hétfő, június 17, 2013

Két logikai kérdőjel

Az első már több mint egy hete történt, már nem is akartam rá visszatérni, de ma megakadt a szemem egy másik furcsaságon. Akkor meg már úgy döntöttem írok.

Szóval múlt hétfőn, vagy még az előtt hétvégén olvasom a hírt, kapom az SMS-t, hogy megtámadták Kabulban a nemzetközi repülőteret. Most nem írok kontextust, csak egymás mellé teszem az állításokat.

  1. állítás: „Magyar katonák védik a kabuli repteret” Az a fő kommunikációs tétel a HM részéről. Rengeteg példát találni rá a neten 
  2. állítás: "Súlyos tűzharc a kabuli repülőtéren"  
Ha két állítást, hírt egymás mellé tesszük, arra kell gondoljunk a logika szabályai szerint, hogy magyar katonákat is támadás érte.

De a HM nem adott ki semmilyen reagálást erre, a hírekben sem szerepeltek magyar katonák, (sőt még ISAF katonák sem voltak érintve). Akkor itt valami nem logikus.

A válasz, hogy a magyar katonák nem őrzik a kabuli repteret. Csak gondolom, engem sem világosított még fel pontosan senki. A KAIA azon részét őrzik talán, amely az ISAF fennhatósága alatt működik. Ez sosem szerepel a hírekben, úgy látom. Nem is egyedül őrzik a repteret, hanem portugál (al)egységgel együtt. Ez sem szerepel a hírekben, úgy látom.

Nem szarrágás ez, hanem vágyakozás a pontosabb  tájékoztatás felé, hogy elkerülhetőek legyenek a fenti bakik, amikor az ember második gondolata az lesz, hogy a HM megpróbál elhallgatni valamit, azért nem reagálnak a magyar katonákat ért vélelmezett támadásért.

A másik sztori is igazából múlt heti. Láttam a az egyik asztalon egy szétnyitott Magyar Nemzetet Hende miniszterrel múlt pénteken. Beleolvastam, de láttam, hogy az árvízi védekezésben játszott szerep van kiemelve (szó se róla, jogosan), ami most igen jól jött a minisztériumnak a helikoptermodernizáció megindoklása kapcsán. Korrekt cikk a a régi 17 tartalékos elismétlésével vagy a Afganisztánban meghalt magyar katonák név szerinti említésével.

Ma megint a titkárságon jártam, rápillantottam az újsághalomra, amelynek a tetején egy Nemzet hevert, a címlap közepén: Honvédségi illetményemelés jöhet. Hűha, gondoltam magamba, ez megérne egy posztot, ha kiismerném magam a honvédégi illetmények rendszerében. Sajnos erről is inkább csak annyit tudok hogy mit törölt el a kormány, missziós szorzók, búvár és tűzszerész szorzók, életbiztosítás a missziókban (ráadásul Szabadi Klaudia szerint úgy, hogy erről a HM nem is tájékoztatta a kinti katonákat). Szóval ezek csak foszlányok, nem lehet egységes poszttá formálni.

Nézem az alcímet: Garantált állami munkalehetőség – új életpályamodellt dolgozott ki a Hende Csab vezette szaktárca. Gyorsan odalapozok, 5. oldal, de a pénteki interjút látom viszont. Opsz, akkor ez a pénteki szám volt, amit már láttam.

Nyilvánvalóan ez a cím és ez az alcím már merőben másképp mutat. A logikai bukfenc ebben az esetben ott van, hogy mintha a Hende minisztérium már egy életpályamodellel előállt volna, talán 2011-ben (igen, itt egy cikk róla Humánstratégiai „road-show”: MH Támogató Dandár). Tudom, hogy nem illik az ilyet beismerni, de ha egy kormányzati cikluson belül kétszer használjuk az „új életpályamodell” kifejezést, akkor ott kimondatlanul is elismerjük, hogy az első kudarcot vallott.

