kedd, október 19, 2010

50 MRAP Afganisztánba

Még nem láttam a nyomtatott Magyar Nemzetet, de ami felkerült a a netre az 50 MRAP-ről az ennyi:

Minden eddiginél nagyobb erősítést kap az afganisztáni magyar misszió a térségben kialakult háborús helyzet és az egyre intenzívebb NATO-hadműveletek miatt – tudta meg lapunk. A magyar katonák az amerikaiaktól több mint ötven MRAP típusú páncélozott csapatszállító járművet kapnak használatra, amelyeket a Magyar Honvédségnek kell felszerelnie korszerű, M2-es gépfegyverekkel. A csúcstechnológiát képviselő Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) járművet a speciális körülményekre, a katonákat veszélyeztető, házilag barkácsolt, és az út mentén elrejtett robbanószerkezetek (EID) elleni védelemre fejlesztette ki a Force Protection Inc. A jármű alvázát ugyanis „V” alakúra képezték ki, mint a hajók alját, hogy az aknarobbanáskor keletkező energiát és légnyomást oldalra vezesse el – olvasható a Magyar Nemzet 2010. október 19-i számában, melyből további részleteket is megtudhat.


1. Nekem az 50 darab soknak tűnik, ahhoz hogy az mind a PRT-hez menjen. Valószínűnek tartom, hogy ebből a szállítmányból kaphat az OMLT is. Ha valóban kijönnek az amerikaiak az OMLT-ből, akkor ez a mennyiség kb pont elég lesz. A többi kontingesnek ne fog jutni, de szerintem nem is kell, mert a táborukat nem nagyon hagyják el. Végső esetben az is lehet, hogy a OMLT-2-nek is jut belőle? Nem tudom belőni, hogy mennyi kocsija lehet kint a PRTnak és az OMLT-nek. Ameglőtt konvojban volt 11 Toyota és négy Humvee, valamennyi maradt a táborban is, mondjuk 20-22 jármű. Az OMLT-ben a 30 magyarnak olyan négy biztos volt, de szerintem összesen lehet 8. Hol vannak a fényképeim? Egy teljes OMLT-nek kellhet talán kétszer 8? 16. Ha igen ennyi, akkor épp kijöhet két OMLT-nek és a PRT FP századának. Ha nem akkor kényelmesen leszünk és még marad is tartalékban.

2. A járműveket kapjuk az USA-tól, kölcsönbe kapjuk, mint a Humveekat. Érdekes lenne tudni, hogy mi lesz a Humveek sorsa. Gondolom leadják őket, mikor átveszik majd a MRAP-eket. Ha ezek kint lesznek novemberben (nem hiszem, hogy ide jönnének és vinnénk ki őket), az mindenképpen nagy teljesítmény és dicséretes a HM vezetéstől. Én nem hallottam korábban, hogy egy ekkora mennyiségről folytak volna tárgyalások, úgyhogy szerintem ez a haláleset után került szóba, és gyorsan letárgyalták. Mindenképpen szükség van rájuk, mert iszonyú aprítás folyik Baghlanban jelenleg, szerintem a PRT nem is nagyon tudja elhagyni a tábort.

3. "Magyarország szerepli M2-es gépfegyverekkel" Ez egy rejtélyes mondat. Nekem. lehet nem tudok valamit. Az első probléma ezzel, hogy az M2-es amerikai gépfegyver, nincs rendszeresítve itthon. Ez önmagában nem gond, de ha már egyszer mi szereljük, honnan szerzünk ilyen fegyvereket? És miért ne a rendszeresített fegyverekből valamit? A második probléma az lehet ezzel a mondattal, hogy lehet az amerikaiak szándékosan kikötötték, hogy ilyen fegyvereket kell rátenni, mert azt látták az OMLT-nél, hogy a magyar Humveekat 1945-ben meg '46-ban gyártott Dshk-val szerelte fel otthon valaki valamilyen okból. Persze az is lehet, hogy túlspilázom, és az amerikaiak nem is kötöttek ki ilyet, csak javasolták, de a végén ez már így jutott ez az újságíróhoz.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Péter!

