csütörtök, február 10, 2011

A magyar PRT vége?

Gondolom adhatok ilyen szenzációkereső címet, ha a Népszabadság is ezt tette ma. Dunai Péter Afganisztán: nem kellünk? A magyar katonák az elsők között pakolhatnak és indulhatnak haza címmel írt cikket.

Valahogy nem tudom jól megítélni, hogy mikor mi számít nagyon érdekesnek. Hétvégén volt Münchenben az éves biztonsági/biztonságpolitikai konferencia, amiben a hírek szerint Hamed Karzai bejelentette, hogy a PRT-kre tovább nincs szükség Afganisztánban, mert akadályozzák a fejlődést. A NATO nem reagált (természetesen érdemben). Ez egy bomba, de én nem foglalkoztam vele.

A Népszabadság cikk részben erre a hírre rímel, némi magyar beütéssel, ahogy az kell.

Mi igaz Karzai bejelentéséből? Tegnap meghallgattam az államfő kicsit unalmas előadását, és persze kiderült, hogy nem erről van szó (azóta látom, hogy olvasni is lehet ezt). Miről? Marton Peti szépen összefoglalta és le is írta, úgyhogy inkább őt idézem:

• Az afgán kormány álláspontja évek során formálódott ki ebben az ügyben.
• Most már több tapasztalat és információ alapján formálhatnak véleményt.
• Csak az afgán kormányon keresztülfolyó pénzekért lehet felelős az afgán kormány, mind a donorállamok adófizetői, mind az afgán állampolgárok felé.
• A párhuzamos struktúrák azért vannak, hogy segítsenek Afganisztánnak. Hogy javítsák a kormányzás színvonalát. Ám a hatás sajnos ennek az ellenkezője. Fékezőleg hatnak az afgán kormányzás fejlődésére, kihívást jelentenek számára. Az afgán emberek elbizonytalanodnak azt illetően, ténylegesen kinek a kezében van a döntések hatalma.
• Afganisztán szuverenitása jelenleg megosztott a nemzetközi közösséggel.
• De 2014-hez közeledve az a cél, hogy Afganisztán ebből a felelősségből minél többet vegyen át. Úgyhogy efelé haladva a magán biztonsági cégek alkalmazása, vagy például a Tartományi Újjáépítési Csoportok tevékenysége akadályt jelent a cél elérésében.
• Ezért így kell lennie, ahogy előrehaladunk: több felelősséget és több terhet kell vállalnunk. A 2014-es esztendővel kapcsolatos vízió kötelez erre. Ezért tehát igen, a párhuzamos struktúrák akadályt jelentenek az afgán képességek növekedése szempontjából.


Azaz a PRT-k, érdemeik elismerése mellett, ahogy az be lett jelentve Lisszabonban, 2014-re szépen kimúlnak majd. Mi lett ebből a nemzetközi média önhergelése alatt?

Karzai PRT Disbandment Call Raises Concerns
, "Karzai Seeks End to NATO Reconstruction Teams, stb.

Mi a lényeg? 2014-re kivonulás, de előtte lépésről lépésre a ISAF átadja az országot az afgán biztonsági erőknek. Ez fog megkezdődni idén márciusban, erről (is beszélt) Karzai.

OK, ok, de vissza a Népszabadság cikkhez. Benne vannak ezek a dolgok, + a magyarok most látnak hozzá a MaxxProk átvételéhez (ez nagyrészt megtörtént már), igen én már utaztam is vele :) + 2012-től megy ki két magyar Mi-17-es személyzettel együtt részben a magyar PRT támogatására.

A kép nem az enyém, de csináltam egy pár ilyet. Tényleg, miért is nem rakom fel ide őket?

Itt álljunk meg egy szóra. Az igazi szenzáció ez a cikkben. 2012-ben tehát a HM tervezi , hogy lesz magyar PRT. Ahhoz képest, hogy felmerült a megszüntetése tavaly, hogy aztán csak fél évre hosszabbították mandátumát (áprilisban lejár), ahhoz képest, hogy lassan elfogy a fejlesztési pénz, nos végre egy jó hír. JÓ HÍR.

Dunai még kitér, hogy Baghlanban és északon megjelentek az amerikaiak hatalmas erőkkel és közösen a szövetségesekkel és az afgán erőkkel több offenzívát indítottak Baghlan megtisztítására + a cseh és lengyel katonai erő növelésre.

A lényeg, vagy ha tetszik a másik szenzáció, hogy Dunai úgy értesült, Baghlan lehet az egyik első tartomány, amit a ISAF átad az afgán erőknek. Ez megkönnyítené a magyar kormány dolgát.