Az új-új életpályamodellről (talán így helyesebb, hogy megkülönböztethető legyen a 2011-es új életpályamodelltől) sajnos kevés szó esik az interjúban, de talán a kulcsmondat ez lesz: amelynek egyik elemeként az állományból kiválni kényszerülő katonáknak garantált állami munkalehetőséget nyújtanának. Tekintsünk most el a feltételes módtól (nyújtanának), inkább fókuszáljunk arra, hogy talán a régóta várt illetményemelés (ez önmagában talán még fontosabb is, csak erről még kevesebbet tudok) mellett ez az új információ kínálhat valami mentsvárat azoknak a katonáknak (és a rendőröknek, meg a tűzoltóknak is), akiknek elkövetkező évtizedekben 65 éves korukig kell szolgálniuk.

Ahogy egy katona ismerősöm véleményezte (mondjuk hallottam ilyet rendőröktől is), szerinte a legtöbben meg sem érik majd a nyugdíjkorhatárt, vagy egészségben nem fogják kitölteni a teljes időt. Méltatlan helyzet lesz azoknak a hivatásosoknak, akik 30-40 év szolgálat után majd elbocsátanak 58-60 évesen. Talán nekik szánják ezt a garantált állami lehetőséget? Erre utal a kiválni kényszerülő kitétel? 

A hirado.hu-n azt írják a reggeli Hende interjú kapcsán: Azonban a kiszámíthatóság része, hogy annak, aki önhibáján kívül kikerül a honvédségből - évente 200 ember -, támogatást nyújtanak képzéssel, és garantáltan közszolgálati állásba helyezik őket – fejtette ki Hende Csaba. Az önhibáján kívül kikerül a honvédségből részre kell figyelni? Nekik dobják ezt a mentőövet?

Most megnéztem a Hende interjút a hirado.hu-n. Igen úgy tűnik erre lesz a rendszer (p. perctől). Lesznek, akik nem szolgálhatnak majd 65 éves korukig a honvédségben, mert előre nem tudnak már lépni alattuk meg jönnek az új fiatalabbak. Az kiválásukat segítené elő az, hogy ha az állami szférában akar maradni, akkor a honvédség a saját pénzén, még a szolgálat alatt átképzi őt testnevelő tanárnak, rendőrnek, közigazgatásban dolgozónak (példák az interjúból), és utána garantálja az elhelyezésüket. Ezt mondta Hende. Évente 200 emberről lesz szó a miniszter szerint.

Hát, ha így lesz, dicséretes lesz. Jó lett volna, mondjuk ezt már akkor kommunikálni, amikor eltörölték a szolgálati nyugdíjakat, pár ősz hajszálat megspóroltak volna. Kérdőjelek persze maradtak bennem (mondjuk ez a rendőri példa, amikor már ők is életük végéig szolgálnak) de majd a jövő eldönti a kérdést. Reméljem az új-új életpályamodell sikeresebb lesz, mint az új-új életpályamodell. Talán a gazdasági alapjai már meglesznek az előbbinek. 

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

bla-bla-bla-bla-bla és bla.

akkora átverés ez az életpálya, hogy na... Az egész csak arról szól, hogy a honvédség leendő felső vezetői körén kívül szinte senki ne maradhasson a seregben nyugdíjig. Egyszerűen mehetünk az utcára és kész. Vagy fiatalon váltunk (mostanában) vagy majd le leszünk váltva később, a lényeg ua., ne maradhassanak csak a kiváltságosok a nyugdíjig. Helikopteres-tartalékos Csabi és a felső vezetők jó időben elkezdték fújni a lufit melynek felületén csak úgy dagadnak a hangzatos feliratok: -új képességek-különleges erők - ISAF - PRT - KAIA - UAV - tartalékos nyuggerek - helikopterek - szállítóflotta - stb. stb. Hangzatos szavak, de a felfújt légvár egyszer gyorsan le fog ereszteni.
Sehol nem olvasok olyanról, hogy a katonák megvalósult anyagi biztonsága, használható egyéni felszerelése, jó munkakörülményei. Pontosabban olvasok és hallok is mindezekről, csak épp mióta katona vagyok (13 éve) mindig csak jövő időben.
A kedvenc mondat amit mindig hangoztatnak: "Tartalékosok nélkül nincs modern haderő." valóban, de aktív haderő nélkül mi lesz? A NATO első nyugállományú serege mint új képesség? :) szánalom.

Más: A "régi" és az "új" életpálya között nincs semmi különbség, csak 2011-ben nem vezették be a pénzhiány miatt, most nekifutnak megint, hátha találnak valahol egy kis aprót.

