csütörtök, március 14, 2013

Szánalmas cikk a PRT afganisztáni kivonásáról

A PRT elvileg már bezárta magát Afganisztánban, de még mindig vannak hírek. Igazából illett volna írnom egy nagy lezáró cikket az elért eredményekről, de nem volt hozzá se időm, se erőm, sem kedvem.

Végül azzal a sikerpropagandával fejeztük be a működésünket, ahogy elkezdtük annak idején és ahogy folytattuk az évek során. Pár kritikát elengedtem ezen a kurva blogon és néhány más tanulmányban, te természetesen ezek semmilyen falat nem ütöttek át, gondolom senki sem olvasta, akinek érdemes lett volna. Persze belátom, ha olvasta volna, akkor se tudott volna nagyon mit tenni.

A nagy magyar siker árnyékolásához csak egyetlen dolgot fűznék csak hozzá, ami remélem egy kicsit elgondolkodtat majd mindenkit aki ezt a blogot olvassa. Hogy van az, hogy mindenki kudarcról beszél Afganisztán kapcsán, minden NATO ország önkritikus a saját "elért" eredményeivel (így, idézőjelben), csak nálunk van és volt minden rendben az elmúlt nyolc évben.

De nem ezért írok. Kicsinységünknek, provincializmusunknak és alulinformáltságunknak (vagy együtt vagy valamelyik önmagában) fájó bizonyítékát láttam az előbb: Még a kondigépeket is ott hagyjuk az afgánoknak. 
Nem tudom kiben milyen hangulatot kelt ez a cím, nekem most kb. ilyen jut eszembe, még egy kis szalonnát is adtunk a kivert kutyának. Húú de bőkezűek, nagy vonalúak vagyunk, a betyár mindenit (most nem érdekel, hogy általában a hülye szerkesztők adják a hülye címeket az újságírók cikkeinek)

Mindjárt beugrott a cím olvasatán, hogy ezeket a kondigépeket még talán a hollandok hagyták a magyarokra. (képzeljük el a címet: A hollandok még a kondigépeket is itt hagyják a magyaroknak - milyen meleg, barátságos cím), akkor mi most mások tollával ékeskedünk? De honnan is tudhatná az újságíró vagy aki mondta neki, hogy mi mindent hagytak itt a holland katonák a magyar katonáknak nyolc éve. Igaz valamennyit fizetett is a honvédség annak idején, de nem tudni, mire? a bázisra, a konténerekre, a légkondikra? az üzemanyagra amit itt hagytak? Ha jóindulatú vagyok, mondhatnám megvettük annak idején ezeket a kondigépeket, amelyek most 10 évvel később (a hollandok 2004-ben jöttek a tartományba, lehet már akkor sem voltak újak a gépek), elajándékozzuk.

Nagyvonalúak vagyunk vagyunk vagy racionalálisak. Olcsóbb otthagyni mint hazahozni? Na ugye.

A cikk sajnos további példákat is hoz a magyarok bőkezűségéről, idézem inkább olyan siralmas:
Ezek között van például a Toyota páncélozott autó és Nissan gépkocsi is, 42 klímaberendezés, 3 aggregátor és 30 asztali számítógép. Ezek mellett a magyar katonák kondigépeket, mosó- és mosogatógépet, dohányzóasztalt, íróasztalt, irodai karosszéket, fémvázas ágyakat, összecsukható hordágyat, marmonkannákat, ingeket, kabátokat, védőkesztyűket, viharlámpát, vízszivattyút, utászlapátot és utászcsákányt, étel- és italkonténereket, de még zsebszámológépet is hagynak az afgán táborban.

Erős kétségeim vannak a asztali számítógépek állapotáról (kb 5-6 évesek) a klímaberendezésekről (szerintem azt is a hollandok hagyták ott, amiket ugye elvileg talán megvettünk???) de csúcs mégis a marmonkanna, meg védőkesztyű, ingek(mire használják majd vajon?) és a zsebszámológép. Zsebszámológép! Úristen, mint gondolhatnak rólunk az afgánok.

9 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Érdekes a megfontolt, tárgyilagos Wapetól ilyen ingerült bejegyzést olvasni :) De érthető a harag...

Névtelen írta...

Első olvasatra valóban elég "kommersznek" tűnik a dolog, de aztán elgondolkoztam rajta, hogy nem nagyon van a felsorolt eszközök között, amelyeket korábban ne osztottunk volna az afgánoknak, vagy ne kértek volna az afgánok. Még zsebszámoló gépet is! Igaz, ezt azért még se kellett volna felsorolni. Ez már az újságírói "lényeglátás"-t dicséri. Egyértelmű, hogy amit nem gazdaságos haza hozni, azt ott hagyjuk és az afgánoké lesz.

Rammjaeger83 írta...

Lulz. Az afgánok biztos gyakran kondiznak.

Névtelen írta...

Afganisztánban az egyik legnépszerűbb sport a testépítés ( nem vicc)Az más kérdés, hogy az ő táplálkozási viszonyaik mellett mire lehet vele menni. Egyébként igaz, a kondigépek jó részét még a hollandok hagyták ott. A bútorok egy részét is, a másik részét meg az afgánoktól vettük, most visszakapják :)
Marmonkanna jó lesz az ISAF-tól lopott üzemanyag tárolására :)
Védőkesztyűt meg eladják a Masari piacon az útépítéseken dolgozóknak.

Névtelen írta...

A kisszerűégünk dűhitett fel. Ilyenek lennénk? Felfogja ilyenkor az az újságíró, hogy milyen képet alkot magáról, a magyarokról?

Egyébként a kondizás tényleg kedvelt dolog a városokban.
wp

Névtelen írta...

Üdv!

A számítógépek jó részét is a hollandok hagyták a táborban.Vagyis nem 5-6 évesek..

Üdv!

K.T.

Névtelen írta...

Köszi, akkor még rosszabb :(
wp

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/37091_potolhatatlan_veszteseg

Névtelen írta...

Üdv talán kéne egy kis szakmai előtanulmány a publicista részéről, hogy globálisabban átlássa az egész misssziót, és akkor talán nem írosgatna ilyesmiket . Nem tudom esetleg töltött -é pár időperiódust a publicista Afganisztanban, hogy rálátása lenne a dolgok pontos menetére, vagy csak úgy írt egy frappánsnak vélt cikket.

HT