csütörtök, október 04, 2012

Tűzharcban a KMCS - hír a hír mögött

Ma reggeli hír volt, hogy tűzharcba került a KMCS. At MTI szerint: Tűzharc volt csütörtök reggel a magyar-amerikai különleges egység és a tálib ellenállók között; a tűzharcban nem sérült meg NATO-katona - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
A közlemény szerint a tűzharcban az amerikai 1/10-es zászlóaljjal szoros együttműködésben tevékenykedő magyar különleges műveleti csoport katonái is ott voltak.
Emlékeztettek: a különleges műveleti csoport katonáit 2011-ben Michael Repass vezérőrnagy, az Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője kitüntette a tavaly szeptemberi tűzharc során tanúsított - amerikai katonák életét megmentő - magyar helytállás miatt.

Szerintem ebben a hírben nem az a hír, hogy tűzharc volt, mert beszélgetéseim alapján elég gyakran kerülnek tűzharcba a KMCS tagjai, hanem az, hogy a magyar sajtó beszámol róla. Az MTI két féle képpen értesülhet erről.
1. A HM szól neki
2. Megjelenik a hír nemzetközi forrásokban.

Ha az első esetről van szó, akkor a valódi hír az, hogy a HM végre hajlandó kommunikálni a KMCS tevékenységét, mert eddig ez tabunak számított. szerintem rossz tabu volt, de ezt már egy párszor kifejtettem (legutoljára itt.)Reméljük lépésről lépésre egy szép tendencia tanúi lehetünk, és a teszt ballon egyre magasabbra emelkedik majd :)

A második pont nyomát nem lelem rövid keresés után.

p.s. egyébként állítólag már nem is KMCS-nek, hanem KMK-nak őket, mint Különleges Műveleti Kontingens (a létszámnövelés miatt)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

1/10 SFG volt az amerikai egység (nem összetévesztendő a 1/10 Cav-vel).

http://www.kormany.hu/en/ministry-of-defence/news/firefight-in-afghanistan-between-a-us-hungarian-unit-and-the-taliban

Ha még mindig a régi helyükön vannak Wardakban (bár ez gondolom gyakran változik arrafelé), akkor közük lehet az alábbi cikkben említett művelethez:

"Dozens of Afghan soldiers and police, supported by coalition special operations forces, concluded a six-day operation against insurgent networks in the Chak district of Afghanistan’s Wardak province yesterday, military officials reported."

http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=118105

Nincs túl sok részlet, eléggé rutin műveletnek tűnt a leírtak alapján a dolog.

És az ISAF daily brief máshol nem emlegeti SOF erők bevetését. Lásd:

http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/isaf-joint-command-morning-operational-update-oct.-4.html

Névtelen írta...

Már Kunarban vannak régen. Tehát rossz nyomon jársz.