Megint más: jótanács, hogyha a HM faék bonyolultságú kommunikációját bárki érteni szeretné akkor elég csak annyit csinálni, hogy visszafelé kell olvasni egy kicsit az időben és a ott minden infot meg lehet találni a HM tollából. Ugyanis módszeresen újra előhoznak minden témát és szerencsére mindet máshogy adják elő az időben előrehaladva. A differenciából könnyen értelmezhetővé válik az egész story. pofonegyszerű.
De általában legtöbbször már a 2. mondatuk ellentmond az elsővel:

például H. Csaba szájából: "„Amit használunk, annak túlnyomó részét még a Varsói Szerződés idején gyártották, harminc-negyven éve. Tíz év múlva minden tönkremegy, újrafegyverkezésre van szükség” – fogalmazott a miniszter. Szavai szerint az elmúlt években kevesebb pénzből növelték a honvédség teljesítményét. A NATO jelenleg zajló tízéves tervezési folyamatában 45 képességcélt fogalmaztak meg, és csak az Egyesült Államok és Magyarország tudja mindet teljesíteni."

Érted..? minden szar ócska és cserélni kellene, de csak mi és az USA tudjuk a köv. 10 év képességcéljait teljesíteni. MIVEL???

egyszer úgy elbeszélgetnék vele, kb 2 perc alatt csomót kötnék rá verbálisan.

Névtelen írta...

Azt majd elfelejtettem lereagálni hogy a csabi szerint mindössze majd évente 200 ember lesz akit érint a nyugdíj előtti kiválás esete, akkor kérdezem mi értelme volt beállítani mindenkit ingyenélő korai nyugdíjra vágyó semmirekellőnek. Egyáltalán ha tényleg csak ilyen keveseket érint majd akkor spórolunk e rajta valamit is? Segítek. Kamu az egész mint ez az ember úgy egész valójában és mint a sereg mai formájában is

Névtelen írta...

Szia!

Óriási hazugság az életpályamodell.
Valóban benne van az új HJT-ben,hogy a sereg kötelékéből kiválni kényszerülő katonákat elhelyezik a közszférában.
Amit nem szoktak emlegetni,az az,hogy benne van az új HJT-ben az is,hogy a közszféra mindössze 6 hónapig köteles foglalkoztatni a seregből kivált katonát!

A fantasztikus életpálya modell miatt megkezdődött a tiszti/altiszti állomány kiválása is a rendszerből.
(A legénységé már folyik,de akkor fog még jobban megindulni,amikor már nem lesznek missziók)
Ráadásul a tehetséges,tapasztalt,nyelveket beszélő réteg válik ki,akikre máshol is szükség van..

A haderőfejlesztésről annyit,hogy a katonáimnak már a rongyosra szakadt sapkáját sem tudják kicserélni,nem is szólva a gyakorló ruházatról...
A hivatásos állomány ruházati utalványfüzetében több százezer Ft-nyi csekk halmozódik fel,mivel SEMMIT sem tudnak vásárolni a ruházati ellátó pontokban(Már az elnevezés is röhej..)

Kissé ellentmondásos a Miniszter úr legtöbb nyilatkozata.A múltkor említette,hogy a honvédelmi költségvetés összegszerű szinten tartása a cél,emelésre a gazdaság teljesítőképességének függvényében lesz csak lehetőség.

Ezután azt mondta,hogy jövőre komoly illetményemelés várható,helikopterbeszerzés,haderőfejlesztés,stb..

Egyetlen kérdés:Ezt hogy fogja összehozni?

Csak a hazugságokat propagálják a külvilág felé,miközben a Honvédség az elmúlt húsz évben nem süllyedt ilyen szánalmas szintre felszerelésben,illetményben,képességekben..

Ezt az árvízi védekezés is megmutatta,gyakorlatilag a katonák fele saját pénzen vásárolt USA gore-tex esővédőt viselt,mert a rendszeresítettel nem tudják ellátni az állományt.(De az amerikai legalább véd az eső ellen..)
Csak hab a tortán,hogy ezeket az esővédőket az afgán haderő kapta segélyként,és a katonák az afgánok által ellopott/kicsempészett holmikat vásárolták fel.

Üdv!

K.T.

Névtelen írta...

Óriási kiárusítás a honvédségnél

http://www.parlament.hu/irom39/11402/11402-0001.pdf