Megjegyzem és másképp értesültem. Az elsők között Badakshant és Ghor tartományt emlegették kint Afganisztánban. Baghlant nem emlegették az első között, mert itt még csak most jutottak el oda, hogy megtisztítsák a tartomány zűrös részeit, 2011 lesz az aév, amikor azért mennek majd a harcok, hogy ezeket megtartsák, és közben elkezdődhet az építkezés. Szerintem Baghlan északon az utolsók között Kunduzzal és Faryabbal együtt lesz átadva 2013-2014 környékén. Erre kellene készülnünk mandátumban, erőforrásban, fejlesztési forrásokban.

Egyébként lebegjen előttünk a litván példa Ghor tartományban. Ott 2012 végére tervezik az átadást, és a PRT feloszlatását (akkor mindjárt ellent is mondtam magamnak, mert Ghor nem lesz a elsők között). Ghor az a hely, ahol tényleg nincs semmi, még ellenállók sem nagyon, összesen 100 km út van. De mit húztak nagyon alá a litvánok: Defence ministry spokeswoman Danguole Bickauskiene cautioned that Jukneviciene was not referring to an outright pull-out from Afghanistan. "This is only about withdrawing the soldiers from Ghor province," Bickauskiene told AFP. Azzal ez nem jelenti azt, hogy Litvánia ki is vonul.

13 megjegyzés:

smalladam írta...

ghorban tényleg az égvilágon semmi nincs, 2009-ben az ott lévő NATO és afgán rendőrök összesen nem voltak ezren, ANA nem is volt.

Névtelen írta...

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/honved-vezerkar/hirek/amerikai-elismeres-a-magyar-prt-nak

Gratulálok a PRT parancsnokának!

Zig Zag

Névtelen írta...

"A kép nem az enyém, de csináltam egy pár ilyet. Tényleg, miért is nem rakom fel ide őket?"

Tényleg, mért nem ?

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/24277/kierdemeltek-az-elismerest

Azért az OMLT is odatette magát! Nekik is kijár a gratula.

Névtelen írta...

Nem értem, miért ír mindenki névtelenül, na mindegy, az OMLT-s gratulával messzemenőkig egyet értek, a népszabis cikkben semmi nincsen alátámasztva, ez viszont jó WP!
- szabadi -

Névtelen írta...

Hat ez igencsak vicces. A velejeig korrupt afgan kormany mint a segelyek elosztoja. Nevetnem kell. 4 eve probalkoznak ezzel a trukkel, hogy mindenki menjen haza szepen es csak a penzt adjak nekik oda. Majd ok jol elszamolnak vele.

Afganok meg a szabalyos elszamolas. Meg viccnek is rosz.
Most koroztetnek itt egy listat alig 20 nevet tartalmaz meg egy megjegyzest hogy ezek az emberek tobb millio dollarral nem szamoltak el a afgan nemzeti bank fele keretik nekik nem adni vizumot. Meglepodnek ha kozuluk akar egy is meg az orszgaban lenne.

Az OMLT nek meg a KMCS nek respect. Ok legalább csinaltak mást is a kutfuras iskolafal epites kombon kivul

Maradtam tisztelettel

Flashbang

Névtelen írta...

Flashbang: Ezek szerint te is ugy gondolod, hogy ott csak fegyverrel lehet rendet teremteni?

Névtelen írta...

Flashbang:

Az OMLT és a KMCS hasznos, de talán le kellene lőni az összes afgánt, hogy ne kelljen piszmogni a PRT-nek?
Mi alapján nyilvánítasz ilyen véleményt?

PRT Man

Névtelen írta...

Flashbang: Kezdesz félremagyarázni dolgokat! Nekem az jön le a hozzászólásaidból, hogy "csak" a KMCS és az OMLT ér valamit, a PRT meg semmit. Ha nem így gondolod, akkor talán fejtsd ki.

Névtelen írta...

FB

For the last 50 years or so war has been about much more than shooting.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Flashbang: Egyébként a linket az OMLT-s elismerésről is én tettem be! Nem véletlenül!
T (akivel vitatkozol! :))

Névtelen írta...

Engem az bosszant, amikor Karzai felelősségről beszél. Abban a pillanatban, amikor valamiért vállalni kellene a felelősséget, akkor rögtön a nemzetközi közösségre mutogat. Pedig rengeteg olyan téma van, amiben neki és a kormányának kellene intézkednie: fejlesztések, reintegráció, civilek háborús kárainak kárpótlása ..... A korrupcióról nem is beszélve. Még több pénzt akar, miközben azzal sem tud elszámolni, sem eredményt mutatni, amit "kézhez" kap.
T

loislane írta...

Bocs, hogy egy kicsit leragadtam ennél a témakörnél, de annyira vége a magyar PRT-nak, hogy áprilisban már elkezdi a felkészülést a következő váltás, szeptemberben mennek. Szóval odébb van az még.