csütörtök, október 21, 2010

50 MRAP Afganisztánba II

Na végre hozzájutottam a cikk második részéhez (a cikk első része itt)

A cikk szerzője Haraszti Gyula. Szóval a 50 MRAP mellé még a HM még kérte, hogy a meglevő kölcsön Humwee-kat cserélje le az USA egy újabb (de szintén használ verzióra) verzióra (a cikk diszkréten megkerüli, hogy miért. Azért mert sok a probléma ezekkel a járművekkel, amelyek állítólag már Irakot is megjárták, mire eljutottak hozzánk.)

Emellett (ismét a cikk) kérjük, hogy a meglevő Humwee-kat is tarthassuk meg, a Mercedesek kiváltására. Hááát, a Merciket már egyébként sem nagyon használják úgy tudom.

Kétmillió euróért vettünk páncélozott konténereket Mazar-i Sharifba a logisztikusoknak.

A HM és Honvéd Vezérkar újraértékelte a missziónk jövőjét a térségben. Igen, igen ezt várja mindenki, erre kíváncsi mindenki, hogy mi lesz a PRT sorsa. De nem derül ki, csak annyi, hogy idézem: a PRT helyzetének és összetételének megváltozását tervezik. Akkor még nem jött el a pillanat.

A többi újdonság:
-A baghláni OMLT-t megerősítik. Ez vajon mit jelent? A létszám fix. Max a felszerelés. Ja, lehet a MRAP-ekre gondol a szerző?
-Elvállalunk egy újabb OMLT-t! Legalább 2008 óta tervezzük. De akkor talán végre eljött az idő.

Még néhány dolog. Az előző poszt kommentjeiben felmerült, hogy a tavasszal bejelentett 10 millió dolláros segély részeként kapjuk a 50 MRAP-et. Nem tudom az igazságot, de ha a Haraszti cikke helytálló, és abban az van, hogy használatra kapjuk, és nem az hogy vettük, vagy ellentételezzük, akkor szerintem a 10 millió majd másra megy el. Az idézett cikkben májusban az is benne van, hogy abból Humweekat vagy más szállítók eszközöket is vásárolhatunk. Nyilatkozta ezt Tömböl. Nem tudjuk ez mit jelent, hogy vásároltak is, vagy csak valami álomról volt szó.

A járműparkkal kapcsolatban meglepve olvastam a hm.gov.hu-t. Torkolattűz az agán éjszakában címmel van egy cikk, amiben nekem az volt a meglepő, hogy a BTR-80A-k el tudták hagyni a tábort. Ez az igazi meglepetés, mert idáig rendre olyanokat láttam és hallottam, hogy a BTR túlnyomó része javításra várt. De a képeken legalább négy áll kint, és a többi képen is legalább 3-t látok a lőtéren. Nézzük csak a képet:

Mi az a jármű a BTR-ek mellett? És kié?

(Megjegyzem a mostani PRT egészen aktív a beszámolók tekintetében és akad egy két igazán tartalmas anyag is)

9 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Oskosh M-ATV. Nagy valószínűséggel amerikai.

Combat Gear Admin írta...

Egy cougar ára kb 400.000-800.000 körül mozog, így az a 10 millió valószínű másra megy el. Bár ha az egységeket 200.000-ért adják, akkor beleférhet.

Névtelen írta...

Na végre! Zig Zag

smalladam írta...

az egy M-ATV, a jelenlegi legfejlettebb MRAP típus, asszem tavaly óta használják. nyilván az amerikaiaké, nem tudok róla, hogy már másoknak is lenne.

Névtelen írta...

Annyi biztos, hogy a M-ATV nem a magyaroké! :( Egyébként állítólag azok se tökéletesek. Időnként maguktól "kigyulladnak".
Figyelitek a "pótpáncélt" a BTR-en? Mókás! :)

Névtelen írta...

A M-ATV Oshkosh névre is hallgat.

Névtelen írta...

Hát ez a homokzsákos pótpáncél kemény. Meg ciki. Persze, aki benn ül, az minden plussznak örül.

Üdv,

B. Ádám

Névtelen írta...

Én úgy tudom a 10 millió a KMCS és az OMLT(-k?) valamint vonatkozó költségekre költhető el.

Balint

Névtelen írta...

Nihil novum sub sole. Az amerikai Slat páncélhoz hasonlót már az oroszok is használtak 1999-2000 Groznijban. Lehet hogy az kellene a BTRekre is.

Balint