csütörtök, október 07, 2010

Szlovén fegyveres erők nemzetközi missziókban

Nem tudom, hogy csinálják a NATO tag szlovénok, de szűken vett kül- és biztonságpolitikai érdekeiknek megfelelően a Balkánon vannak jelen az erőik 80 százaléka.

Az elég szokatlan, hogy így pontosan megadják, hogy merre hol van egy tblázatban. Magyarországon sem titok, hogy hol mennyi katonánka van körül belül, de a HM honlapján sajnos nincs fent ilyen nett táblázat a létszámokról. Ja, de a szlovénok havi bontásban teszik közzé, sok értelmes nincs ( a 4 vagy 6 havi váltási rendszer miatt), de mindenképpen akkurátusságra vall.

A szlovén védelmi minisztérium adatai szerint szeptemberi adatok szerint 449 katona van misszióban, ebből 70 Afganisztánban, 16 fő más Balkánon kívül missziókban, a maradék a Balkánon.

Egy gyors keresés szerint a szárazföldi ereje, majd akkor mint Magyarországé: 9237, ennek 18% tartalékos.

Van fent táblázat az összetételről, sázalékra, darabszámra lebontva: tisztek 15,8, tiszt-helyettesek 26,5 katonák 41 százalék, 6 százalék civil és 9 százalék egyenruhás specialista, bármit jelentsen is ez.

Hozzáteszem, ez csak fegyveres erők, a minisztérium nincs benne. Akkor viszont a harcoló erők szám a kisebb mint a magyar.

A szlovén hadsereg 3 dandárból áll, az 1. és a 72. hadosztély és egy légvédelmi és repülő dandár.

2007-es adat szerint a GDP 1,7 százalékát költötték a hadseregre, azaz 550 millio EUR-t.

Szlovén GDP per fő 2010: 28.000 USD
Magyar GDP per fő 2010-ben: 18.000 USD
Adatok innen

Tanulság: Többet kell dolgozni, hatékonyabban kell dolgozni, aztán többet kell költeni a hadseregre, aztán odamehetnek misszióba, ahol Magyarországnak elsőrendű érdekei vannak. Szlovénia valahogy megteheti, hogy ott missziózik, ahol fontos neki. De ez nem olcsó. Sokat költ a hadseregére, gondolom megbízható partner,és ezért van választási lehetősége.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kunduz kormányzót felrobbantották, 20 civillel együtt Taloqanban

Névtelen írta...

Hja kérem ott nem mondhatta volna el a honvédelmi miniszter hogy "NATO kompati tibi látásunk".

Vannak országok ahol működik az állam, a titkos szolgálatok és a hadsereg. Azt aki ezeket nem rendeltetésszerűen használja saját párttársai dobják fel a sajtónak, nehogy magával rántsa az egész pártot. Persze ott a hazugság is hazugság. De ez annyira evidens, hogy fáj leírni.

Bálint