szerda, december 28, 2011

Tervezés egy észak-koreai összeomlásra


Az igen neves International Security nevű folyóirat 2011 őszi számában megjelent egy tanulmány "The Collapse of North Korea" címmel.

Átolvasva ezt több mint harcminc oldalas tanulmányt az ember kb képet kaphat arról, hogy mi történne, mik lennének a főbb szcenáriók az USA számára, ha egy sikertelen hatalomváltás következtében összeomlana a rezsim. Ismétlen, ha egy sikertelen hatalomváltás esetén magától ... Szóval ez nem egy tanulmány a megszállás/megtámadás módjairól, hanem egy tanulmány arról, hogy hogyan kellene kivitelezni egy kopmplex stabilizációs műveletet katonai erővel (nyilvánvalóan) azzal a céllal, hogy ne alakuljon ki káosz, éhezés, migráció és más pontenciális destabilizációs tényező egy atomhatalomnál. Ez utóbbi lényeges, mert káoszban, lásd Líbia a fegyverek gyorsan megtalálják az utat a nemzetközi fegyverekereskedelem felé.

Nyilvánvalóan ez egy alapos intellektuális torna a nyilvános források alapján, de normálisan is így kezdődne minden. A szerző a RAND Corp. kutatója, úgyhogy szinte biztosra mondható, hogy ez a tanulmány is a szokott utat követi. Egy háttéranyag nyilvános forrásokból a Pentagonnak vagy a Külügynek (vagy másnak), és egy kicsivel később egy része vagy az egész megy a nyilvánosságnak. Érdemes megnézni a RAND weboldalát.

A szerző nem csak a a szükséges célokról, feladatokról létszámról ír, hanem figyelembe veszi a politikai körülményeket, Kína lehetséges reakcióit és természetesen Észak-Korea gazdasági, populációs viszonyait. Elég kidolgozott:

Felhasználva a koszovói, afgán és iraki tapasztalatokat a szerző kb 150.00 fős stabilizáló erővel számol. Ne mondtam még, de két fő feltételezés van a tanulmányban. Dél-korea vezető szerepet tud majd játsznani a összeomlás utáni időszakban, Észak-Koreában pedig szükség lesz a beavatkozásra, mert a közponit hatalom összeomnléása az egyébként is alultáplált lakosság körében még súlyosabb helyzetet, éhezést idézhet elő. Szóval a stabilizációs művelet elsődleges célja az éhezés megszüntetése lenne, emellett a WMD helyek ellenőrzése, a milliós fegyveres erő lefegyverzése, kisebb mértékben az esetleges felkelés, fegyveres harc leverése.

A tanulmány végére még egy kis agyalás is jut a stabilizációs erők összetételéről is.

Ok, egyelőre nem úgy túnik, hogy összedől a rendszer. Kim Dzson Un a tévéfelvételek szerint viszi a stafétát, rokonai, apja huga, nagybátyja (Kim Dzsong Hu és Csang Szong-thaek) lesznek állítólag "régensi" szerepkörben. Plusz a hadsereg.

A Reuters szerint: A senior source told Reuters this week Pyongyang will shift from a strongman dictatorship to a coterie of rulers including the military and Jang, Kim Jong-un’s uncle. Jang married the daughter of the country’s revolutionary founder, Kim Il-sung, in 1972, joining the ruling family that has forged its own form of dynastic rule.

A belső viszonyokról, a hatalom átadás lehetésges forgatókönyveiről itt van Csoma Mózes tanulmánya a Kül-Világ folyóiratból, 2010-ből. Kicsit győzködnöm kellett Mózest, de végül megírta, majd megnézem mennyire releváns most.

Itt pedig egy másik tanulmány, szintén az International Security-ből, arról, hogy a rezsim miként tartotta/tartja fent hatalmát, milyen eszközökkel operálhat. Pyongyang’s Survival
Strategy. Nem véletlen a sok példa az arab világra, párhuzamok ugyanis bőven vannak függetlenül attól, hogy ott most egyik másik rezsim megbukott.

Bonus: Egy kis szépirodalom is kapcsolódik ehhez a témához. Épp most olvasom "A 100 éves ember aki kimászott az ablakon és eltűnt" c. könyvet. Pont ott tartok a történetben, amikor a főhős Allan Karson miután véletlenszerűen előidézte Sztálin halálát (ekkor persze még nem száz éves), a vlagyivosztoki büntetőtáborból Észak-Koreába menekül át. Itt személyesen Kim Ir Szen-t (Kim Dzsong Un nagyapját) próbálja meggyőzni arról, hogy engedje tovább Dél-Koreába, amikor lebukik. Kivégzés elé néz, de véletlenül a koreai diktátornál vendégeskedik Mao Ce Tung, akinek kedvenc szeretőjét még a II VH végén Karlson mentette meg Kínában. Nyilvánvaló, hogy Karlsont, akit csak a robbanóanyagok és a pálinka érdekel, ezt is meg fogja úszni. Szenzációs könyv, tényleg vicces, ajánlom mindenkinek (Nem, nem kapok jutalékot. Csak azért írom, mert valaki múltkor meggyanusított ezzel, amikor a Popzene Vittullából és a Semmiben meg fogyatkozom c könyveket próbáltam elolvastatni vele. Pedig ezek még a 100 éves embernél is jobbak.)

Nincsenek megjegyzések: