hétfő, április 23, 2012

Katonák és Hősök fotópályázat afganisztáni képei

A Honvédelmi Minisztérium ma zárul le Katonák Hősök c. fotópályázata. Két szekcióban lehetett pályázni, délelőtt átpörgettem az képeket, és azt láttam, hogy volt aki, biztos, ami biztos, mind a kettőben elindult :)

Kigyűjtöttem azokat, amiket valószínűleg aktív katonák küldtek be a PRT-ból, az OMLT-ből és a KMCS-ből. Jó tudni, hogy vannak aktív fényképezők, mert ezeket a képeket jó szövegekkel kommentálva, nagyon érdekes és sajátos hangulatú formáját lehet majd adni az afganisztáni tevékenységről szóló ismeretterjesztésnek.

P. Joci a Különleges Műveleti Csoport tevékenységét  örökítette meg Wardakban, de vannak itthoni képesi is. Egy két képe hangulatában meglepően hasonlít, az erre a blogra korábban felpakolt KMCS-s képekkel (Zeusz, mint P. Joci?). De egy-kettő meg meglepően nyálas (bocs), a hatásvadász sárga és zöld színű képekre gondolok.

Wili talán a PRT-6val volt kint. 2009 augusztusi képeinek egyfajta alsó nézetből származó jó hangulata (A kép az első bevetésük előtt 10 perccel készült. Ekkor még nem tudták, hogy a táboron kívüli körülmények sokkal rosszabbak lesznek, mint amire felkészítették őket a kiképzésen).

MsgtHege valami helikopteres lehet, lehet Hegedűsnek hívják? Képei a Mi-24-es AMT mentormisszióból hoznak haza némi feelinget Kabulból. 

Kaszi kecskeméti, Gripen közeli lehet, vagy Zord Gábor álneve. Csak azért mert a legfrissebb fotók vannak itt a mostani svédországi túráról. A katonákon kívül ezen csak Gábor vett részt.

efté fotói az előző OMLT alatt készültek. Nekem talán ezek tetszenek a legjobban, nem is képek miatt, hanem a hozzájuk tartozó prezíc képaláírások miatt. Ez már szinte olyan mint egy fotóriport, persze az is lehet, hogy FT nem katona, hanem valamkelyi riporterm aki kint volt velük: Bár róluk nem nézem ki, hogy ennyire alaposan lennének az össze katona nevével, rangjelzésével.

A berezvainorbert nick alatt futó katona így úgy nézem a PRT-t járta meg. A szerző nem sokat bajlódott a név kiválasztásával, a hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj katonája. Rokonszenves.

Nagybotos úgy nézem a debreceni dandárból lehet és legalább egy PRT-t ő is megjárt. Ő odaírta, hogy versenyen jívül, ami talán arra utal, hogy csak a képeit akarta megmutatni. Van egy kép, amelyik nagyon ismerős. Nem rakom ki, mert elég véres, de úgy emlékszem, akkor készült, amikor 2010-ben az OMLT egyik akciója során fej, vagy nyaklövést kapott az OMLT egyik amerikai tagja.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Efte nekem profi fotósnak tűnik. Kevés katona visz magával olyan profi gépet, amivel ilyen képeket lehet csinálni. Nagybotos meg egyértelmű, hogy ki lehet! ;)

Névtelen írta...

Nekem nem ugrik be senki, aki fotós lenne, FT a monogramja és katonákkal járna. Mondjuk nem is ismerek mindenkit.
wp

Névtelen írta...

Üdvözlet W.P.!
Én a KMCS fotóira és az Ön hozzászólására reagálnák. Szóval,nem értem, hogy miért lovagol a neveken? Örüljön annak, hogy láthat képeket a KMCS-ről(is).


Aztán, ez a fotópályázat a Honvédség népszerűsítéséről szólt, és ilyen képek kerültek fel a szerzőtől. Nem hiszem , hogy rosszabbak lennének fototechnikai szempontból, mint más képek. Sőt, szerintem minőségi képek kerültek fel az indafotó oldalára. Csak nézze meg mennyien nézték meg, és tették kedvencek közzé a "nyálas"képet.

Ízlések és pofonok.

