szerda, október 06, 2010

Nemzet és védelem tartalomelemzés

Eredetileg csak akartam írni az utolsó adásról, de aztán elszomorodtam és ez a posz lett belőle.

Nemzet és védelem október 1.
Az első anyag a mostani ENSZ közgyűlésről szólt. Azon gondolkodtam, hogy ez a téma tipikus külpolitikai téma, aminek egy híradóban vagy egy Panorámában is helyet kaphatott volna. Nem baj, legalább itt szóltak róla. A riport aztán az ENSZ történetével foglakozott. Ezt tekertem, kb 6. percnél visszatért az ENSZ aktualitásához, és az esetleges magyar tagsághoz. 6.30 perces bejátszás zusammen.

Utána megszólalt Erdős André, a volt ENSZ nagykövet, aki ott volt a 90-es években a jugo polgárháború után, amikor 92-93-ban ideiglenes BT tagok lettünk. Van egy jó kérdés a riportban, miszerint a BT tagoknak mennyi fogalmuk volt Jugoszláviához. André válasza semennyi, tudatlanok voltak. M.o. azért dolgozott, hogy mindenki jobban informált legyen. Sikerült? Nem tudtuk meg.

A második kérdés, mit gondol Erdős az ENSZ BT ideiglenes tagság kapcsán, mik lesznek a lehetőségeink ha összejön a dolog. A 24 perces anyagból el is ment 12.

Második téma: A magyar tartalékos rendszer, rövid bejátszás, majd Simicskó államtitkár nyilatkozik. Szenes nyilatkozik a NATO csatlakozásról, Simicskó nyilatkozik. A lényeg, ami már korábban is elhangzott, azokat kell megszólítani, rendszerbe venni, akik már szolgáltak szerződésesként a honvédségben. Nagyon fontos, hogy munkáltatói rendszerről beszél utána az államtitkár. Elhangzik a francia példa, az angol példa, néhány konkrétummal.

Miért jegyzetelem ki a műsort. 19.00 percnél van vége. Az utolsó bejátszás egy katonai zarándoklat Makkosmáriáról.

Nemzet és védelem: szeptember 24.

Első anyag: A NATO története a következő lisszaboni csúcs kapcsán. 6:55 hosszúságban.
Második téma: Energiabiztonság, Nabucco, Orbán Viktor nyilatkozik az AGRI vezetékről (azeri, grúz román, magyar, gáz vezeték), Nabucco sztori, aztán szakértő nyilatkozik a gázhelyzetről. 19.00-ig, hét percen keresztül.
Harmadik anyag: a jövő, a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, zanza.

Nemzet és védelem: szeptember 17.


Első anyag: Kilián Nándor nyilatkozik, aki Gripen pilóta a kecskeméti bázis parancsnoka, az most kiment kabuli reptéri misszió parancsnoka. Arról beszél, mit fogunk csinálni a kabuli reptéren. A riporter elég unott, fakó hangon kérdez, mint aki felolvassa csak. 7 perc.
Második anyag: Népesség fogyás, demográfiai problémák, EU-bevándorlás. bejátszás 11.00ig. Utána Rózsa Erzsébet munkatársam nyilatkozik arról, hogy kerültek muszlim bevándorlók Európába. 18.00.ig
Harmadik anyag: Interjú a ZMNE rektorhelyettessel a Ludovikás hagyományokról,a ZMNE következő évéről, de ahogy hallgatom arról beszél, hogy megindult a hagyományteremtés, mert nem csak belbecs a fontos, hanem a külcsíny is.
Negyedik anyag: Érdekes emberek nyilatkoznak arról, hogy kinek mit jelent a biztonság.

Jó. Ezt a műsort ebben a formájában nem fogja senki nézni, csak aki odatéved. A földgázos anyagnál a szakértő nyilatkozata alatt gázcsöveket és mérőórákat lehetett látni. Értem, tudom, hogy milyen nehéz lehet érdekesen mutatni ezt.
Úgy tűnik mintha a szerkesztőknek nem lenne ötletük, hogy mivel töltsék meg a műsort.

Azért írtam az időket, hogy lássuk, mennyire vontatott a műsor. 5 perces riportok. elnyújtott bejátszások. Minden info jó volt és korrekt volt, de ezt nem nézik meg azok, akik potenciális katonák lehetnek majd, vagy akik nem katonák, de kíváncsiak lennének a helyzetre.

Ami témák voltak, mind jók és érdekesek voltak. Magas színvonalú, jobb mint a Panoráma, hibátlan voltak a felkonfok és képeket kísérő szöveget. Tényleg példa nélküli nekem Engem érdekeltek is legalábbis, akik beszéltek, szakértőik voltak a témának, a műsorvezető jó kérdéseket tett fel, de manapság senki sem néz egy beszélő fejet 2 percnél tovább (kb. szerintem). A témákat rövidebbre kellett volna vágni. Minek elmondani az ENSZ és a NATO történetét egy bejátszásba. Miről fog szülni legközelebb a műsor, amikor a NAToról lesz szó?

Miért nincsenek katonai rövidhírek? Hol vannak a harckocsik, a vadászrepülők, a hadihajók, a friss hírek és képek a különböző NATO, EU akármilyen műveletekről. Miért nincsenek hírek és képek aktuális konfliktusokról? Kalózok, Darfur, Kongó, Afganisztán, Irak, Korea, hogy csak néhányat mondjak. Fél percekben, pörgősen. Nincs képanyag? Más akadály nem lehet, mert hírek vannak dögivel.

A műsor jelenlegi formájában sokkal inkább egy külpolitikai műsor, ami az értelmiségnek készül, mint egy ismeretterjesztő, népszerűsítő katonai műsor, amely a magyar honvédséggel, biztonságpolitikával, és a világ hasonló témáival foglalkozna. Nem baj, ha ilyen marad, csak csalódás azoknak, akiket a katonai dolgok miatt ülnek le és pocsolyán keresztülhasító vagy ugrató 40 tonnás harckocsikat akarnak látni, meg lassított felvételen kirepülő lőszerhüvelyeket.

Nem volt hír, hogy hogy bővül a felajánlás, mik lesznek az új felajánlások, az afgán helik képzők nyilatkozhatnának. Lehetne anyag a megmaradt magyar haditechnikákról. Újakról és régikről, szép sorban számba venni mindent. Tűzszerészrobot? Páncélozott mentő Merci? MRAP? Kalasnyikov modernizáció? UAV-k? Hadititkok ezek? Vagy csak nem tudja senki a seregben és szerkesztőségben, hogy mi az a sok minden, amit már megírtak ezekről? És ezért inkább semmit sem mernek mondani?

Szerkesztők! Csináljanak érdekesebb, pörgősebb műsorokat! Ha nincs ötletük írjanak és segítek. Én is, és másik kb két tucat ember, akit ismerek és ingyen és boldogan segítene.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem tudom, én úgy vagyok vele, hogy örülök annak is ami van. majd lehet idővel rájönnek, hogy milyen új témák vannak még és akkor még jobb lesz.
Persze lehetne egy kicsit pörgősebb, tényleg sok az interjú.
z.

Névtelen írta...

úgy tűnik az olvasók közül senki sem nézi a műsort. hehe

Névtelen írta...

DE bizony nézi és egy-kettőnek van némi ráhatása is. De szarból nem lehet várat építeni. Először rendet kell tenni fejekben, helyekben és utána remélem lehet tovább fejleszteni a műsort.

Névtelen írta...

Hát ezt örömmel hallom. Szerintem néhány dolgot lehetne már most változtatni, minden nagyobb erőfeszítés nélkül
wp