csütörtök, április 04, 2013

Green on blue okok Afganisztánban

Green on blue-nak hívjuk, amikor adott konfliktusban a helyi kormányerők és az őket támogató külföldi erők között van konfliktus

2012-ben - ha jól emlékszem - viszonylag sok, a korábbi évekhez képest lényegesen több green on blue akció volt Afganisztánban. Biztos kimutatták valahol, de szerintem az esetek többségét két dolog jellemezte:
1, amerikai katonák voltak benne érintve (a nemzetközi erők kétharmada amerikai)
2. az elkövetők afgán oldalon a kétes lojalitású, többségében a korábbi ellenzék soraiból toborzott Afghan Local Police (ALP) nevű egységből kerültek ki

Persze több kivétel is van, nekem is eszembe jutott, de a többség szerintem ilyen volt.

Az ilyen akciók hatására nem térnék ki. Pusztítóak a bizalom tekintetében, amely kulcsfontosságú a kétoldalú együttműködésben, főleg ha intenzív képzésről van szó.

Most olvasok egy remek elemzést egy olyan esetről, amely bele sem került a statisztikákba: The anatomy of green-on-blue tensions in Panjwai. Az eset valójában egyszerű, a probléma nem a lövöldözéssel kezdődött, az csak egy korábbi eset következménye lett. Ez az ami szinte sose derül ki a green on blue események kapcsán, hogy mi volt a korábbi kiváltó ok (a szereplők meghalnak ugyanis a történetekben)

A szép, hogy mindkét oldal a saját logikája szerint cselekszik. Van egy amerikai bázis, a közelben egy ALP által működtetett checkpointtal. Az amcsi katonák követnek egy VIP tálibot, aki meglepetésükre az ALP-sekhez megy. Miért? nem fogjuk megtudni, de valszeg, beszélgetni, talán csak teázni, ismerősökkel pacsizni. Ami biztos, hogy nem megtámadni, és a amerikaiak biztosak benne, hogy felderíteni van.

Be akarják gyűjteni az amerikaiak, de az ALP nem akarja kiadni a régi társat. Végül az amcsik a helyi parancsnokon belül kierőltetik az átadást és megkapják a foglyukat. A dolog ezzel le van rendezve, de igazából ez az a pillanat, amikor az ALP parancsnok igazán meg lett bántva. Miért? Nem tudva, hogy mi volt viszony az ALP parancsnok és keresett tálib vezető között, innen távolról úgy tűnik, hogy az amcsik súlyosan megalázták a ALP parancsnokot saját rendőrei és a parancsnoka előtt azzal, hogy átadása kényszerítették egy barátját, talán rokonát, aki úgy érkezett hozzá (félretéve a formális viszonyrendszert, amelyben elvileg inkomptabilisek - kormányerő vs ellenállás), hogy az afgán szokásoknak megfelelően tudta/remélte, hogy biztonságban lesz, amíg a parancsnok védelme alatt áll. Csalódnia kellett. 

Az amerikaiak azzal, hogy kierőszakolták a tálib átadását, áthágtak egy pár helyi (afgán-pastun) szokást, amivel csak megerősítették az afgánokban levő sztereotípiákat, hogy ők milyen arrogánsak, erőszakosak, tiszteletlenek stb. Pedig az amerikai katonák csak úgy cselekedtek, ahogy minden nyugaton nevelkedett katona cselekszik. A partnereikről  pedig azt várták, hogy ők is cselekedjenek, azaz, ha egy ellenség megy oda hozzájuk, azt azonnal tartoztassák le. Csak hát Afganisztán nem ilyen egyszerű

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv
Ha annyira kellett a VIP talibán az amcsiknak, miért konfrontálódnak és miért nyiltba erőszakolják ki a kiadatást és elfogást.Talán ilyenkor jönne a Moszados módszer operatívba , egy kis emberrablásos helyieknek álcázott szijájés(CIA) eksön.
Lehet ,hogy presszió az ALP felé, bizonygatva és fenntartva azt a tézist, hogy Afgániában mi amcsik vagyuk az "Isten" és nem a helyi ALP . A fokozott presszióval tartanák fennt és erősítik folyamatos ezen hatalom birtoklást az amcsik a helyiekkel szemben?

HT

Unknown írta...

Itt vannak statisztikák:

http://www.longwarjournal.org/archives/2012/08/green-on-blue_attack.php

CH

Névtelen írta...

Hello HT

Igen, nekem is ez volt a kérdés, mennyire lehetett fontos a helyi tálib elfogása. Viszont nincs minden völgyben CIA, meg Mosszad meg SF, hogy szofiszikáltan megoldják a kérdést, úgyhogy itt a b verzió csak a futni hagyás lehetett volna.
wp

Névtelen írta...

Laci,

kösz, ugyanazon az oldalon volt :(
üdv
Péter

Névtelen írta...

Igen, láttam! :)

CH

Névtelen írta...

Tény: a vendég biztonsága az afgánoknál tabu. Ezt megsérteni hatalmas interkulturális baklövés. Nem az első és nem is az utolsó az Afganisztánban állomásozó külföldiek részéről. Az ALP meg önmagában is forró pita. Alapvetően az amerikaiak kreálmánya - amit az afgán kormányerők nagyon sok helyen a kezdetektől kétkedve (ellenezve) fogadott. Lehet, hogy az amerikaiknak többször és jobban kellett volna hallgatnia az afgánokra és nem a saját elképzeléseit mindig rájuk erőszakolni? (Öreg hibájuk!) Nem sok empátia szorult beléjük! :(

Névtelen írta...

Szia Péter!

Lehet,hogy SF nincs mindenhol,de az amerikaiaknál már lövész század szinten vannak SUAV-ok(RQ-11 Raven) amivel simán követni lehetett volna a tálib VIP-et,és kihelyezett/kiküldött járőrökkel elfogni,akár az utcán.

Emellett ha olyan komoly VIP,semmiből nem tartott volna átrepíteni 1-2 SF csoportot,ami lekapcsolhatta volna.
Szvsz itt is az amerikai arrogancia mutatkozott be,az,hogy megmutassák,hogy Afganisztánban (is) a jenkik az erősebb kutyák.

Ennek a mentalitásnak komoly következményei voltak/vannak Irakban és Afganisztánban is.

Üdv!

K.T.

Névtelen írta...

Vannak dolgok amik nem változtak Viktória királynő óta.

"We don't want to fight but by Jingo if we do
We've got the ships, we've got the men, we've got the money too."

Ja és még keress rá 'jingoism'.

Ezen semmilyen cultural awareness training, vagy human terrain team sem változtat.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=JfsSyx06hUE