jön most, hogy végre a lényegre térjek?
Most jön a Különleges Műveleti Osztag, a harmadik verzió. Ebben lesz egy 12 fős csoport, és egy megerősített törzselem. A kormány.hu hozta a sajtóanyagot: a jelenleg két csoportból és egy törzsből álló Különleges Műveleti Kontingens helyett Különleges Műveleti Osztag áll fel, amelyben a Magyar Honvédségtől egy csoport és egy kibővített törzs fog ellátni feladatokat 2013 novembere és 2014 májusa között. Az osztagban a magyarokon kívül amerikai, észt és szlovén katonák szolgálnak majd magyar parancsnokság alatt.

A HM kiadott egy sajtóanyagot is, amit most nem találok a levelesládámban, mindjárt megüt a guta. Amíg elküldetem újra, addig fentebb van, amit a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságban Hende miniszter a nyilvános részen elmondott a különleges műveleti erőkkel kapcsolatban. A zárt részén a képen és a korábbi képriportban is látható Sándor Tamás ezredes,a szolnoki Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka tartott előadást (gondolom). Sándor volt az első KMK-nak a parancsnoka kint, és ez alatt az idő alatt (valamikor 2013 elejétől) kinevezték a TF10 törzsfőnök helyettesi beosztásába. Bevallom ez nem mond semmit nekem, de csak mert nem láttam még törzsfőnököt munka közben. Az kiderül, hogy a cikkből, hogy hét tartományért felelős a TF 10.
Tanulság? A legfelső cikk rosszul tudta. Vagy valamelyik másik? A TF 10 nem az összes PRC-ért, hanem csak hétért felel. Ennek persze van ami szinténellentmond: CSOTF-10 is a multinational task force with special operations advisors from Croatia, Estonia, Hungary, Romania, Slovakia and the United States. The task force is responsible for advising Afghan National Security Forces that are executing high risk law enforcement operations in Regional Command-East and Kabul in support of the Afghan Ministry of Interior.

Na most az RC-Eastben nem hét tartomány van utolsó emlékeim szerint, hanem vagy 14 plusz Kabul.

Szóval, akkor nem derül ki, hogy hány tartományért felel a TF-10. Így azt sem tudjuk, hogy pontosan minek lesz a vezetője a leendő magyar paracsnok és pontosan minek a részeként fognak az irányítása alatt szolgálni amerikai (!), észt és szlovák katonák. Ha a TF-10 alá 14 tartomány tartozik és románok is szolgálnak benne, viszont Sándor ezredes korábban valaminek volt a törzsfőnök helyettese, amiben csak hét tartomány volt, most meg olyan szervezet fogunk vezetni amiben nincsenek románok felsorolva, akkor csak annyi világos, hogy minden külföldi és hazai forrás pontatlanul fogalmazott és csak azok tudják pontosan mi a helyzet, akik kint voltak, meg akik itthonról vezetik őket Szolnokon, Székesfehérváron, és Budapesten.
Itt most befejezem, mert összezavarodott a poszt, a téma további kutatást igényel J

p.s. Szerintem komoly jelentősége van, hogy egy 12 fős csoporttal és egy törzselemmel mi fogunk vezetni valamit, amiben még legalább másik három nemzet (feltételezem, minimum másik három 12 csoport lesz), de ez valahogy nem jön át a sajtóanyagból.

4 megjegyzés:

MP írta...

Ez a hír Kunar szempontjából igen figyelemre méltó az elmúlt napok történései közül:
http://uk.reuters.com/article/2013/10/20/uk-afghanistan-army-idUKBRE99J06T20131020

"Monsif Khan, who raided the supplies of his 20-man team in Kunar's capital Asadabad over the Eid al-Adha religious holiday, is the first special forces commander to switch sides, joining the Hezb-e-Islami organisation."

Névtelen írta...

Köszi. Az a vicc, hogy a hírt olvastam múltkor, de nem kötöttem össze Kunarral :) Pedig lehet, hogy ismerték is a magyarok :)
wp
de vajon mi késztette, hogy HI-hez csatlakozzon a tálibok helyett, ez ellentmont a narratívának, hogy ott a tálibok fújják a passzátszerlet

combat gear admin írta...

Még annyi adalék a hírekhez, hogy nem csak átsétált, hanem vitt magával némi felszerelést is az úriember!

KE írta...

Péter

Furcsa nekem ez az osztag kifejezés. A magyar hadi terminológiában nincsen ilyen. Tudom, hogy nem te nézted be hanem ez a neve de furi. Raj, szakasz igen na de osztag.

Bocsi de nekem mindig a SW Birodalmi Rohamosztagos jut róla az eszembe. :))