hétfő, november 12, 2012

A magyar missziózás kezdetei - avagy a 0-ik generációs magyar békeműveletek

Lehet, hogy már erről írtam egyszer, de múlt héten volt egy vicces élményem és erről megint eszembe jutott. Misszióba járó katonák és a rendőrök között általánosan elfogadott tény, hogy a magyar missziók műveletek még a 19 században kezdődtek, amikor az európai nagyhatalmak beavatkoztak az Ottomán birodalom belügyeibe krétán.

Asszem mondhatom "általánosan elfogadott tény" leírva és előadva annyi helyen láttam, hallottam már ezeket a gondolatokat, és gyakorlatilag még senkivel sem találkoztam, aki a missziók történetével foglalkozik valamilyen aspektusból, hogy cáfolta volna ezt a nézetet. Nem mintha ezek a magyar katonák és rendőrök ne lennének pontosan tisztában az ENSZ történetével, a békefenntartás fejlődésével, maguk is használják a szakirodalomban alkalmazott megkülönböztetéseket (első- másod .stb generáció békeműveletek) és ezeket mindig az ENSZ megalakulásától számítják. Becsületükre legyen mondva, vannak magyar szerzők akik e korai békeműveletek említésekor idézőjelet használnak. Ám nem változtat a tényen, hogy szerintem tévesen használják. érdemes lenne bevezetni a 0-ik generáció magyar békeműveletek kifejezeést

Már az is kérdés, hogy szabad-e magyar "békeműveletek"-nek nevezni, miközben az Osztrák-Magyar Monarchia volt általában a résztvevő, de mondjuk ez lehet OK. De az, hogy olyan akciókat, amelyek nagyrészt a Balkánnak vagy a világnak az európai nagyhatalmak szájíze szerint történő újrafelosztását jelentették, bármiféle  "békeműveletek"-nek nevezzék, az szerintem enyhén túlzás. A boxer lázadás leverése Kínában (még ha a magyar katonák szerepe csak a diplomata negyed felmentése volt) kinek jelentett békét? Megértem, hogy ha már magyar missziózás múltját akarjuk összefoglalni, akkor mindenféle apró jelét fel akarjuk vésni az erőfeszítésnek, de ez nagyon erőltetett és könnyen nevetségessé válhat.

Mert. Múlt héten egy konferencián ültem, ahol többek között előadott egy magyar katonatiszt is az afganisztáni PRT-ről. A sok diából álló prezentáció részben átölelte a magyar missziózást és annak történetét is, és az egyik dián egy térképen felbukkantak a korai magyar "békeműveletek"-nek (lásd menniyre a kánon része a korai  magyar "békeműveletek"). A konferencia külföldi résztvevői, nem egy ember, igen nagyot nézett és utólag eltartott egy ideig mire elmagyaráztam nekik, hogy pontosan mit is értett a tiszt azon a térképen magyar "békeműveletek"-nek az első világháború előtt. Nem tudtam meggyőzni őket. Sajnáltam

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Attól hogy ezeket a bevatkozásokat a korábban kiterjedt gyarmatbirodalommal rendelkező országokban imperial policingnek, azaz a dolgok normális menetének tekintik, mi még lehetünk más véleményen.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Lehetünk más véleményen, csak kérdés, hogy annak van-e köze a valósághoz vagy sem :)
wp

Névtelen írta...

Miért? Odamentek szétcsaptak a helyiek között, helyreállt a rend aztán eljöttek. Zanzásítva ennyi. Az angolok, franciák, sőt a németek (hererok ugye) mennyi ilyet csináltak?

Hogy másképp hívják? Hja kérem az oroszok akiknek sosem volt rendes dreadnought csatahajójuk (én a megépült Cunibertiket nem sorolom ide) a mai napig sorhajónak mondják a csatahajót. Na és?

Simán csak Bálint (aki már doktor)

Névtelen írta...

Gratulálok hozzá :)

egyrsézt nem tudom, hogy az említett országok honnan származtatják a saját hagyományaikat, de szerintem nem tekintik annak. De ha mégis, akkor ők is tévednek.

egyébként a békefenntartás vagy válságkezelés nem a szétcsapásról szól. megzatán helyreállt a rend? A Balkánon? Kínában? :)

Névtelen írta...

Köszönöm.

OK, hogy nem a szétcsapásról szól, de az is része.

Ami meg a helyszíneket illeti, asszem Ciprust vagy mit szokott a Padányi tábornok (mert sztem ő az ötletgazda, én legalábbis tőle hallottam) meg Boszniát, és csak utána Kínát.

Egyébiránt a nem-katonai műveletek kategóriájába (MOOTW) beleillenek és azokat szokták manapság békeműveletnek nevezni.

Simán csak Bálint