vasárnap, december 19, 2010

MIniszteri vizit Baghlánban

Hende miniszter meglátogatta a PRT-9-t és úgy látom még az összes fontosabb missziót is. A hm kommunikáció két cikket szentelt a ügynek. Vele volt az amerikai nagykövetasszony is. Ennyire érdekli az amerikaiakat a dolog.

2008-ban mikor tagja voltam az akkori Szekeres delegációnak, akkor is jött az akkori nagykövet asszony. Nagyon érdeklődött a OMLT-k és a ANA egységek iránt. 10 hónapra rá megkezdte működését az OMLT és ennyi idő ahhoz is elég volt, hogy Kilagay bázis elkészüljön. Ennyit a javukra írhatunk, hogy ha egyszer fontos nekik valami, akkor arra odafigyelnek. És mindenki csinálja a rendszerben. Van aki a nagyhalakkal foglalkozik, van aki a kicsikkel. Ok, a cikkek.

Az első a kintiek biztonságának növeléséről szólt, a cikk az első MRAP-ek megérkezéséről szól. 10 darabról. A következő 46 MRAP és Humvee lesz vegyesen. Ez a hír MTI most látom. Nem derül ki belőle, hogy melyik egységek fogják kapni ezt a sok járművet.

A másik cikk jóval részletesebb, ezt a PRT-9 kommunikáció készítette. Eredményekről, tervekről szólva. A cikkből kdierül, hogy MRAP-ek mellett tovább fokozódott a katonák biztonsága: A katonák örömét fokozta az, hogy a korábban megígért kevlár- sisakok is megértekeztek a látogatás napján.

Valakik évek óta úgy ítélték meg az honvédségben, hogy a kevlár sisakok nem kellenek mindenkinek Afganisztánban. Csak azoknak szükségesek a PRT-ben, akik kijárnak rendszeresen: force protection, CIMIC, felderítők mit tudom én. A társaság másik fele a MH-ban rendszeresített acélsisakot hordta. Mert ők ritkán hagyták el a tábort. Nem tudom mi történhetett, hogy most egyszerre szükség lett ezekre a sisakokra. Állítólag az augusztusi halálesetek után vonták le a következtetést, hogy ennek az állománynak is újítani lehetne. De nem igazán értem, hogy miért akkor, hiszen egy RPG támadástól nem ment egy kevlár sisak sem. Ennek az lenne az üzenete, hogy megint csak valami után reagálunk és nem előtte (lásd még a tűzszerészrobot esetét).

Az első széria kevlár sisakot még 2003-ban vagy 2004-ben vették. Mielőtt az első váltás könnyű gyalog századot kiküldték Kabulba. Hat éve. Mennyi izzadó koponyát látott azóta.

A miniszter új érdemrendet alapított és adományozott mindjárt. Ez a jó. Ezek szerint még nem volt ilyen. Tárgyjutalmat kaptak csak a kiemelkedően teljesítők? Néha az az érzésem (valójában inkább gyakran), hogy nem merünk büszkék lenni arra, ami, aki jó. Az is igaz persze, hogy gyakran viszont azok kapnak kitüntetést, azokat emelik ki, akik nem érdemlik. Szóval a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel okos ötlet, jó dolog, és még jobb lesz, ha mindig csak azon kevesek kapják akik valóban rászolgáltak.

És itt egy csoportkép. Simán elmentem volna mellette, de egy dolgon megakadt a szemem. Lippai parancsnok pisztolya elég szokatlan, sajátos hangulatot ad a képnek. És egyben jelzi, hogy a delegáció valami jó helyen járt a világban :)

11 megjegyzés:

smalladam írta...

azt megértem, ha összhonvédségi szinten nem is sikerül lecserélni az összes sisakot, meg beszerezni legalább az alap optikai felszereléseket (éjjellátó, fegyverirányzék).

de azt egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogy a misszióban részt vevő katonáknak ezt alapfelszerelésként képtelenek voltak biztosítani.

egyébként én is úgy hallottam több helyről is, hogy az augusztusi merényletnél a sisakokkal volt para.

Névtelen írta...

Ha egy kicsit jobban megnézed, akkor a VKF-nek is van combtokja, csak nem nagyon látszik. Ő és a PRT pk csak katona a képen. A civileknél valószínűleg nem volt fegyver. Ha beülsz a járműbe, akkor egyszerűbb a mellkasról előhúzni a pisztolyt, mint a combtokból, vagy az övedből. Szerintem a kép érkezéskor, vagy távozáskor készült, mert tárgyaláskor - általában - le szokták venni a védőmellényt és a fegyvert sem szokták villogtatni.

Névtelen írta...

Elnézést, ahogy elnéztem a többi képet is, nem is combtok volt a VKF-en, hanem normális övtok. Onnan még nehezebb előhalászni a pisztolyt, ha beült a kocsiba.

Max írta...

Jogos a komment, de az arcodba figyelő fegyver ellenérzéseket kelthet, még a találkozó végén is. Sztem, ha ilyen képet szeretnének a kormányzóval, akkor azt cucc nélkül tegyék.
Ém meguntam várni a kevlár sapkára és vettem egyet...
Uff

Max írta...

jaaa!!!
Vajon Madzsid papát elhívják télapónak?:)

Névtelen írta...

small igazad van szerintem, az a gáz, hogy akik a döntéseket hozzák, mindig csak utólag reagálnak, ez nem is a miniszter és a minisztérium felelőssége, hanem szerintem inkább a parancsokoké, akik itthonról irányítanak.

Ha odamentek volna a miniszterhez, hogy bocs, 120 sisak kell, nem milliárdos tétel, életeket menthet, a miniszter nem mondott volna nemet. De ha megkérdeznénk Tömbölt vagy Havrilt, valszeg azt mondanák, hááát mi ezt nem is tudtuk, nem jött róla papír.

Miért nem tud ez normálisan működni? Emberéletekről van szó.

Combat Gear Admin írta...

Bevett módszer ez a mellkasra rakott pisztoly. De ami érdekesebb, hogy hogyan rakta fel oda, lévén régi típusú mellényt visel, amin nincs külső rögzítési pont.

Névtelen írta...

odaragasztotta? :)
wp

Névtelen írta...

Max: Az arcát elnézve nem örül, hogy fényképezik. Az öltözetből ítélve valaki már az utolsó utáni pillanatban találta ki a csoportképet. A többiek sem valami fotogének a repeszállókban.
Az ürge meg úgy ragasztotta oda a pisztolyát, hogy szabálytalanul, a "haspáncélon" kívül csatolta össze a két nagy tépőzárat, amire már rá lehet csúsztatni az általa viselt gyors tokot.

Névtelen írta...

Az ürge a pisztoly gyorstokkal nem más, mint Lippai parancsnok és nagyon jellemző a mosoly a tekintetében.

Névtelen írta...

Ha már sisak:-)

http://www.honvedelem.hu/popup.php?img_url=files/9/kabuli_1n_1293009474.jpg