hétfő, február 04, 2013

A zsoldos cégek (PMC) szerepe a szomáliai kalózkodás megfékezésében


A katpolon van egy érdekes poszt a szomáliai kalózkodás alkonyáról. A post - némileg szkeptikus hangnemben - arról szól, hogy a csökkent a kalózkodás a világ egykor legveszélyesebb tengeri útvonalán. A cikkben említést tesznek Puntföldi Tengeri Rendészeti Erőkről (Puntland Maritime Police Force) a akik pompás kék egyenruhában masíroznak az egyik képen. A katpol posztja homályban hagyja ennek az erőnek az eredtét (igaz nem erről szól a poszt, hanem a csökkenő kalóz aktivitással, igaz viszont, hogy abban a PTRE kulcsszerepet játszott)

A kommentek között Kullancs1983 megkérdezi, felveti, hogy mi lehet ennek az erőnek a háttere,ki finanszírozza. Neki válaszolok most, mert az odaírt válasz annyira hosszú lett, hogy megér egy posztot.

Felmerülhet a kérdés, hogy mióta foglalkozom én kalózkodással és Szomáliával. Nem foglalkozom, csak amennyire kell. Amikor tavaly összel elkészült az a hivatalos jelentés, amely kimutatta, hogy drazstikusan esett a szomáliai kalózkodás aktivitása, felhívtak az egyik rádiótól, hogy kommentáljam. Egy pár óra kutatás alatt (végül is ez a szakmám) futottam bele ezekbe a dolgokba, amelyekről itthon addig nem is hallottam. Most nyugodt vagyok, mert a katpol egyébknt kiváló posztja sem említi ezt a szálat.

Szóval miét érdekes ez a Puntföldi Tengeri Rendészeti Erők. Azért mert a létrehozásában igazi katonai magánvállalkozások (Private Military Company, vagy Private Security Company, én a PMC-t fogom ahsználni) zsoldos cégek vettek részt, pont olyan homályos féllegális keretek között, és felelőtlenül, ahogy az a filmekben is lenni szokott.

Szomália jelenleg 3 részben van. A déli területeken a kenyai hadsereg, az AMISOM nevű ENSZ misszió és a frissen felállított és kiképzett szomáliai kormányhadsereg harcol a iszlamisták ellen. ez mindenkinek megvan. Tőle északra a kvázi önálló Putnföld van, amelynek a tengerparti városai és települései jelentették a kalózkodás központját. És még tőle észak-keletre ott van szintén kvázi önálló Szomáliföld, amivel most nem foglalkozom.

2012-bena sok évi romló trend után hirtelen javulni kezdtek az adatok, intenzíven csökkentek a kalóztámadások. Erről én is lemaradtam, mikor először felhívtak a rádiótól azt hittem megint félreértettek valamit, aztán meglepődtem. Nyilván a sikert mindenki magának vélte, az EU és NATO és az USA haditengerészeti misszió, a AMISOM, meg még nem tudom ki.

Az újdonságot a régi történetben a Puntföldi Tengeri Rendészeti Erőkről jelentették, ők eddig nem voltak a pályán, és nem is követelték maguknak a sikert. De mi is ez a félkatonai egység? Itt jön a kaland.

Általam nem teljesen ismert okoknál fogva a PTRE felállításában az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) játszott kulcsszerepet. Igen, elég messze van, tipikusan nem az a kalandor társaság, és mi érdekük lehet Szomáliában, hogy ennyi pénz beleöljenek a diplomáciailag kínos projektbe?

Valamikor 2010-ben az UAE és  Puntföld vezetése megegyezett abban, hogy kalózkodás elleni harc érdekében létrejön a PTRE. Miért volt erre szükség? Mert a kalózokat ha már egyszer kikötöttek, szinte lehetetlen volt megtalálni, a veszélyes és kommandós műveletek általában túl kockázatosak, sokba kerülnek. Miért ne a helyi erőkkel oldjuk meg?

A terv tehát egy olyan megfelelően kiképzett és felszerelt erő, egység létrehozása volt, amely képes felvenni a kalózokkal a harcot a szárazföldön, sőt képes meglepni őket azzal, hogy ott támadja őket, ahol biztonságban érzik magukat. Igen ám, csakhogy itt nem a magyar honvédség haderőreformjának a sebességével mentek a dolgok, hanem gyors eredmények kellettek.

De ugye egy senki által el nem ismert ország nem fog katonai segélyt és kiképzőket kapni a nemzetközi közösségtől. Akkor maradnak a szürke csatornák, a zsoldosok.

Így jön a képbe a Saracen dél-afrikai zsoldosvállalat, Erik Prince a Blackwater alapítója és az emirátus uralkodó családja, akik valamiért (gazdasági érdekekből) beszálltak az egész finanszírozásába.

Szomália jelenleg a zsoldoscégek egyik Mekkája, egy cég leszerződött a szomáliai kormánnyal a biztosítsa az országhoz tartozó tengerparti sávot és majdnem vettek egy norvég hadihajót hozzá! (nem jött végül össze). Itt egy remek összefoglalás, egy "ki kicsoda" a Szomálibában jelen levő PMC-kről.

A Saracen is először Mogadisuban akart üzletet csinálni: On 5 October 2010, Luitingh travelled to Mogadishu together with consultant Michael Shanklin, a former CIA officer with prior experience in Somalia, and four other Saracen personnel. Ja nem kispályáznak, tényleg mint a filmekben, biztos fekete napszemüvegben élre vasalt nadrágban léptek ki a business jet-jükből.

Itt nem jártak sikerrel viszont közbe összejött a meló Puntföldön a PTRE felállítására. Megint néhány adat, hogy nem kispályán nyomták: By the time of Saracen’s withdrawal from Mogadishu, its operations in Bosaaso (ez Puntföld fővárosa) were well advanced: to establish a force of approximately 1,000-strong, equipped with 3 transport aircraft, 3 reconnaissance aircraft, 2 transport helicopters and 2 light helicopters. The maritime component of the force would be equipped with 1 command and control vessel, 2 logistical support vessels and 3 rigidhulled inflatable boats (RHIBs) for rapid deployment and intervention. If fully implemented, these plans would establish the best-equipped indigenous military force anywhere in Somalia.

És a logisztika: Just two days after the Saracen team redeployed to Bosaaso, on 31 October 2010, the MV NOORA MOON 1 delivered approximately 500 MT of equipment and hardware, including construction vehicles and also 85 pick-up trucks to the port of Bosaaso. Between October 2010 and February 2011, Saracen also chartered fifteen flights to Somalia from the UAE and Uganda, involving two Antonov An-32 cargo aircraft operated by Ayk Avia, carrying supplies for the Saracen training camp in Puntland. 

Az bázis ami felépült. Impresszív
PMPF Training Base in Bosaso

A zsoldosoknak érkezett néhány extra cucc is:


Még jött aztán másik kettő is.

Hogy minden simán menjen Puntföldön a logisztikai támogatást egy helyi cégre bízták, amelyben véletlenül a punföldi elnök fiai is érdekelte voltak.

A milícia úgy tűnik eredményes volt. Gondolom minden hazai Szomália kutató rendszeresen forgatja a Somali Report nevű weboldalt, az egyébként néha kétes ügyletekbe belefolyó Robert Young Pelton weboldalát. A majdnem egyszemélyes website nagon kurrens és sok helyi forrással dolgozik. Pelton szerint az új félkatonai erő hatékony volt/-, és ezt maga az ENSZ vizsgálócsoportja is elismerte. A Puntföldi Tengeri Rendészeti Erők pont azt csinálta amire kiképezték, bement a kalózok kikötővárosaiba rendet csinálni.

Természetesen, mondhatnánk, a zsoldosok kiképzése nem volt problémamentes, ahogy elképzelem sörrel a kezükben szívatták néha az egyszerű újoncokat. Az egész téma (zsoldosok, kiképzés) akkor kapott visszhangot, amikor a New York Times lejött egy cikkel Prinxe szerepével és egy ilyen fotóval:

Hogy mit ábrázol a kép arról vita van, a zsoldos cég szerint puntföldi milícia tagjai büntették egymást, az ENSZ szerint viszont zsoldosok büntették így az egyik újoncot (a csávó szerintem egyébként él, különben nem közölte volna le a NYT).

 Szóval a dolog elkezdett működni, ment a kiképzés és az akciók, ám egy probléma volt ezzel a felállással (UAE+zsoldosok+Puntföld), hogy szembe ment mindenféle nemzetközi egyezménnyel és megsértette a Szomáliával szemben levő fegyverembargót. Az ENSZ elkezdett vizsgálódni, egyre büdösebb lett a dolog és végül kényelmetlenné vált az emirátusoknak. (Erik Prince se annyira népszerű, főleg amikor kitudódott, hogy benne van valahogy)

A emirátusiak egyik pillanatról a másikra befejezték a dolgot, és egyszer csak ott maradt 800-1000 kiképzett és felfegyverzett szomáliai egy katonai táborban (a repülőgépeket és a  helikoptereket nem kapták meg), ettől mindenki még jobban izzadt, mert ugye közben lent délen meg pont próbálták normalizálni a helyzetet a afrikai erők. Igazából ez a tanulsága a zsoldosok alkalmazásának, hogy ha nincs pénz, ők is mindent hátrahagynak és lehet, hogy a végén a biztonság növelése helyett csak romlani fog a biztonság.

A megoldást - mily vicces - egy másik zsoldoscég szolgáltatta. Az AMISOM, az Arikai Unió békefenntartó kontingens Mogadishuab és delen csinálta a rendet. Az ő feladatuk is volt a legitim szomáliai kormány hadseregének a kiképzése. De ezt nem ők csinálták, hanem egy amerikai, Bancroft Global Development nevű cég: Bancroft provides technical expertise to AMISOM and, under its auspices, to the TFG military. They have assisted AMISOM in modernizing their sight system for mortar fire, and are taking an active part in the training of TFG soldiers, from infantry tactics to administration and accountability, and of the presidential guard in charge of the TFG President personal security details(p.259). Nem kispályások ők sem.

