hétfő, október 24, 2011

Szaúdi utódlás

Régóta beszélnek róla, most elkezdődött. A szaúdi uralkodó család vezetői még az államalapító Abdul Aziz ibn szaúd fiai. Akik az uralkodás kapcsán szóba jöhetnek mind 80 felett vannak é s vagy 30-40 éve őrzik pozíciójukat.

A múlt héten meghalt a trónörökös Szultan bin Abdel Aziz al-Saud, maga is 81 éves volt, 1964 óta volt a hadügyminiszter. Igen, ott ez így megy. Az öröklési sorban kvöetkező Najef herceg most lesz majd trónörökös, ő 1954 óta foglalkozik a belügyminsztériummal, 1970 óta miniszter, előtte miniszter-helyettes. Ő jövőre lesz nyolcvan. A hétvégi lapok foglalkoznak az személyiségével. New York Times, Economist, CFR.

Bárhogy is nézem előbb utóbb (5-10 év) valamiféle paradigma váltásnak kell történnie, és a második generációból kell majd uralkodót választani az ibn Szaúd családnak. Több száz potenciális örökösről van szó, ahol persze vannak rangsorok, esélyek, de mégis gyakorlat, példa, nincs.

Azt pedig senki sem vitatja, hogy Szaúd Arábia eszméletlen fontos szerepet játszik a közel-keleti regionális politikában lásd Irán, Arab Tavasz, Palesztína, de még Paksiztán/Afganisztán esetén is. Az olajtermelés kiesésétől nem félek, az mindenkinek érdeke, persze a benzin még drágulni fog.

Sokkal inkább aza fontos, hogy az ország a belső probléműáival lesz elfoglalva akkor a fent említett külpoltikai relációkra jutó figyelem, erőfeszítés, pénz és szándék csökkenni fog. Ez pedig további instabilitáshoz vezethez. És talán ez a lényeg, hogy Szaúd Arábia mindig a status quo fenntartása mellett lépett fel, és erre most is nagy szükség van a közel-keleten.

1 megjegyzés:

Link Elek írta...

egy orszag stabilitasa szempontjabol a legfontosabb a "regular, peacefull transfer of power"
ez igy hangzik el az amerikai elnok beiktatasi unnepsegen.
ezt kina, de meg iran is erti.
szenilis venemberek nemhogy nem tudnak valaszolni az orszag problemaira, de meg sem ertik oket. az ember meg olyan, hogy oregszik :)