csütörtök, március 31, 2011

Amerikai műveletek és azok hatása Afganisztánban

Nem tudtam jobb címet adni. Itt egy unclassified sorozat arról, hogy mit gondoltak 2010 szeptemberében az ISAF-ben a 2011-es feladtokról. A már sokat emlegetett key terrain districtek vannak benne, mindjárt Baghlah-Jadiddal és Pul-e Khomrovsl kezdődik. Minden Afganisztánban megfordult katona legalább egyszer látta ezeket (na jó, akik törzsbeosztásban vannak), sose hozzuk haza hivatalosan, mert nem adták parancsba, vagy mert nem szabad, vagy mert nincs kronosz? Érvek vannak, megoldás nincs. Nem tudom, de nem normális. Meg kell várni, míg felteszik a netre, mint most :) Az ISAF terve ezeknek a járásoknak a megtartása, javítása volt.

Addig is ANSO ábrája 2010 szeptemberéből az országban működő Afghan Local Police/Village Stability Operations helyekről.


A Wired-ben itt egy cikk Logárról, amely egy ilyen key terrain districtben mutatja, hogy mi a frankó (New Afghanistan Plan: Hole Up in Fortress Districts) Csak egy dolgot emelek ki belőle, ami Baghlanban is megtörténhet:
Meanwhile, a well-regarded U.S. State Department official named Ron Barkley set up shop in a corner of the outpost and began helping build a district government from the ground up. Under Barkley, one inept subgovernor was shown the door and a new, more competent district leader brought in to lead a rapidly expanding district administration that now includes an elected development council headed by a prodigiously bearded former Afghan air force colonel. 23,000 kids attend district schools — 5,000 of them girls.

Mi? Jön az amerikai külügy és elkezdi majd mentorálni a a járásái vezetést. Érdekes lesz, ha így lesz.

A megnövelt amerikai haderő, annak is különleges erők komponense aktívan harcol a tálib középvezetők ellen. A hatás? visszamennek Pakisztánba, vagy átállnak. Meddig? Ez kérdés, de rövidtávú eredmények kellenek.

Itt egy cikk Észak-Afganisztánról, ahol a 209 dandár parancsnoka szerint: the armed factions far outnumbered the Taleban in the region he covered, and were playing both sides according to how it suited them.

Biznisz lett átállni. Mondjuk ez Baghlanban kisebb probléma, mert itt vannak "igazi" ellenállók, akiket meg kell "győzni".

A tálibokra abszolót hatással van ez megnövekedett figyelem. Ezen a vonalom ez a legkérdekesebb amit az elmúlt időkben olvastam: Signs of Strain as Taliban Gird for More Fighting. Az elmúlt hetekben Quettában három olyan tálib parancsnok halt erőszakos halált,a ki Marjában aktívak voltak. Egyes verziók szerint a CIA nyírta ki őket, a másik verzió szerint a ISI, mivel annyira meggyötörték erőiket az amerikaiak, hogy a megadáson/átálláson gondolkodtak. Nem tudom, de ha már Quettában is hullanak a tálib parancsnokok, az gáz.

Summa: Nem tudni mennyire sikeres az amerikai csapatnövelés és stratégia, de rossz hatással van a tálibokra rövid távon, az biztos.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egeszen varatlanul ( szamunkra) megjelent itt egy allamtitkar a magyar KUM bol. Fiatal jo arc jol beszel angolul tajekozott es bevallalos.

Valahogy igy kepzelnem el a magyar dilomatat/politikust minden szinten.
Kivancsi vagyok a magyar hivatalos media hogyan fogja ezt le kommunikalni ha le fogja egyaltalan.

Udv

FB

A. Molnar írta...

Jo erzes ilyet olvasni. Ha bevallalos, akkor elobb vagy utobb a media kozeppontjaba kerul, vagy valikit zavarni kezd es a sullyesztobe. Mindenkeppen kitartast a jo arcnak!

Névtelen írta...

ALP - az elképzelés talán nem rossz, a kivitelezés... hát hagy maga után kivetnivalót.

Összekapcsolták az ALP-t a tálibok reintegrációjával, ami elég érdekes helyzeteket teremtett:
- önmagukat táliboknak kiadó fegyveresek jelennek meg és "adják meg" magukat, majd csatlakoznak az ALP-hez, kapnak pénzt, paripát, fegyvert - miközben nem mások, mint valamelyik hadúr fegyveresei, akik most már állami pénzen szolgálják a gazdájukat;
- előfordul, hogy a valóban a tálibok oldalán harcoló, majd a fegyvert letevő harcost törzsileg inkompatibilis faluba helyezik ALP szolgálatra.... az álmoskönyv szerint sem fogadják őket kitörő örömmel;
- a tálibok által küldött, kizárólag az információ, az egyenruha stb. megszerzése céljából küldött harcosokról már nem is érdemes szót ejteni. Az NDS biztonsági átvilágító munkája kb. egyenlő a zéróval.