kedd, május 01, 2012

Az al-Káida tevékenysége eredeti dokumentumok alapján 9/11 előtt és után

Ezt az egyszerű címet találtam arra a múlt évi washingtoni konferenciára, amire nagyon szívesen elmentem volna. Tényleg a világ legjobb kutatóinak 80 százaléka ott volt ezen a konferencián, olyan emberek, akik mögött van akkora intézményi háttér, hogy 1. eredeti dokumentumokhoz jussanak hozzá és azokat elemezzék 2. volt al-káidás arcokkal legyenek kapcsolatba és kutassák tevékenységüket 3. a dzsihádi médiát, weboldalakat, chatszobákat olvassanak.
A hétvégén olvastam Chruchill "Második világháború" c könyvét. Kutatói szemmel az volt benne érdekes, hogy a szerzőnek lehetősége volt a háború után az eseményeket néha nemcsak a saját szemszögéből, hanem az ellenség szemszögéből is megismerni. Egy helyen külön kitér rá, hogy a korábbi háborúk a történelemben sosem vezettek odáig, hogy az ellenséget teljesen megsemmisítették és levéltáraikra is rátegyék a győztesesek a kezüket.
A tavalyi évfordulós konferencia címe ez volt: "Ten Years Later: Insights on al-Qaeda's Past and Future Through Captured Records". Az USA az elmúlt tíz évben eszméletlen mennyiségű eredeti dokumentumhoz jutott hozzá Irakban és Afganisztánban, amely hihetetlen módon megnövelték a szervezetről levő ismereteket. Az amerikai kormány ezeknek az anyagoknak a jó részét kutathatóvá tette, nem porosodnak az anyagok évtizedekik a levéltárakban (vagy winchestereken)
A bin Láden megölése kapcsán szerzett dokumentumok is néhány év múlva kutathatók lesznek állítólag. Sőt egy részük már most az. Pont ma láttam ezt a hírt: Bin Laden files show al-Qaida and Taliban leaders in close contact. Itt egy másik: Bin Laden: Seized documents show delusional leader and micromanager

Közben rájöttem, miért jelentek meg ezek a cikkek, mert aztán az amerikai Combating Terrorism Center myilvánosságra hozott 17 eredeti levelet, amelyet bin Láden megölésekor szereztek. Itt a levelekről írt anyag: Letters from Abbottabad: Bin Ladin Sidelined?, és biztos ami biztos itt is nézhetőek az levelek.

Én is használtam ilyen eredeti anyagokat az al-Káida metamorfózisa c. tavalyi tanulmányomban, csak ez már olyan régen volt :)

A Szaddam rezsim leverése után egyébként hasonló dolog történt mint a II VH után. Amerikai kutatók sorra publikálják az ottani levéltárak kutatása kapcsán felmerült új ismereket. Elsősorban persze a katonai történelem izgatja őket, hogyan látták az iraki tábornokok az amerikai haderőt a különböző háborúkban, hogyan harcoltak Irán ellen az irak-iráni háborúban. Rengeted interjút készítettek az iraki haderő volt tábornokaival, csak úgy mint a II VH. után a német hadsereg tábornokaival. Akkor részben a velük készített beszélgetések alapján próbálták megismerni, hogy hogayn harcolnak a szovjetek, ez már hidegháború volt. Gondolon a szovjetek ugyanezt csinálták saját német fogjaikkal, csak ők nem publikálták nyilvánosan utána :))

Az elmúlt 10-11 év háborúinak így a kutatók is "örülhetnek", mert a sok új ismeret nem marad meg a levéltárak mélyén, hanem kutathatók is, a feldolgozásukból készült anyagok is olvashatóak.

Ja, amiért ez a posztot írtam: a konferencia előadásai megjelentek e-könyv formátumban is: Ten Years Later: Insights on al-Qaeda's Past & Future Through Captured Records, Edited by: Dr. Lorry Fenner, Director, Conflict Records Research Center; Dr. Mark E. Stout; Ms. Jessica L. Goldings, Johns Hopkins University

Nincsenek megjegyzések: