kedd, május 15, 2012

A magyar PRT megszűnése - Átmenet/Inteqal Baghlanban

Vasárnap az afganisztáni biztonsági feladatok átadásának újabb lépése következett el (az első kettőről már írtam korábban). 2011 nyara óta az ország majdnem felében a nemzetközi erők már átadták a biztonsági feladatokat az afgán biztonsági erőknek. Karzai elnök hathavonta, "csomagokban" jelenti be, hogy a NATO-val történt hosszas felmérés és egyeztetés után mely tartományok, városok és járások kerülnek át az afgán erők kezébe. 2014-re, de lehet már 2013-ra, az egész országban átadja az ISAF a feladatokat, ez persze a létszám lassú csökkenésével is jár, majd a végén a nemzetközi erők levonulásával. Ez lesz 2014 decembere. Lebutítva ezt a folyamatot hívjuk átmenetnek, helyi nyelveken Inteqalnak, angolul transition-nek. A neten van fent róla rengeted anyag, hogy milyen lépései vannak, kik döntenek, folyamatábra, stb.

Vasárnap a harmadik "csomagot" (tranche - ezt használják rá hivatalosan), 122 járást jelentett be az államfő, ezzel az afgán lakosság 75 százaléka került afgán ellenőrzés alá. Ahol a ISAF átadta a felelősséget, még nem vonul ki egyből, hanem még besegít, támogat, képez, amire szükség van. A magyar PRT környékén még sehol sem szűnt meg a nemzetközi jelenlét (ahol volt).

Baghlant idáig elkerülte az Inteqal. Nyilvánvalóan a folyamat azokoban a járásokban kezdődött el, ahol a legjobb volt a biztonsági helyzet, azaz a legkisebb volt a kihívás az afgán erőknek. Észak-Afganisztánban Baghlan és Kunduz tartományok kivételével emlékem szerint már az összes tartomány tranzitált. A két tartomány kulcsfontosságát részben az ellenállás ereje (bár ez meggyöngült mostanság) és a tranzit útvonal adja, különösen a Szalang hágó, ami összeköti Észak és Dél-Afganisztánt. Gyakorlatilag ezen a hágón megy át az ISAF erői számára az utánpótlás mióta Pakisztán felől le van zárva a másik ellátási útvonal.

Eredetileg hét csomagban tervezték átadni az ország adminisztratív egységeit, de felgyorsították a dolgot és most öttel számolnak (azaz 2013 végéig). Baghlan és Kunduz valamikor 2013-ban fog átkerülni az utolsók között.

Na, ez nem ilyen egyszerű. Mert akár tartományokon belül is van, hogy biztonságos járások előbb, kevésbé biztonságosak később kerülnek át.

Baghlant a harmadik csomagban nem említették semmilyen szinten. Eddig legalábbis nem találtam nyomát. De az egyik hír szerint: After the completion of the third phase of the security transition, approved by the National Security Council chaired by President Hamid Karzai earlier Sunday, ANSF will take full control of all provincial capitals of the country's 34 provinces, Faizi said.

Ez bizony azt jelenti, hogy Baghlan tartományban Pul-Khumri városban a helyi erők fogják teljesen mértékben az irányítást. A gyakorlatban szerintem ez nem sok különbséget fog jelenteni a PRT szempontjából, mert a PRT eddig sem játszott emlékeim szerint jelentős szerepet a város, vagy általában a tartományban a biztonság fenntartása szempontjából. Legalábbis nem úgy, ahogy az általában elképzeljük. Az is elképzelhető, hogy a már említett 122 játrás között lesz még baghlani, ez majd kiderül, ha valaki megírja a 122 járás nevét.

A Inteqal folyamatának egyik velejárója a PRT evolúció. Ez a hivatlos dokumentumok szerint több lépésből áll. Az első, hogy a PRT civil irányítás alá kerülnek, a második, hogy csökken a katonai szerepvállalás és növekszik a fejlesztési, civil támogatói tevékenység, a harmadik, hogy megszűnik a PRT.

A szomszédos PRT-kban már mindenhol civil irányítás alatt áll a PRT, svédek, németek, zélandiak.

A magyar PRT mindenféle okok miatt önálló úton fog járni. Úgy tűnik, hogy mi kihagyjuk ezeket a lépéseket, nem lesz civil irányítás, nem lesz növekvő fejlesztési jelenlét, hanem valamikor 2013-ban egyből a PRT megszűnéséhez fogunk ugorni.

Tekintve, hogy a leggyakrabban október 1 a PRT mandátumának megújítása, talán a PRT-13-val ér véget a misszió. Azt mondták nekem, hogy ez már nyilvánosan is elhangzott egy szakmai rendezvényen.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az én szerény számításaim szerint a PRT-15-re jönne ki a 2013 októberi dátum, bár valószínűleg két hónapért nem fogják már kiküldeni őket, úgy hogy a PRT-14 lenne a felszámoló kontingens?

Névtelen írta...

Igen, lehet hogy PRT-15 akartam írni, de elszámoltam, és így lett jó. Azért valahogy kijavítom.
wp

Névtelen írta...

Igen Péter ez már elhangzott.

Névtelen írta...

Elore leszogezem, nem okoskodni akarok, csak hozzatenni egy kicsit az infohoz, amit gyujtottel. csak egy kis helyesbites...nem az orszag feleben tortent meg a transition, hanem az orszag nepessegenek 50%-anak otthont ado tartomanyokban es csak a mult ev vegevel...ha a terkepen megnezed a ketto kozott van kulonbseg:).
A PRT-nak pedig nincs olyan szerepe a tartomanyban, amit a transition kereteben at kene adni, igy a PRT mandatuma a security transition-tol ilyen szempontbol fuggetlen. Pl Kabul atadasa mar hosszu ideje megvolt - az volt az elso 2009-ben es tovabbra is vannak csapatok a fovarosban. Persze ez egy kicsit egyedi eset, de csapatok vannak a Kabuli regionalis parancsnoksag kotelekeben, csak nem vesznek resz a kabuli biztonsagi helyzet fentartasaban harcolo alakulatokkal.
Baglannal es Kunduzzal kapcsolatban pedig ami eldolt az a Tranche 3 ban mindket tartomany eleg nagy resze atkerul a tervek szerint de az un. hotspot-ok tovabbra is kozos ANSF/ISAF ellenorzes alatt lesznek. Ha terkep erdekel, link itt : http://www.nato.int/nato_static/assets/pictures/stock_2012/120517-ISAF_Transition_T3-highres.jpg

A PRT "evolucioval" kapcsolatban is lenne hozzafuznivalom, de majd csak akkor ha az elso hozzaszolasom utan nem hajtassz el a fenebe:)

Névtelen írta...

Hello

Köszönöm a pontosítást az 50 százalékról. Továbbra is azt gondolom, hogy a transtion befejeződése után a egy bizonyos idővel, nem azonnal, a PRT megszűnik. Ezt mondja az Inteqalról született, ISAF weboldalon levő doku, és ezt mutatja a példa: Bamiyanv-Új Zélandi PRT.

Baghlanban a problémás területek, mind bekerültek a tranche 3-ba, nem tudom, hogy ez hogy viszonyul a közös ANSF/ISAF járőrözéshez, lehet, hogy ezért vagy ennek ellenére, vagy ettől függetlenül történik ez így.
üdv
wp
p.s. nyugodtan lehet kritizálni, vagy egyet nem érteni velem :)