vasárnap, szeptember 30, 2012

Kanadai gondolkodás mód

Éppen egy tanulmányt javítok a kanadai biztonságpolitikáról. Nagyon érdekes anyag. Most rá kellett keresnem a kanadai PRT tevékenységére. A kanadaiak tábora Kandaharban a Nathan Smith nevet viseli. A katona friendly fire incindensben halt meg még 2002-ben kandahar közelében. Akkor ott négy kanadai halt meg és ő volt a legfiatalabbPte Smith lost his life on 17 April 2002 at Tarnak Farm, in a friendly fire incident. Of the four soldiers killed in the Tarnak Farm incident, he was the most junior, having the shortest length of service

Itt álltam meg. Itt gondoltam, hogy ez egy másik gondolkodás mód lehet. Mert milyen szervezeti kultúra működhet egy olyan hadseregben, ahol egy ideiglenes (bár ennek nincs jelentősége most) katonai tábort rangban legalacsonyabb és legkevesebb szolgálati idővel rendelkező katonáról neveznek el és nem fordítva.

Egyébként a kanadai katonákat egy rámenős amerikai pilóta bombázta le, miután éjszakai gyakorló lövészetüket légitámadásnak hitte és "hold fire" utasítás ellenére is támadott: Ez volt a Tarmak farm incidens.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A britek is legnagyobb vezsteségüket egy elcseszett amcsi légitámadásnak köszönhetik, amikor 2003-ban egy A-10-es kilőtt egy pár Warrior APC-t.

A fedélzeti kamera felvétele fent volt a BBC-n is. A faszinger, miután 2 perccel a támadás után kiderült mit csinált azt ismételgette. "We are going to jail, dude."

Egyébiránt a Sic Semper Tyrannison most van egy jó cikk arról milyen "triggerhappy-n" (van valakinek erre jó fordítása?) mentek Irakba a legtöbben. Római Birodalom bukása valakinek? Apropó az origón megjelent Demján interjút nagyon érdemes elolvasni.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Közben Észak-Afganisztánban ismét előretörnek az ellenállók. Tegnap a németek kemény csetepatéba keveredtek Valahol a Pluto környékén BeJ-ben.

Névtelen írta...

"rámenős amerikai pilóta"
Ezt a szöveget! Sztem a kanadaiak valahogy másképp aposztrofálták azt a barmot.

Névtelen írta...

A németeknek tegnapelőtt ismét harcolniuk kellett Kunduzban is!