Kis kiegészítés: az amerikai M2 géppuska régebbi (1918) mint a mi hummerjeinkbe szerelt DsHKM-ek (1938). Persze az M2-t is fejlesztgették azóta. Amúgy a mi Cougarjainkban NSV géppuska van, ami modernebb (1971). Mindkettő jó konstrukció. Mindhárom lőszer 12,7 mm kaliberű, csak a hosszukban van egy kis eltérés. Tehát a cikk túloz abban, hogy "modern". Persze, nem akkor gyártottak, de akkori konstrukció, kicsit finomítva. Ha azt nézzük, a kalasnyikov is 1947-es, az M-16 pedig a 60-as évekből van.
Azt nem értem, mi volt eleve azokban az MRAP-okban, amit kapunk? Mert ha használtak, ha nem, szerintem a seregtől kapjuk, nem a cégtől közvetlenül. És akkor kellene szerintem eredetileg benne lennie fegyvernek (M2). Luxus lenne hazahozni, szerelgetni, kísérletezgetni, majd sokára visszavinni. Ja és vajon milyen típust? Az FP többet gyárt.

Tényleg kijönnek az amik az OMLT-ből? Azért az kemény lenne, 50 magyar egymagában egy kandakkal, egy bázison. Azért az amik elég jó védőernyők, bár van belőlük elég amúgy is arrafelé mostanság.

Üdv,
Berhidi Ádám

Névtelen írta...

Ja és ha neadjisten hazahoznák, az hány forduló lenne?
Szerintem a gépeinkbe 2 fér be, az 25 kör... ez sem utolsó szempont. De hárommal számolva is sok.

Szerintem ha ámerikai fegyver kell bele, azt megoldják ők, vagy akárkik, de Afganisztánban. Remélem.

Ádám

Névtelen írta...

Én úgy tudom, hogy amíg a járművek (MaxPro)a korábban beharangozott amerikai segélyből lesznek, addig az M2 géppuskákat meg kell vennünk.

Combat Gear Admin írta...

Az is kérdés, hogy 4x4-es vagy 6x6-os cougarokat adnak. Természetesen a 6x6-os verzióba több ember fér.
Az OMLT, képek alapján 4x4-es Maxxpro-kat használ.
Az M2-t én se értem. PKM-ek meg NSV-k jobb választások lennének.

Névtelen írta...

Gyanítom, hogy akkor ez az M2 dolog csak anyagi-technikai jellegű lesz. Tehát azt mi fizetjük, majd odakinn mi vagy ők pár csavarral (bocs ha túlzok) bedobjuk a toronyba.

Azért jó lenne tudni, melyik változat lesz pontosan, level-1 vagy -2?

Üdv,

B. Ádám

Névtelen írta...

Az OMLT-ben egyelőre csak az amik használnak Oshkosh-okat!

Névtelen írta...

IED lesz az, érzem :)))

Névtelen írta...

kedves Berhidi Ádám, ugyan az eredeti Kalasnyikov konstrukció 40-es évek közepéről eredeztethető, a hazánk által használt AK-63D karabélyoknak az alapját az orosz AKM képezi, ami gyártástechnológiában és minőségben is felülmúlja az eredetit.

Névtelen írta...

Kedves Utolsó, igen tudom, de az alap azért nagyjából ugyan az. Csak érzékeltetni próbáltam, hogy napjaink forintvonalbeli fegyverei közül sok igen régről gyökeredzik.

Üdv!

Névtelen írta...

Az M2 géppuska lehet egy "szakember" írásában jelentkezett, mint korábban például a BTR-80 as harcjárműveket tanknak szokták hívni.
Amúhy tényleg van M2 típusú eszköz, de az a Gepárd romboló puska változata, illetve a Szép fél mesterlövész puskának is van M2 változata...

Névtelen írta...

Kedves utolsó! Segítek: Browning M2.
Aki járatos a színtéren,tudja hogy erről van szó. Ahogy azt is hogy megbízhatóbb mint a DSK,és gyorsabban,nagyobb lehet vele célra tartani mint az NSVT-vel.