Szóval végük ők kapták meg a a puntföldi erők megtartását és továbbképzését. Ha valaki megnézi a wikipediát, láthatja, hogy még 2012 decemberében is működtek, vannak felfegyverzett helikoptereik (na megint a harci helikopterek szükségességénél leszünk mindjárt), és rendszeresen írtjáka kalózokat, visszafogllaják a hajókat, stb.

Ha valaki szeret olvasni, akkor itt olvashatja azokat a 200-250 oldalas ENSZ jelentéseket, amelyek hihetetlen akkurátusan szedik össze a dolgokat, igazi nyomozók. Én a cikk kedvéért a 20111 júliusi számból idézgettem.

Ja és miért lett olyan fontos Puntlandnak, hogy kalózok eltakarodjanaka kikötőiből? Azt megvárom amíg megírják a szomáli és puntszakértők :) Majd akkor visszatérek a témára.


11 megjegyzés:

combat gear admin írta...

Remélem jól vonom le a következtetéseket, hogy az egészet az UAE pénzelte, viszont azt továbbra sem értem, hogy nekik ehhez milyen érdekük fűződött.

Névtelen írta...

Ők pénzelték az elején az tuti. érdekük lehetett, hogy működjön a tengeri kereskedelem az öböl és a kelet-afrika között. UAE a világ legnagyobb csempész/átrakó kikötője és innen mennek áruk mindenfelé (Pakisztán, India, Afrika). Konténerek ezrei mennek Etiópiába és Eritreába Puntföldön keresztül.
wp

Névtelen írta...

Oh, így már értem. Mondjuk én Puntföldet Mogadisuhoz hasonló kuplerájnak képzeltem el.

Névtelen írta...

Bocsi wape de a PSC az a group4 meg a securicor brick. Én is szaladtam már ebbe. Ők is védenek személyeket alkalomadtán, de ilyen helyeken a PMC private military company vagy contractor szoktak lenni.

B a B

Névtelen írta...

Nézegettem azokat a Fordokat.
Bizonyára megfigyeltétek az elmúlt évek helyi háborúiban, hogy nagyrészüket Toyota pickupokra hegesztett fegyverekel vívták Szomáliától, Libíán át egészen Maliig.
De miért pont Toyota?
Nos itt a válasz. Nekilátott néhány "angol hülye" megpróbálni lezúzni egy toyotát. Nem ment könnyen:
http://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk

http://www.youtube.com/watch?v=kFnVZXQD5_k

Névtelen írta...

és a befejező rész

http://www.youtube.com/watch?v=kFnVZXQD5_k

Névtelen írta...

Szia B,

Mire gondolsz? Nem írtam a szövegben egyszer sem, hogy PSC.
üdv
wp

Névtelen írta...

"(Private Military Company, vagy Private Security Company, én a PMC-t fogom ahsználni"

Erre írtam. A PMC az amit a Blackwater-Xe Services- meg mifene, meg a Dynacorp stb csinál na ezek a zsoldosok akárki akármit mond és úgy is viselkednek.

A PSC az pénzt szállít, ritkában embereket véd.

B

Névtelen írta...

Ui. Nagyon jó a blogod, én is használtam már forrásnak, ne legyen benne elírás :-D

B a B

Névtelen írta...

Szia

Bár hajlok arra, hogy egyetértsek veled, de a határok nem annyira egyértelműek, mint írod. Vannak akik szerint a PSC-k is alkalmasnak arra, amit te csak a PMC-et gondolod. Lásd Pentagon (ez gondolom elég meggyőző):
http://www.acq.osd.mil/log/PS/psc.html

Vagy egyes cégek maguk is:
http://www.privatemilitary.org/private_security_companies.html

Sőt ha beütöd a google be hogy "G4S PSC" nem nagyon kapsz találatot, ami azt mutatja szerintem, hogy az angolban ezeket a biztonsági cégeket nem PSC-nek hívják, nem sorolják abba a kategóriába. Ha beütöd a "private security companies G4S" akkor egy fokkal jobb a helyzet.

Konklúzió a források és google alapján: szerintem a PSC-ket inkább zsoldos cégekre használják,mint őrző védő cégekre. De az biztos, hogy zsoldos cégekre használják.
wp
egyébként kösz,tényleg használtam a PSC-t csak nem találtam a gyors keresésben.

Névtelen írta...

Engem a Zrínyi izé NKE egyik vizsgáján, egész pontosan szigorlatán toltak le mert kevertem a PSC-t a PMC-vel, de ez a helyzet is bizonyítja mennyire nehéz egyértelmű definíciókat alkotni ezeken a területeken, bármennyire is igyekeznek egyesek a természettudományos metodológiát a társadalom tudományokra (ld. háború mint a politika folytatása) ráerőltetni.

Üdv

B a B