vasárnap, október 17, 2010

Magyar tanulmányok Szudánról

Jó, revideálom magamat, vannak olvasnivalók a még a neten. Az egyik csoportot Besenyő János cikkei alkotják. Besenyő maga is dolgozott misszióban Szudánban, Darfúrban, elnézve a képeket jó helyeken járhatott. Itt vannak a linkek időrendben visszafelé 2010-ből, 2009-ből, 2008-ból, 2007-ből.

Besenyő János mellett itt van Türke András tanulmánya 2007-ből, ami kifejezetten a darfúri krízisről szól. András briliáns gyerek, tartott egy előadást is annak idején a Külügyi Intézetben. A tanulmány alcíme: Az Európai Unió tapasztalatai és tervei a térségben és az induló EUFOR Csád KAK művelete, ami rávilágít, hogy András milyen szemszögből elemzi a darfúri konfliktust. Jó térképek vannak a tanulmányban, nagyon aprólékos.

Végül az érdeklődők számára nálam van Csicsmann László, a Corvinus docensének tanulmánya: A darfúri konfliktus belső mozgatórugói és a nemzetközi közösség reakciója címmel. Ez egy 20 oldalas jó alapos tanulmány, aminek az első felében két olyan kérdést feszeget a szerző, ami a mostani konfliktusnak a történeti gyökereire világít rá. Az egyik fejezet a "A törzsiség és a természeti erőforrásokért folytatott harc Darfúrban" címet viseli, az 1970-80-as évek polgárháborúját tekinti át.

Egy másik tanulmány 2008-ban íródott TDK tanulmány, ahol a szerző, Király Péter a darfúri konfliktust az "új háború" téziséire applikálja (vagy fordítva?). Legtöbbünk számára a kérdés persze az, hogy mi az az "új háború". Talán majd a szerző itt elmondja. A lényeg, hogy a tanulmány a szakirodalmi apparátus alapján nagyon profi, itt vannak a legjobb folyóiratok,úgyhogy valszeg a konklúziókkal és a tényekkel sincs probléma. Ha valakit érdekel ez a két írás, küldjön egy mailt a waape kukac yahoo pont comra.

Éljen a kicsiny de elhivatott magyar Szudán szakértő közösség!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Neuer Krieg
http://www.bpb.de/themen/GMQL0X,0,Das_ver%E4nderte_Gesicht_innerstaatlicher_Konflikte%3A_Neue_Kriege_Gewalt%F6konomien_und_Terrorismus_.html

Kaldor 2000, Münkler 2005.

Az én értelmezésemben 4. generációs hadviselés.

Balint

Névtelen írta...

Nem tudom, egyik sem értek, de valahogy a 4GW nekem sokkal szűkebb. Hadviselés, azaz valamelyik félnek a hozzáállása a konfliktushoz. Az új háború ehhez képest inkább leírása, általános jellemzők keresése napjaink harmadik világbeli konfliktusaihoz.

Vannak átfedések a kettő között, akár a jelleg, akár a szereplők tekintetében, de szerintem másról szól a kettő. De mindjárt írok egy mailt Király Péternek, hátha beszáll valami okossággal.
wp

KP írta...

Igazából nehéz tisztázni, mert mind az új háborúk, mind a 4GW-5GW terén elég nagy eltérés van az egyes szerzők fogalomhasználata között is.

A 4GW már csak a fogalom eredete miatt is inkább nyugati (amerikai) hadtudományi kifejezés, míg az "új háború" inkább társadalomtudományi. A kettőnek persze jókora közös metszete van: alacsony intenzitás, sokszor aszimmetria, gerilla- és COIN-hadviselés, civilek, technológia szerepe stb.

Ami szerintem a fő különbség, hogy a 4GW elsősorban a nem-állami vs. állami szereplő dimenziót helyezi előtérbe, illetve egy gyakorlatiasabb (hadtudományi) keretet, addig az "új háborúk" inkább érdeklődik a nem-állami vs. nem-állami (esetleg nem-állami vs. rezsim) szereplők közti konfliktusok iránt, és közvetlen katonai válasz helyett inkább a lokális és globális társadalmi-politikai-gazdasági háttér elemzése érdekli. Vagyis valóban hasonló jelenségekkel foglalkozik a kettő, de némileg más szemszögből.

Azzal együtt, hogy mindkét fogalom megérdemelten kapott kritikákat, az "új háború" nekem is egy tágabb, átfogóbb társadalomtudományi megközelítést jelent, ennek néhány előnyével (tudományos szempontból átfogóbb), illetve jópár hátrányával együtt.
KP

Névtelen írta...

Igen, erre a hadtudományi-társadalomtudományi megközelítésbeli különbségre akartam utalni, csak nem tudom ilyen elegánsan megfogalmazni magam. Köszi Péter
wp

Névtelen írta...

Kiss Álmos Péter doktorandus társam írását ajánlom szíves figyelmetekbe - pont ebben a témában írja a doktoriját -

http://hadtudomanyiszemle.zmne.hu/?q=hu/2009/2-evfolyam-2-szam/hadmuveszet/generaciok-hadviselesben-%E2%80%93-negyedik-generacio

Üdv, Zig Zag

Névtelen írta...

egyszer kellene szervezni egy zrinyis biztonságpolitikai konferenciát, vagy valami blogger biztonságpolitikai konferenciát.
wp

Névtelen írta...

Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy saját képelemet szerint 4GW = Gerilla hadviselés + Információ Technológia + Globalizáció
+ Ideológia

És már ott is vagyunk a neuer kriegnél.

Szerintem.

Ami meg a biztpol konferenciát illeti már régóta szeretnék, eddig nem volt fogadókészség, de most talán.

Bálint

Névtelen írta...

Hol nem volt fogadó készség? A Zrínyin? Hát akkor csináljuk máshol. Forumot most elég könnyű találni ehhez.
wp

Névtelen írta...

Ha konferencia, akkor csak a hely szelleme miatt is tennék a ZMNE-n egy próbát.

Írok róla valami koncepciót vasárnap.

Balint