Üdvözlettel: MJR

Névtelen írta...

Kedves MJR,

Szó sincs lovaglásról. Tudja a blog az műfaj ahol az ember magában elmélkedik, és nekem tegnap este éppen erről volt kedvem írni, és az álnevek és nicknevek mindig izgalmasak.

Csupa olyat lát bele abba a posztba ami nincs benne. Pl, hogy nem örülnék? Ezt honnan veszi? Hova írtam? Ez Önnek nem az öröm hangja: "Jó tudni, hogy vannak aktív fényképezők"...

Vagy hogy nem tetszenek? Szerintem tele vannak elismeréssel. P Joci esetében ott a dicséret, csak max nem vette észre. Az hogy az a két kép nyálas szerintem, nyilvánvalóan szubjektív, hiszen mint írtam, a blog mint műfaj a magában beszélésére hasonlít. Biztos voltam benne, hogy 100 ember lájkolta, de az az ő véleményüket. Az RTL híradót is két millióan nézik (most aláhúzom, hogy nem hasonlítom P Joci képeinek színvonalát az RTL híradó színvonalához, de a tömegízlés nekem még nem jelent semmit).

Izlések és pofonok ebben egyetértek, de máskor figyelmesebben olvassa el a posztomat, ha a nyakamba akar akasztani valamit, amit nem mondtam, nem sugalltam.
üdv
wp

loislane írta...

hellhello, ugy emlekszem, az nyak volt, amugy pedig igen, izlesek es pofonok ugyebaaar.. az alnevek es nickek tenyleg jok, sok minden kovetkeztetheto beloluk, de visszaterve a fotokra, nekem peldaul-dacara annak, hogy elso blikkre-efte kepei valoban ugy tunnek, mintha nem katona lotte volna oket ( hogy stilszeruen fogalmazzak eehhhehe), szoval nekem a kmcs-s kepek abszolut nem tuntek nyalasnak, sot. Sokkal tobb erzelem, informacio, latvany van bennuk - hangsulyozom, szamomra! -, mint mondjuk a precizen komponalt, lathatoan a melysegelessegre stb. odafigyelo fotos/katona kepeiben. Es ha foto, akkor nekem az a jo, hogy a kepeken erzelmek vannak, de legalabbis valamifele erzest valtanak ki abbol, aki nezi oket. Vagy tartalmaz informaciot, tortenik rajta valami....Az ilyen kepeknek szamomra sokkal tobb ertekuk van, mint a technikailag kifogastalanul kivitelezett, de semmirol nem szolo sorozatoknak
off the record: sztem outsiderkent egyike vagyok a legtobb afganisztani fotot magaenak mondhato warjunkienak, ugyhogy ha akarsz meg nezelodni, adok egy raklappal, Wape;) es hozzateszem, a tobbezerbol folyamatosan torlok, toredeke az, amire azt mondom, na ez ott van, ez egesz jo.

nick: loislane mi mas...

Névtelen írta...

Helloka

A KMCS képek nagyon jók, csak indirektem dicsértem és ez itt úgy látom nem megy át. A zöld és sárga beállós kép volt az, amit soknak találtam :)
wp

loislane írta...

Nekem átjött, úgyhogy nyugodtság van!
Sőt szerintem másnak is, csak egyszerűen a "nyálas" szó verte ki szerintem a biztosítékot....De ússzunk tovább, és ne lovagoljunk ezen tényleg, mert teljesen egyértelmű, hogy a blogod a tiéd, és azt írsz benne, amit TE akarsz. Egyébként ettől függetlenül a blogolásról is az a magánvéleményem, hogy az írjon blogot, akinek vannak gondolatai, információ, magyarul az olvasónak nyújt valamit, a Tied pedig ilyen! Iszonyú blogtömegeket olvastam régen, ma már csak a tiédet, Belényiét meg a drótontúlt - itt kérek elnézést minden más bloggertől
OLyat meg valóban nem állítottál, hogy nem örülsz a fotóknak!
Amint lesz időm, megnyitom újra a blogomat és felrakom az ÖSSZES afganisztánban készült fotót. És őszinte véleményt várok, WAPE!!!!